Doorgaan naar hoofdcontent

Bananencake met Kokos-Dadel-Karamel & Kokosslagroom / Banana Bread Cake with Coconut-Date-Caramel & Coconut Whip

Afgelopen weekend was mijn zus jarig, dit verdient natuurlijk een feestelijke cake!

De cake is opgebouwd uit een twee lagen bananenbrood, gevuld met kokos-dadel-karamel en afgewerkt met kokosslagroom.
Deze lekkernij is vrij simpel om te maken en mits je een beetje handig bent met de spuitzak, kan je het geheel extra mooi decoreren.

En er is geen reden om nee te zeggen tegen een puntje. De cake bevat weinig suiker en vet. 
De bananen zorgen voor een aangename smaak & zoetheid en vervangen een overvloed aan vetstof.
Voor de karamel heb ik medjoul dadels gekozen, de natuurlijke zoetstof bij uitstek. 
En een beetje kokosslagroom natuurlijk...


Bananencake met Kokos-Dadel-Karamel & Kokosslagroom
veganistisch, sojavrij

Ingrediënten
Voor de cake:
Nat:
2 medium zeer rijpe bananen
½ cup/120 ml amandelmelk
3 eetlepels neutrale olie (koolzaad gebruikt)
cup/60 gram kokosbloesemsuiker
1 theelepel vanille extract
1 eetlepel appelazijn
Droog:
½ cup speltbloem
1  theelepel bakpoeder
1 ¼ theelepel bicarbonaat
Snufje zout
Voor de kokos-dadel-karamel:
8 medjoul dadels
½ cup/120 ml kokoswater*
2 eetlepels geraspte kokos
Snufje zout
Voor de kokosslagroom:
1 blik volle kokosmelk, een nacht gekoeld in de ijskast*
3 eetlepels agavesiroop
1 theelepel vanille extract

Bereidingswijze:
Voor de cake:
Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Vet een cakevormen van circa 17 à 18 centimeter doorsnede in met olie en bekleed de bodem met bakpapier.
Prak de bananen in een grote kom. Roer de amandelmelk, olie, vanille extract en de kokosbloesemsuiker erdoor.
Spatel het speltmeel, bakpoeder, bicarbonaat en zout erdoor.
Klop tenslotte snel de appelazijn door het mengsel.
Giet het beslag in de cakevorm en bak circa 25-30 minuten of tot een prikkertje schoon uit de cake komt.
Verwijder de cake uit de oven en laat 10 minuten afkoelen in de cakevorm.
Haal ze uit de vorm, verwijder het bakpapier en laat volledig!!! afkoelen op een rooster.
Voor de kokos-dadel-karamel:
Blend alle ingrediënten voor de karamel glad. Laat afkoelen in de ijskast.
Voor de kokosslagroom:
Draai het blik kokosmelk ondersteboven en giet het kokosvocht af*.
Doe de kokosroom (~300 gram) in een kom en klop deze samen met de agave en vanille luchtig met de keukenmachine of handmixer.
Laat afkoelen in de ijskast.
Afwerking:
Snijd de cake horizontaal in twee.
Leg een cakehelft op een serveerschaal. Smeer de kokoskaramel over de cake en verdeel er een derde van de kokosslagroom over. Dit gaat het beste met een spuitzak.
Dek af met de andere cakehelft.
Werk de cake af met de resterende kokosslagroom.
Bewaar restjes in de ijskast.
*Nota:
Gebruik het vocht van het blik kokosmelk voor de karamel en de kokoscrème voor de slagroom.
Smakelijk!



Banana Bread Cake with Coconut Date-Caramel & Coconut Whip
vegan, soy free

Ingredients:
For the cake:
Wet:
2 medium well-ripe bananas
½ cup/120 ml almond milk
cup/60 gr coconut blossom sugar
1 tsp vanilla extract
1 tbsp apple cider vinegar
Dry:
½ cup spelt flour
1 tsp baking powder
1 ¼ tsp baking soda
Pinch of salt
For the coconut-date-caramel:
8 medjoul dates
½ cup/120 ml coconut water*
2 tbsp grated coconut
Pinch of salt
For the coconut whip:
1 tin of full fat coconut milk, chilled overnight
3 tbsp agave
1 tsp vanilla extract

Instructions:
For the cake:
Preheat the oven to 180° Celsius. Line a cake (17-18 cm in diameter) tin with parchment paper and lightly oil the sides.
Mash the bananas. Stir in the almond milk, oil, vanilla, and coconut blossom sugar.
Stir in the spelt meal, baking powder, baking soda and salt.
Quickly mix in the apple cider vinegar.
Pour the batter in the prepared cake tin. Bake for 25-30 minutes or until a wooden skewer comes out clean.
Remove from the oven and cool for 10 minutes in the tin.
Cool down completely!!! on a wire rack.
For the coconut-date-caramel:
Blend all the ingredients for the caramel until smooth. Cool down in the fridge.
For the coconut whip:
Open the tin of coconut milk upside down and drain the liquid*.
Beat the crème (~300 gram) along with the agave and vanilla in the kitchen machine or with a hand mixer. Cool down in the fridge.
Assembly:
Slice the cake horizontally in half.
Place one cake on a cake platter. Spread the caramel on top followed by of the coconut whip. This works best with a piping bag.
Place the other cake on top.
Decorate with the remaining coconut whip.
Store leftovers in the fridge.
*Notes:
Use the liquid from the coconut milk for the caramel, use the crème for the whip.

Enjoy!

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…