Doorgaan naar hoofdcontent

Bananencake met Kokos-Dadel-Karamel & Kokosslagroom / Banana Bread Cake with Coconut-Date-Caramel & Coconut Whip

Afgelopen weekend was mijn zus jarig, dit verdient natuurlijk een feestelijke cake!

De cake is opgebouwd uit een twee lagen bananenbrood, gevuld met kokos-dadel-karamel en afgewerkt met kokosslagroom.
Deze lekkernij is vrij simpel om te maken en mits je een beetje handig bent met de spuitzak, kan je het geheel extra mooi decoreren.

En er is geen reden om nee te zeggen tegen een puntje. De cake bevat weinig suiker en vet. 
De bananen zorgen voor een aangename smaak & zoetheid en vervangen een overvloed aan vetstof.
Voor de karamel heb ik medjoul dadels gekozen, de natuurlijke zoetstof bij uitstek. 
En een beetje kokosslagroom natuurlijk...


Bananencake met Kokos-Dadel-Karamel & Kokosslagroom
veganistisch, sojavrij

Ingrediënten
Voor de cake:
Nat:
2 medium zeer rijpe bananen
½ cup/120 ml amandelmelk
3 eetlepels neutrale olie (koolzaad gebruikt)
cup/60 gram kokosbloesemsuiker
1 theelepel vanille extract
1 eetlepel appelazijn
Droog:
½ cup speltbloem
1  theelepel bakpoeder
1 ¼ theelepel bicarbonaat
Snufje zout
Voor de kokos-dadel-karamel:
8 medjoul dadels
½ cup/120 ml kokoswater*
2 eetlepels geraspte kokos
Snufje zout
Voor de kokosslagroom:
1 blik volle kokosmelk, een nacht gekoeld in de ijskast*
3 eetlepels agavesiroop
1 theelepel vanille extract

Bereidingswijze:
Voor de cake:
Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Vet een cakevormen van circa 17 à 18 centimeter doorsnede in met olie en bekleed de bodem met bakpapier.
Prak de bananen in een grote kom. Roer de amandelmelk, olie, vanille extract en de kokosbloesemsuiker erdoor.
Spatel het speltmeel, bakpoeder, bicarbonaat en zout erdoor.
Klop tenslotte snel de appelazijn door het mengsel.
Giet het beslag in de cakevorm en bak circa 25-30 minuten of tot een prikkertje schoon uit de cake komt.
Verwijder de cake uit de oven en laat 10 minuten afkoelen in de cakevorm.
Haal ze uit de vorm, verwijder het bakpapier en laat volledig!!! afkoelen op een rooster.
Voor de kokos-dadel-karamel:
Blend alle ingrediënten voor de karamel glad. Laat afkoelen in de ijskast.
Voor de kokosslagroom:
Draai het blik kokosmelk ondersteboven en giet het kokosvocht af*.
Doe de kokosroom (~300 gram) in een kom en klop deze samen met de agave en vanille luchtig met de keukenmachine of handmixer.
Laat afkoelen in de ijskast.
Afwerking:
Snijd de cake horizontaal in twee.
Leg een cakehelft op een serveerschaal. Smeer de kokoskaramel over de cake en verdeel er een derde van de kokosslagroom over. Dit gaat het beste met een spuitzak.
Dek af met de andere cakehelft.
Werk de cake af met de resterende kokosslagroom.
Bewaar restjes in de ijskast.
*Nota:
Gebruik het vocht van het blik kokosmelk voor de karamel en de kokoscrème voor de slagroom.
Smakelijk!



Banana Bread Cake with Coconut Date-Caramel & Coconut Whip
vegan, soy free

Ingredients:
For the cake:
Wet:
2 medium well-ripe bananas
½ cup/120 ml almond milk
cup/60 gr coconut blossom sugar
1 tsp vanilla extract
1 tbsp apple cider vinegar
Dry:
½ cup spelt flour
1 tsp baking powder
1 ¼ tsp baking soda
Pinch of salt
For the coconut-date-caramel:
8 medjoul dates
½ cup/120 ml coconut water*
2 tbsp grated coconut
Pinch of salt
For the coconut whip:
1 tin of full fat coconut milk, chilled overnight
3 tbsp agave
1 tsp vanilla extract

Instructions:
For the cake:
Preheat the oven to 180° Celsius. Line a cake (17-18 cm in diameter) tin with parchment paper and lightly oil the sides.
Mash the bananas. Stir in the almond milk, oil, vanilla, and coconut blossom sugar.
Stir in the spelt meal, baking powder, baking soda and salt.
Quickly mix in the apple cider vinegar.
Pour the batter in the prepared cake tin. Bake for 25-30 minutes or until a wooden skewer comes out clean.
Remove from the oven and cool for 10 minutes in the tin.
Cool down completely!!! on a wire rack.
For the coconut-date-caramel:
Blend all the ingredients for the caramel until smooth. Cool down in the fridge.
For the coconut whip:
Open the tin of coconut milk upside down and drain the liquid*.
Beat the crème (~300 gram) along with the agave and vanilla in the kitchen machine or with a hand mixer. Cool down in the fridge.
Assembly:
Slice the cake horizontally in half.
Place one cake on a cake platter. Spread the caramel on top followed by of the coconut whip. This works best with a piping bag.
Place the other cake on top.
Decorate with the remaining coconut whip.
Store leftovers in the fridge.
*Notes:
Use the liquid from the coconut milk for the caramel, use the crème for the whip.

Enjoy!

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…