Doorgaan naar hoofdcontent

Basis Pizza Deeg / Basic Pizza Dough

Hoewel de supermarkten vol liggen met klaargemaakt deeg, maak ik graag zelf mijn pizzadeeg. Het is vrij van bewaarmiddelen, je kan naar smaak kruiden & specerijen toevoegen en zelf de dikte van je deeg bepalen.

Het is ook helemaal niet moeilijk of tijdrovend; het deeg is in een kwartiertje gemaakt. En tijdens het rijzen kan je je rustig met andere dingen bezighouden, het pizzadeeg doet zijn eigen ding wel.

Persoonlijk maak graag deeg met de hand, ik vind het kneden zeer ontspannend en je voelt de textuur van het deeg beter aan. Het deeg kan echter ook in de keuken machine gemaakt worden, aangeraden is om toch even na te kneden met de hand.

Als je graag en veel pizza eet, kan je een grotere hoeveelheid pizzadeeg maken. Het deeg kan een aantal dagen in de ijskast bewaard worden en een maand in de diepvries.


Een kleine nota, ik werk momenteel aan een glutenvrij pizzadeeg. Het recept wordt binnenkort gepost op Chillies for Chocolate.

Basis Pizza Deeg
veganistisch, sojavrij, notenvrij

Voor 1 xxl of 2 medium pizza's:
Ingrediënten:
1 theelepel droge gist
1 theelepel (riet) suiker
¾ cup/180 ml handwarm water, verdeeld
1 ½ cup/160 grams wittebroodbloem + extra om het deeg uit te rollen
1 eetlepel olijfolie
¾ theelepel zout

Bereidingswijze:
Meng de gist, suiker en lauw water in een kom en laat staan tot een schuimig mengsel ontstaat.
Voeg de bloem, olijfolie en zout toe en meng tot een samenhangend geheel. Kneed in een tiental minuten tot een elastisch deeg. Voeg meer bloem toe indien nodig.
Vet de kom in met een beetje olie en leg het deeg erin. Dek af met een doek en laat 1,5 à 2 uur rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 200-220° Celsius.
Rol het deeg uit tot de gewenste dikte en beleg met toppings naar keuze.
Bak de pizza in de voorverwarmde oven tot de korst goudbruin is en de toppings gaar zijn.

Nota: 
Het deeg kan 3 dagen in de ijskast bewaard worden en een maand in de diepvries. Laat het deeg terug op kamertemperatuur komen en gebruik zoals aangegeven in het recept.

Basic Pizza Dough
vegan, soy free, nut free

For 1 extra large or 2 medium pizza's:
Ingredients:
1 tsp dried yeast
1 tsp (cane) sugar
¾ cup/180 ml lukewarm water
1 ½ cup/160 grams white bread flour + extra for rolling
1 tbsp olive oil
¾ tsp salt

Instructions:
In a bowl, mix yeast, sugar and water and let it sit until foamy.
Add the flour, olive oil and salt and mix. Knead the dough for 10 minutes. Add more flour if needed.
Grease a bowl and place the dough in the bowl, cover with a cloth. Let the dough rise for 1,5 to 2 hours or until the dough has doubled in volume.
Preheat the oven to 200-220° Celsius.
Roll out the dough to the desired thickness and top with toppings of choice.
Bake the pizza until golden on the edges and the toppings are cooked.

Note:
The dough can be stored in the fridge for 3 days and up to a month in the freezer. Let the dough come to room temperature and use as indicated in the recipe.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…