Doorgaan naar hoofdcontent

Basis Pizza Deeg / Basic Pizza Dough

Hoewel de supermarkten vol liggen met klaargemaakt deeg, maak ik graag zelf mijn pizzadeeg. Het is vrij van bewaarmiddelen, je kan naar smaak kruiden & specerijen toevoegen en zelf de dikte van je deeg bepalen.

Het is ook helemaal niet moeilijk of tijdrovend; het deeg is in een kwartiertje gemaakt. En tijdens het rijzen kan je je rustig met andere dingen bezighouden, het pizzadeeg doet zijn eigen ding wel.

Persoonlijk maak graag deeg met de hand, ik vind het kneden zeer ontspannend en je voelt de textuur van het deeg beter aan. Het deeg kan echter ook in de keuken machine gemaakt worden, aangeraden is om toch even na te kneden met de hand.

Als je graag en veel pizza eet, kan je een grotere hoeveelheid pizzadeeg maken. Het deeg kan een aantal dagen in de ijskast bewaard worden en een maand in de diepvries.


Een kleine nota, ik werk momenteel aan een glutenvrij pizzadeeg. Het recept wordt binnenkort gepost op Chillies for Chocolate.

Basis Pizza Deeg
veganistisch, sojavrij, notenvrij

Voor 1 xxl of 2 medium pizza's:
Ingrediënten:
1 theelepel droge gist
1 theelepel (riet) suiker
¾ cup/180 ml handwarm water, verdeeld
1 ½ cup/160 grams wittebroodbloem + extra om het deeg uit te rollen
1 eetlepel olijfolie
¾ theelepel zout

Bereidingswijze:
Meng de gist, suiker en lauw water in een kom en laat staan tot een schuimig mengsel ontstaat.
Voeg de bloem, olijfolie en zout toe en meng tot een samenhangend geheel. Kneed in een tiental minuten tot een elastisch deeg. Voeg meer bloem toe indien nodig.
Vet de kom in met een beetje olie en leg het deeg erin. Dek af met een doek en laat 1,5 à 2 uur rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 200-220° Celsius.
Rol het deeg uit tot de gewenste dikte en beleg met toppings naar keuze.
Bak de pizza in de voorverwarmde oven tot de korst goudbruin is en de toppings gaar zijn.

Nota: 
Het deeg kan 3 dagen in de ijskast bewaard worden en een maand in de diepvries. Laat het deeg terug op kamertemperatuur komen en gebruik zoals aangegeven in het recept.

Basic Pizza Dough
vegan, soy free, nut free

For 1 extra large or 2 medium pizza's:
Ingredients:
1 tsp dried yeast
1 tsp (cane) sugar
¾ cup/180 ml lukewarm water
1 ½ cup/160 grams white bread flour + extra for rolling
1 tbsp olive oil
¾ tsp salt

Instructions:
In a bowl, mix yeast, sugar and water and let it sit until foamy.
Add the flour, olive oil and salt and mix. Knead the dough for 10 minutes. Add more flour if needed.
Grease a bowl and place the dough in the bowl, cover with a cloth. Let the dough rise for 1,5 to 2 hours or until the dough has doubled in volume.
Preheat the oven to 200-220° Celsius.
Roll out the dough to the desired thickness and top with toppings of choice.
Bake the pizza until golden on the edges and the toppings are cooked.

Note:
The dough can be stored in the fridge for 3 days and up to a month in the freezer. Let the dough come to room temperature and use as indicated in the recipe.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…