Doorgaan naar hoofdcontent

Boekweit-Banaan Pannenkoekjes / Buckwheat Banana Pancakes

In het weekend mag het ontbijt soms al eens wat meer zijn dan havermout of weer dat kommetje fruit. Pancakes bieden een leuke afwisseling.

Als kind at ik niet graag pannenkoeken, nu nog niet trouwens. Eén uitzondering op de regel; pancakes Amerikaanse stijl.
Dikke luchtige pannenkoekjes, afgewerkt met maple siroop en fruit… Voor mij het ideale weekend ontbijt.

Vandaag pancakes gemaakt op basis van boekweitbloem, dit maakt ze nog glutenvrij ook. De pancakes krijgen binding en smaak door er geplette banaan aan toe te voegen.
Nu enkel nog overgieten met maple siroop, want eerlijk wat zijn nu pancakes zonder maple siroop?


Enjoy & have a good weekend!

Boekweit-Banaan Pannenkoekjes
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Voor 5 à 6 kleine pannenkoekjes*:
Ingrediënten:
Neutrale olie om te bakken
¼ cup/50 gram (volkoren) boekweitmeel
1 eetlepel/10 gram maïzena
½ theelepel bakpoeder
3 eetlepels/25 gram rijpe banaan, geplet
¼ cup/60 milliliter amandelmelk + extra indien nodig
1 eetlepel agave of maple siroop
½ theelepel vanille extract
Extra:
Banaan, in schijfjes
Maple siroop om te serveren

Bereidingswijze:
Meng het boekweitmeel, maïzena en bakpoeder in een kom.
Plet de banaan en meng met de amandelmelk, agavesiroop en vanille extract.
Meng de natte ingrediënten door de droge ingrediënten.
Laat het beslag vijf minuten staan. Voeg indien nodig extra amandelmelk toe. Het beslag moet een dikke consistentie hebben.
Verhit een antiaanbakpan over medium hitte. Vet lichtjes in met olie.
Schep of giet een paar eetlepels tot ¼ cup (afhankelijk van de gewenste grootte) van het beslag in de pan.
Bak de pannenkoekjes tot er luchtbelletjes verschijnen. Draai de pannenkoekjes om en bak nog een paar minuutjes of tot licht goudkleurig.
Stapel de pannenkoekjes en serveer met banaanschijfjes en maple siroop!
*Het recept kan makkelijk verdubbeld worden.



Buckwheat Banana Pancakes
vegan, gluten free, soy free

For 5-6 small pancakes :
Neutral oil for frying
¼ cup/50 gram buckwheat flour
1 tbsp/10 gram corn starch
½ tsp baking powder
3 tbsp ripe banana, mashed
¼ cup/60 millilitre almond milk + extra if needed
1 tbsp agave or maple syrup
½ tsp vanilla extract
For serving:
Banana slices
Maple syrup

Instructions:
In a small bowl mix buckwheat flour, corn starch and baking powder.
Mash the banana. Mix the almond milk, agave or maple syrup, vanilla extract and mashed banana.
Combine wet and dry ingredients. Let the batter sit for five minutes.
Add extra almond milk if needed. The batter should be thick in consistency.
Heat a non-stick pan over medium heat and lightly grease with oil.
Scoop or pour a couple tbsp to ¼ cup of batter (depending on the desired size) into the pan.
Bake the pancakes until many bubbles appear. Flip and bake for another minute or until golden.
Stack the pancakes and serve with banana slices and maple syrup!

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…