Doorgaan naar hoofdcontent

Calzone (of Pizza) met Aubergine, Zongedroogde Tomaten & Kalamata Olijven / Calzone (or Pizza) with Eggplant, Sundried Tomatoes & Kalamata Olives

Heb ik daar pizza gehoord? 
Bij deze een bekentenis, ik eet graag pizza. En aangezien ik niet vaak pizza maak, kan het maar beter een verdomd lekkere pizza zijn.

Vandaag calzone’s gemaakt; een lekkere vulling verpakt in een jasje van krokant gebakken deeg. Je kan eindeloos variëren met de ingrediënten voor de inhoud, maar ik heb hier gekozen voor aubergine, zongedroogde tomaten en kalamata olijven. Een beetje vegan kaas om het geheel een beetje smeuïg te maken en voilà, pizza avond!

Eens alle componenten voor de pizza klaar zijn, is het een kwestie van deeg uitrollen, samenstellen, afbakken, snijden en eten.

*deeg
*vulling
*vegan kaas

Net zoals alle pizza’s zijn calzone’s leuk om te delen en doen ze het goed op een feestje. Je kan ook kleine calzone’s maken en deze meenemen als picknick. 


Calzone met Aubergine, Zongedroogde Tomaten & Kalamata Olijven
veganistisch, glutenvrij optie, sojavrij, notenvrij

Voor 2 calzone’s:
Ingrediënten:
1 recept basis pizzadeeg: Basis Pizza Deeg of glutenvrije pizzabodem
Olijfolie om te bakken
1 sjalot, in ringen
2 teentjes knoflook, gehakt
1 aubergine, in blokjes
8 zongedroogde tomaten, in stukjes
10 kalamata olijven, ontpit & in stukjes
1 theelepel Italiaanse kruiden
½ theelepel chilivlokken (optioneel)
Peper & zout, naar smaak
Plantaardige kaas, geraspt

Bereidingswijze:
Verhit olijfolie in een pan en bak de aubergine goudbruin.
Voeg de sjalot, knoflook, zongedroogde tomaten, olijven en kruiden toe en bak een paar minuten mee.
Breng op smaak met peper en zout. Zet opzij en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 220° Celsius.
Verdeel het deeg in twee porties en rol elke portie uit tot een cirkel.
Bedek de helft van de bodems met de vulling, laat hierbij een rand van 2 centimeter vrij. Strooi de kaas erover.
Klap de deegflap over de helft van de bodem met vulling druk de randen goed vast.
Leg de calzone’s op een ingevette bakplaat.
Bestrijk de calzone’s met olijfolie en maak een paar gaatjes in de bovenkant zodat de stoom kan ontsnappen.
Bak de calzone’s in 15 à 20 minuten goudbruin. Bestrijk ze opnieuw met olijfolie.
Serveer met een salade (op de foto: spinazie salade met geroosterde pijnboompitten).

Voor een gewone pizza + glutenvrije optie:
Rol voor een standaard pizza het deeg uit en bedek met tomatensaus en de vulling, gevolgd door de plantaardige kaas. Bak zoals aangegeven in het recept.
Gebruik voor een glutenvrije pizza glutenvrije pizzabodems.

Calzone with Eggplant, Sundried Tomatoes & Kalamata Olives
vegan, gluten free option, soy free, nut free

For 2 calzone’s:
Ingredients:
1 recipe basic pizza dough: Basic Pizza Dough or gluten free pizza base
Olive oil for frying
1 shallot, in rings
2 cloves garlic, chopped
1 aubergine, cubed
8 sundried tomatoes, chopped
10 kalamata olives, de-pitted & chopped
Vegan cheese, grated

Instructions:
In a pan, heat olive oil and sauté the eggplant until golden.
Add the shallot, garlic, sundried tomatoes, olives and herbs and sauté for a few minutes.
Season with pepper and salt. Set aside to cool.
Preheat the oven to 220° Celsius.
Divide the dough in to 2 portions and roll into circles.
Place the filling over half of the bottoms, leaving an edge of 2 cm. sprinkle with vegan cheese.
Flip the dough over the filling and press the edges well.
Place the calzone’s on a greased baking tray.
Spray the top with olive oil and make a few holes so the steam can escape.
Bake the calzone’s for 15-20 minutes or until golden. Spray with olive oil again.
Serve with a salad (picture: spinach salad with toasted pine nuts).

For a regular pizza + gluten free option:
Roll out the dough, spread with tomato sauce and divide the filling and vegan cheese between the 2 pizza’s. Bake as indicated in the recipe.
Use a gluten free pizza base for a gluten free pizza.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…