Doorgaan naar hoofdcontent

Calzone (of Pizza) met Aubergine, Zongedroogde Tomaten & Kalamata Olijven / Calzone (or Pizza) with Eggplant, Sundried Tomatoes & Kalamata Olives

Heb ik daar pizza gehoord? 
Bij deze een bekentenis, ik eet graag pizza. En aangezien ik niet vaak pizza maak, kan het maar beter een verdomd lekkere pizza zijn.

Vandaag calzone’s gemaakt; een lekkere vulling verpakt in een jasje van krokant gebakken deeg. Je kan eindeloos variëren met de ingrediënten voor de inhoud, maar ik heb hier gekozen voor aubergine, zongedroogde tomaten en kalamata olijven. Een beetje vegan kaas om het geheel een beetje smeuïg te maken en voilà, pizza avond!

Eens alle componenten voor de pizza klaar zijn, is het een kwestie van deeg uitrollen, samenstellen, afbakken, snijden en eten.

*deeg
*vulling
*vegan kaas

Net zoals alle pizza’s zijn calzone’s leuk om te delen en doen ze het goed op een feestje. Je kan ook kleine calzone’s maken en deze meenemen als picknick. 


Calzone met Aubergine, Zongedroogde Tomaten & Kalamata Olijven
veganistisch, glutenvrij optie, sojavrij, notenvrij

Voor 2 calzone’s:
Ingrediënten:
1 recept basis pizzadeeg: Basis Pizza Deeg of glutenvrije pizzabodem
Olijfolie om te bakken
1 sjalot, in ringen
2 teentjes knoflook, gehakt
1 aubergine, in blokjes
8 zongedroogde tomaten, in stukjes
10 kalamata olijven, ontpit & in stukjes
1 theelepel Italiaanse kruiden
½ theelepel chilivlokken (optioneel)
Peper & zout, naar smaak
Plantaardige kaas, geraspt

Bereidingswijze:
Verhit olijfolie in een pan en bak de aubergine goudbruin.
Voeg de sjalot, knoflook, zongedroogde tomaten, olijven en kruiden toe en bak een paar minuten mee.
Breng op smaak met peper en zout. Zet opzij en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 220° Celsius.
Verdeel het deeg in twee porties en rol elke portie uit tot een cirkel.
Bedek de helft van de bodems met de vulling, laat hierbij een rand van 2 centimeter vrij. Strooi de kaas erover.
Klap de deegflap over de helft van de bodem met vulling druk de randen goed vast.
Leg de calzone’s op een ingevette bakplaat.
Bestrijk de calzone’s met olijfolie en maak een paar gaatjes in de bovenkant zodat de stoom kan ontsnappen.
Bak de calzone’s in 15 à 20 minuten goudbruin. Bestrijk ze opnieuw met olijfolie.
Serveer met een salade (op de foto: spinazie salade met geroosterde pijnboompitten).

Voor een gewone pizza + glutenvrije optie:
Rol voor een standaard pizza het deeg uit en bedek met tomatensaus en de vulling, gevolgd door de plantaardige kaas. Bak zoals aangegeven in het recept.
Gebruik voor een glutenvrije pizza glutenvrije pizzabodems.

Calzone with Eggplant, Sundried Tomatoes & Kalamata Olives
vegan, gluten free option, soy free, nut free

For 2 calzone’s:
Ingredients:
1 recipe basic pizza dough: Basic Pizza Dough or gluten free pizza base
Olive oil for frying
1 shallot, in rings
2 cloves garlic, chopped
1 aubergine, cubed
8 sundried tomatoes, chopped
10 kalamata olives, de-pitted & chopped
Vegan cheese, grated

Instructions:
In a pan, heat olive oil and sauté the eggplant until golden.
Add the shallot, garlic, sundried tomatoes, olives and herbs and sauté for a few minutes.
Season with pepper and salt. Set aside to cool.
Preheat the oven to 220° Celsius.
Divide the dough in to 2 portions and roll into circles.
Place the filling over half of the bottoms, leaving an edge of 2 cm. sprinkle with vegan cheese.
Flip the dough over the filling and press the edges well.
Place the calzone’s on a greased baking tray.
Spray the top with olive oil and make a few holes so the steam can escape.
Bake the calzone’s for 15-20 minutes or until golden. Spray with olive oil again.
Serve with a salad (picture: spinach salad with toasted pine nuts).

For a regular pizza + gluten free option:
Roll out the dough, spread with tomato sauce and divide the filling and vegan cheese between the 2 pizza’s. Bake as indicated in the recipe.
Use a gluten free pizza base for a gluten free pizza.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…