Doorgaan naar hoofdcontent

Gemengde Bonen Goulash met Aardappelgratin / Mixed Bean Goulash with Potato Gratin

Met de dagen die kouder worden (en ook wel een beetje natter) komt de behoefte aan een stevige stoofpot naar boven.
Vandaag een stevige goulash gemaakt, vol met bonen en groenten en niet te vergeten de o zo typische kruiding.

Goulash is afkomstig van Hongarije en wordt bereid in een grote ketel boven een open vuur.
Van oorsprong is goulash een soep, maar er bestaan ook dikkere versies.
Ik heb gekozen voor de stoofpot. Als je toch een soep wenst, voeg dan gewoon extra bouillon toe.

Zijn typisch smaak krijgt goulash onder andere door:
*Hongaars paprikapoeder, het loont de moeite hieraan een beetje extra uit te geven en niet voor een supermarkt poeder te gaan;
*karwijzaad, met zijn typische anijsachtige smaak;
*en om een volle smaak te bekomen een beetje vrije interpretatie van mezelf.
In Hongarije wordt goulash meestal pikant gemaakt.

Ik heb de goulash hier geserveerd met een aardappelgratin en salade.
Het gerecht combineert ook goed met donker brood, pasta of gekookte bruine rijst.

Gemengde Bonen Goulash met Aardappelgratin
veganistisch, glutenvrij, notenvrij, sojavrij

Voor de gemende bonen goulash:
Ingrediënten:
3 eetlepels olie of plantaardige boter
2 eetlepels (glutenvrije) bloem
1 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, gehakt
2 rode paprika’s, grof gesneden (of kleur naar keuze)
2 medium wortelen, in schijven gesneden
1 blik tomatenblokjes
1 blikje/70 gram tomatenpuree
2 cups/250 ml groentebouillon (glutenvrij indien nodig)
1 eetlepel tamari
3 blikken bonen, afgegoten & gespoeld: lima bonen, borlotti en bruine bonen
Kruiden & specerijen:
2 theelepels karwijzaad
1 laurierblad
5 theelepels (Hongaars) paprikapoeder
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 theelepel Provençaalse kruiden
½ theelepel Cayenne (optioneel, maar aangeraden)
Peper & zout, naar smaak
Afwerking:
Gehakte platte peterselie

Bereidingswijze:
Verhit de olie of plantaardige boter in een grote pot met dikke bodem.
Stoof de ui en knoflook glazig. Voeg de wortel en paprika toe en laat een vijftal minuten meestoven.
Roer de bloem, kruiden en specerijen erdoor en laat een minuutje bakken.
Voeg de tomatenpuree, tomatenblokjes toe en roer goed door tot de bloem is opgelost.
Roer de bonen, tamari en groentebouillon erdoor en breng het geheel aan de kook.
Zet het vuur laag en laat een uurtje sudderen.
Breng op smaak met peper en zout.
Garneer met gehakte peterselie.
Serveer met aardappelgratin en salade.

Tip: 
Dit gerecht smaakt beter de dag nadien en is diepvries vriendelijk.
Variaties: 
Gebruik andere bonen naar keuze.
Voeg halverwege de kooktijd 3 in vier gesneden aardappelen toe.

Voor de aardappelgratin:
Ingrediënten:
1 kg aardappelen
1 teentje knoflook
Olie om de ovenschotel in te vetten
1 cup/250 ml sojaroom (gebruik haver-, rijstroom of ander glutenvrij alternatief of sojavrij indien nodig)
1 cup/250 ml groentebouillon (glutenvrij indien nodig)
Peper, zout & nootmuskaat, naar smaak

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 190° Celsius.
Vet een ovenschotel lichtjes in met olie en wrijf in met het teentje knoflook.
Schil de aardappelen en snijd in zeer dunne plakjes (mandoline, keukenmachine of gewoon met de hand).
Leg de aardappelschijfjes in lagen in de ovenschotel.
Meng de sojaroom met de bouillon en breng op smaak met peper, zout & nootmuskaat.
Giet het mengsel over de aardappelen.
Bak de gratin in 40-45 minuten gaar en goudbruin.

Mixed Bean Goulash with Potato Gratin
vegan, gluten free, nut free, soy free

For the mixed bean goulash:
Ingredients:
3 tbsp oil or non-diary butter
2 tbsp (GF) flour
1 onion, minced
3 cloves garlic, chopped
2 red peppers, roughly chopped (or colour of choice)
2 medium carrots, chopped
1 tin of chopped tomatoes
1 tin/70 grams tomato puree
2 cups/250 ml veggie stock (use GF if needed)
1 tbsp tamari
3 tins of beans, rinsed and drained: lima, borlotti and brown beans
Herbs & spices:
2 tsp caraway seeds
1 bay leave
5 tsp (Hungarian) paprika
1 tsp smoked paprika
1 tsp Provencal herbs
½ tsp cayenne (optional, but recommended)
Pepper & salt, to taste
Garnish: 
Flat leave parsley, chopped

Instructions:
In a large pot with a heavy bottom, heat the oil or non-diary butter.
Sauté the onion and garlic until translucent. Add the carrot and paprika and sauté for 5 minutes.
Stir in the flour, herbs and spices and sauté for another minute.
Add the tomato puree and cubed tomatoes and stir until the flour has dissolved.
Mix in the beans, tamari and veggie stock and bring to a boil.
Turn down the heat and simmer for an hour.
Season with salt and pepper.
Garnish with chopped parsely.
Serve with potato gratin and salad.

Tip: 
This dish tastes better the next day and can be frozen.
Variations: 
Use other beans of choice.
Add 3 quartered potatoes halfway the cooking process.

For the potato gratin:
Ingredients:
1 kg potatoes
1 clove garlic for rubbing the oven dish
1 cup/250 ml soy cream (use oat-, rice cream or other Gf alternative or soy free if needed)
1 cup/250 ml veggie stock (use GF if needed)
Pepper, salt, nutmeg, to taste

Instructions:
Preheat the oven to 190° Celsius.
Lightly grease an oven dish with oil and rub with the garlic.
Peel the potatoes and cut into fine slices (mandolin, food processor or by hand).
Arrange the potato slices in layers in the dish.
Mix the soy cream and stock. Season with pepper, salt and nutmeg.
Pour the mixture over the potatoes.
Bake the gratin for 40-45 minutes or until cooked and golden on top.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…