Doorgaan naar hoofdcontent

Gemengde Bonen Goulash met Aardappelgratin / Mixed Bean Goulash with Potato Gratin

Met de dagen die kouder worden (en ook wel een beetje natter) komt de behoefte aan een stevige stoofpot naar boven.
Vandaag een stevige goulash gemaakt, vol met bonen en groenten en niet te vergeten de o zo typische kruiding.

Goulash is afkomstig van Hongarije en wordt bereid in een grote ketel boven een open vuur.
Van oorsprong is goulash een soep, maar er bestaan ook dikkere versies.
Ik heb gekozen voor de stoofpot. Als je toch een soep wenst, voeg dan gewoon extra bouillon toe.

Zijn typisch smaak krijgt goulash onder andere door:
*Hongaars paprikapoeder, het loont de moeite hieraan een beetje extra uit te geven en niet voor een supermarkt poeder te gaan;
*karwijzaad, met zijn typische anijsachtige smaak;
*en om een volle smaak te bekomen een beetje vrije interpretatie van mezelf.
In Hongarije wordt goulash meestal pikant gemaakt.

Ik heb de goulash hier geserveerd met een aardappelgratin en salade.
Het gerecht combineert ook goed met donker brood, pasta of gekookte bruine rijst.

Gemengde Bonen Goulash met Aardappelgratin
veganistisch, glutenvrij, notenvrij, sojavrij

Voor de gemende bonen goulash:
Ingrediënten:
3 eetlepels olie of plantaardige boter
2 eetlepels (glutenvrije) bloem
1 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, gehakt
2 rode paprika’s, grof gesneden (of kleur naar keuze)
2 medium wortelen, in schijven gesneden
1 blik tomatenblokjes
1 blikje/70 gram tomatenpuree
2 cups/250 ml groentebouillon (glutenvrij indien nodig)
1 eetlepel tamari
3 blikken bonen, afgegoten & gespoeld: lima bonen, borlotti en bruine bonen
Kruiden & specerijen:
2 theelepels karwijzaad
1 laurierblad
5 theelepels (Hongaars) paprikapoeder
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 theelepel Provençaalse kruiden
½ theelepel Cayenne (optioneel, maar aangeraden)
Peper & zout, naar smaak
Afwerking:
Gehakte platte peterselie

Bereidingswijze:
Verhit de olie of plantaardige boter in een grote pot met dikke bodem.
Stoof de ui en knoflook glazig. Voeg de wortel en paprika toe en laat een vijftal minuten meestoven.
Roer de bloem, kruiden en specerijen erdoor en laat een minuutje bakken.
Voeg de tomatenpuree, tomatenblokjes toe en roer goed door tot de bloem is opgelost.
Roer de bonen, tamari en groentebouillon erdoor en breng het geheel aan de kook.
Zet het vuur laag en laat een uurtje sudderen.
Breng op smaak met peper en zout.
Garneer met gehakte peterselie.
Serveer met aardappelgratin en salade.

Tip: 
Dit gerecht smaakt beter de dag nadien en is diepvries vriendelijk.
Variaties: 
Gebruik andere bonen naar keuze.
Voeg halverwege de kooktijd 3 in vier gesneden aardappelen toe.

Voor de aardappelgratin:
Ingrediënten:
1 kg aardappelen
1 teentje knoflook
Olie om de ovenschotel in te vetten
1 cup/250 ml sojaroom (gebruik haver-, rijstroom of ander glutenvrij alternatief of sojavrij indien nodig)
1 cup/250 ml groentebouillon (glutenvrij indien nodig)
Peper, zout & nootmuskaat, naar smaak

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 190° Celsius.
Vet een ovenschotel lichtjes in met olie en wrijf in met het teentje knoflook.
Schil de aardappelen en snijd in zeer dunne plakjes (mandoline, keukenmachine of gewoon met de hand).
Leg de aardappelschijfjes in lagen in de ovenschotel.
Meng de sojaroom met de bouillon en breng op smaak met peper, zout & nootmuskaat.
Giet het mengsel over de aardappelen.
Bak de gratin in 40-45 minuten gaar en goudbruin.

Mixed Bean Goulash with Potato Gratin
vegan, gluten free, nut free, soy free

For the mixed bean goulash:
Ingredients:
3 tbsp oil or non-diary butter
2 tbsp (GF) flour
1 onion, minced
3 cloves garlic, chopped
2 red peppers, roughly chopped (or colour of choice)
2 medium carrots, chopped
1 tin of chopped tomatoes
1 tin/70 grams tomato puree
2 cups/250 ml veggie stock (use GF if needed)
1 tbsp tamari
3 tins of beans, rinsed and drained: lima, borlotti and brown beans
Herbs & spices:
2 tsp caraway seeds
1 bay leave
5 tsp (Hungarian) paprika
1 tsp smoked paprika
1 tsp Provencal herbs
½ tsp cayenne (optional, but recommended)
Pepper & salt, to taste
Garnish: 
Flat leave parsley, chopped

Instructions:
In a large pot with a heavy bottom, heat the oil or non-diary butter.
Sauté the onion and garlic until translucent. Add the carrot and paprika and sauté for 5 minutes.
Stir in the flour, herbs and spices and sauté for another minute.
Add the tomato puree and cubed tomatoes and stir until the flour has dissolved.
Mix in the beans, tamari and veggie stock and bring to a boil.
Turn down the heat and simmer for an hour.
Season with salt and pepper.
Garnish with chopped parsely.
Serve with potato gratin and salad.

Tip: 
This dish tastes better the next day and can be frozen.
Variations: 
Use other beans of choice.
Add 3 quartered potatoes halfway the cooking process.

For the potato gratin:
Ingredients:
1 kg potatoes
1 clove garlic for rubbing the oven dish
1 cup/250 ml soy cream (use oat-, rice cream or other Gf alternative or soy free if needed)
1 cup/250 ml veggie stock (use GF if needed)
Pepper, salt, nutmeg, to taste

Instructions:
Preheat the oven to 190° Celsius.
Lightly grease an oven dish with oil and rub with the garlic.
Peel the potatoes and cut into fine slices (mandolin, food processor or by hand).
Arrange the potato slices in layers in the dish.
Mix the soy cream and stock. Season with pepper, salt and nutmeg.
Pour the mixture over the potatoes.
Bake the gratin for 40-45 minutes or until cooked and golden on top.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…