Doorgaan naar hoofdcontent

Kokos Bacon / Coconut Bacon

Hoewel ik als veganist totaal geen vlees of andere dierlijke producten mis, heb ik soms wel behoefte aan sterke en rokerige smaken. Kokos bacon biedt hier een goed alternatief. Hierbij al direct een bedenking, de naam “kokos bacon”. Ik noem vegan producten niet graag naar hun dierlijke tegenhanger, maar eerlijk, hoe kan je dit nu anders omschrijven?

Veel recepten voor kokos bacon gebruiken vloeibare rook om de rokerige smaak in de kokos te krijgen. Aangezien dit hier niet of moeilijk te verkrijgen is, gebruik ik gerookte paprikapoeder in combinatie met komijnpoeder.
De diepte komt van de sojasaus of tamari en om een beetje zoetheid toe voegen maple siroop.
Als je een meer pittige kokos bacon wenst, kan je een snufje Cayenne- of chilipoeder toevoegen.


Ik wil je wel waarschuwen, kokos bacon kan gemakkelijk een licht verslavende uitwerking op je lichaam hebben. Het kan zelfs zover komen dat je elke keer een handje meeneemt als je de pot passeert…

Kokos Bacon
veganistisch, glutenvrij, notenvrij

Voor 3 cups:
Ingrediënten:
3 cups/150 gram kokos chips
Marinade:
1 eetlepel tamari of lichte sojasaus
1 eetlepel maple siroop
1 eetlepel water
2 theelepels gerookte paprikapoeder
¼ theelepel komijnpoeder
Zwarte peper, naar smaak

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 150° Celsius.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng in een kom alle ingrediënten voor de marinade. Roer de kokos chips erdoor en meng tot de kokos volledig bedekt is met de marinade.
Stort de kokos chips op de bakplaat en spreid uit.
Bak 20-25 minuten, roer elke 5 minuten door.
Waarschuwing: De kokos verbrand zeer snel, blijf bij de oven! Jawel ook ik werd reeds het slachtoffer van een rokende oven en zwartgeblakerde kokos chips…
Laat afkoelen en bewaar restjes in een luchtdichte doos.
Lekker bij burgers & sandwiches, pasta, soepen…laat je gedachten de vrije loop.


Coconut Bacon
vegan, gluten free, nut free

Makes 3 cups:
Ingredients:
3 cups/150 grams coconut flakes
Marinade:
1 tbsp tamari or light soy sauce
1 tbsp maple syrup
1 tbsp water
2 tsp smoked paprika
¼ tsp cumin powder
Black pepper, to taste

Instructions:
Preheat the oven to 150° Celsius. Line a baking tray with parchment paper.
In a small bowl, mix the ingredients for the marinade.
Combine coconut flakes and marinade until completely covered.
Spread the coconut on the prepared baking tray.
Bake for 20-25 minutes, stirring every 5 minutes.
Warning: the coconut burns easily, keep a close eye on the stuff!
Cool down and store leftovers in an airtight container.
Serve with burgers & sandwiches, pasta, soups…I'm sure you can think of a way to eat coconut bacon!

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…