Doorgaan naar hoofdcontent

Kokos Bacon / Coconut Bacon

Hoewel ik als veganist totaal geen vlees of andere dierlijke producten mis, heb ik soms wel behoefte aan sterke en rokerige smaken. Kokos bacon biedt hier een goed alternatief. Hierbij al direct een bedenking, de naam “kokos bacon”. Ik noem vegan producten niet graag naar hun dierlijke tegenhanger, maar eerlijk, hoe kan je dit nu anders omschrijven?

Veel recepten voor kokos bacon gebruiken vloeibare rook om de rokerige smaak in de kokos te krijgen. Aangezien dit hier niet of moeilijk te verkrijgen is, gebruik ik gerookte paprikapoeder in combinatie met komijnpoeder.
De diepte komt van de sojasaus of tamari en om een beetje zoetheid toe voegen maple siroop.
Als je een meer pittige kokos bacon wenst, kan je een snufje Cayenne- of chilipoeder toevoegen.


Ik wil je wel waarschuwen, kokos bacon kan gemakkelijk een licht verslavende uitwerking op je lichaam hebben. Het kan zelfs zover komen dat je elke keer een handje meeneemt als je de pot passeert…

Kokos Bacon
veganistisch, glutenvrij, notenvrij

Voor 3 cups:
Ingrediënten:
3 cups/150 gram kokos chips
Marinade:
1 eetlepel tamari of lichte sojasaus
1 eetlepel maple siroop
1 eetlepel water
2 theelepels gerookte paprikapoeder
¼ theelepel komijnpoeder
Zwarte peper, naar smaak

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 150° Celsius.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng in een kom alle ingrediënten voor de marinade. Roer de kokos chips erdoor en meng tot de kokos volledig bedekt is met de marinade.
Stort de kokos chips op de bakplaat en spreid uit.
Bak 20-25 minuten, roer elke 5 minuten door.
Waarschuwing: De kokos verbrand zeer snel, blijf bij de oven! Jawel ook ik werd reeds het slachtoffer van een rokende oven en zwartgeblakerde kokos chips…
Laat afkoelen en bewaar restjes in een luchtdichte doos.
Lekker bij burgers & sandwiches, pasta, soepen…laat je gedachten de vrije loop.


Coconut Bacon
vegan, gluten free, nut free

Makes 3 cups:
Ingredients:
3 cups/150 grams coconut flakes
Marinade:
1 tbsp tamari or light soy sauce
1 tbsp maple syrup
1 tbsp water
2 tsp smoked paprika
¼ tsp cumin powder
Black pepper, to taste

Instructions:
Preheat the oven to 150° Celsius. Line a baking tray with parchment paper.
In a small bowl, mix the ingredients for the marinade.
Combine coconut flakes and marinade until completely covered.
Spread the coconut on the prepared baking tray.
Bake for 20-25 minutes, stirring every 5 minutes.
Warning: the coconut burns easily, keep a close eye on the stuff!
Cool down and store leftovers in an airtight container.
Serve with burgers & sandwiches, pasta, soups…I'm sure you can think of a way to eat coconut bacon!

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…