Doorgaan naar hoofdcontent

Linzen Terrine met Groenten / Lentil Terrine with Veggies

Een aantal weken geleden was ik op yoga weekend. Daar werd een linzen paté geserveerd, met eieren weliswaar.
Sinds het zeer populair bleek te zijn, heb ik er een vegan versie van gemaakt.

Ik heb hiervoor gele linzen gebruikt, maar rode kunnen ook. Om er een beetje meer bite aan te geven heb ik wat meer groenten en verse kruiden toegevoegd.

De linzenterrine kan gegeten worden bij een broodmaaltijd. Probeer de terrine ook eens als onderdeel van de hoofdmaaltijd, met warme groenten en aardappelen of gekookte rijst erbij. Je kan de terrine eventueel ook in plakjes (al dan niet gepaneerd) snijden en even opbakken in de pan. Of gebruik de linzenterrine eens als vulling voor een wrap.
Je ziet, één terrine, vele mogelijkheden.

Linzen Terrine met Groenten
veganistisch, glutenvrij, notenvrij, sojavrij

Ingrediënten:
200 gram gele linzen (of rode linzen)
2 cups/500 milliliter groentebouillon
1 laurierblad
3 eetlepels edelgist (optioneel)
2 eetlepels maïzena
2 eetlepels kikkererwtenmeel
1 medium ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 medium wortels, in fijne blokjes
½ rode paprika, in kleine stukjes
5 eetlepels kruiden, fijngesneden (zoals peterselie, bieslook, basilicum)
Peper & zout

Bereidingswijze:
Spoel de linzen goed en giet ze af.
Breng de linzen samen met de bouillon en het laurierblad aan de kook.
Zet het vuur laag en laat de linzen in tien minuten gaarkoken. Giet af en laat het overtollig vocht uitlekken.
Stoof ondertussen de ui, knoflook, wortel, en paprika in tien minuten beetgaar. Zet opzij.
Blend de linzen samen met de maïzena, kikkererwtenmeel en edelgist fijn (een paar hele linzen zijn ok) in een keukenrobot.
Doe het mengsel in een kom en roer de groenten en de kruiden erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Bekleed een cakevorm met bakpapier.
Doe het linzen-groenten-mengsel in de cakevorm en strijk glad.
Bak de terrine 45-50 minuten. Verwijder uit de oven en laat afkoelen, de terrine wordt nog steviger tijdens het afkoelen.
Verwijder de terrine uit de vorm en snijd in plakken.
Serveer koud of lauw.

Lentil Terrine with Veggies
vegan, gluten free, soy free, nut free

Ingredients:
200 gram yellow lentils (or red lentils)
2 cups/500 millilitre veggie stock
1 bay leave
3 tbsp nutritional yeast
2 tbsp corn starch
2 tbsp chickpea flour
1 medium onion, minced
2 cloves garlic, minced
2 medium carrots, finely diced
1/2 red pepper, cubed
3 tbsp fresh herbs, chopped (like parsley, chives, basil)
Pepper & salt

Instructions:
Rinse  and drain the lentils.
Cook the lentils in the stock + bay leave for ten minutes. Drain and allow to excess liquid to drain.
Meanwhile fry the onion, garlic, carrots and red pepper for ten minutes. Set aside.
Blend the lentils, corn starch, chickpea flour and nutritional yeast in a food processor.
Place the lentil mixture in a bowl and stir in the veggies and herbs. Season with salt and pepper.
Preheat the oven to 180° Celsius. Line a cake tin with parchment paper.
Add the lentil-veggie-mix to the prepared cake tin and smooth out the top.
Bake the terrine for 45-50 minutes. Remove from the oven and cool down. The terrine will firm up whilst cooling down.
Remove the terrine from the cake tin, slice and serve.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…