Doorgaan naar hoofdcontent

Linzen Terrine met Groenten / Lentil Terrine with Veggies

Een aantal weken geleden was ik op yoga weekend. Daar werd een linzen paté geserveerd, met eieren weliswaar.
Sinds het zeer populair bleek te zijn, heb ik er een vegan versie van gemaakt.

Ik heb hiervoor gele linzen gebruikt, maar rode kunnen ook. Om er een beetje meer bite aan te geven heb ik wat meer groenten en verse kruiden toegevoegd.

De linzenterrine kan gegeten worden bij een broodmaaltijd. Probeer de terrine ook eens als onderdeel van de hoofdmaaltijd, met warme groenten en aardappelen of gekookte rijst erbij. Je kan de terrine eventueel ook in plakjes (al dan niet gepaneerd) snijden en even opbakken in de pan. Of gebruik de linzenterrine eens als vulling voor een wrap.
Je ziet, één terrine, vele mogelijkheden.

Linzen Terrine met Groenten
veganistisch, glutenvrij, notenvrij, sojavrij

Ingrediënten:
200 gram gele linzen (of rode linzen)
2 cups/500 milliliter groentebouillon
1 laurierblad
3 eetlepels edelgist (optioneel)
2 eetlepels maïzena
2 eetlepels kikkererwtenmeel
1 medium ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 medium wortels, in fijne blokjes
½ rode paprika, in kleine stukjes
5 eetlepels kruiden, fijngesneden (zoals peterselie, bieslook, basilicum)
Peper & zout

Bereidingswijze:
Spoel de linzen goed en giet ze af.
Breng de linzen samen met de bouillon en het laurierblad aan de kook.
Zet het vuur laag en laat de linzen in tien minuten gaarkoken. Giet af en laat het overtollig vocht uitlekken.
Stoof ondertussen de ui, knoflook, wortel, en paprika in tien minuten beetgaar. Zet opzij.
Blend de linzen samen met de maïzena, kikkererwtenmeel en edelgist fijn (een paar hele linzen zijn ok) in een keukenrobot.
Doe het mengsel in een kom en roer de groenten en de kruiden erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Bekleed een cakevorm met bakpapier.
Doe het linzen-groenten-mengsel in de cakevorm en strijk glad.
Bak de terrine 45-50 minuten. Verwijder uit de oven en laat afkoelen, de terrine wordt nog steviger tijdens het afkoelen.
Verwijder de terrine uit de vorm en snijd in plakken.
Serveer koud of lauw.

Lentil Terrine with Veggies
vegan, gluten free, soy free, nut free

Ingredients:
200 gram yellow lentils (or red lentils)
2 cups/500 millilitre veggie stock
1 bay leave
3 tbsp nutritional yeast
2 tbsp corn starch
2 tbsp chickpea flour
1 medium onion, minced
2 cloves garlic, minced
2 medium carrots, finely diced
1/2 red pepper, cubed
3 tbsp fresh herbs, chopped (like parsley, chives, basil)
Pepper & salt

Instructions:
Rinse  and drain the lentils.
Cook the lentils in the stock + bay leave for ten minutes. Drain and allow to excess liquid to drain.
Meanwhile fry the onion, garlic, carrots and red pepper for ten minutes. Set aside.
Blend the lentils, corn starch, chickpea flour and nutritional yeast in a food processor.
Place the lentil mixture in a bowl and stir in the veggies and herbs. Season with salt and pepper.
Preheat the oven to 180° Celsius. Line a cake tin with parchment paper.
Add the lentil-veggie-mix to the prepared cake tin and smooth out the top.
Bake the terrine for 45-50 minutes. Remove from the oven and cool down. The terrine will firm up whilst cooling down.
Remove the terrine from the cake tin, slice and serve.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…