Doorgaan naar hoofdcontent

Oven-geroosterde Pastinaak, Peer & Rode Ui over Polenta met een Romige Mosterdsaus / Oven Roasted Parsnips, Pear & Red Onion with Polenta and a Creamy Mustard Sauce

Afgelopen zomer ben ik begonnen met het kweken van groenten in mijn stadstuintje. Dit gaat natuurlijk niet zonder vallen en opstaan.

Zo heb ik zonder het te willen een volledig nieuw ras wortelen ontwikkeld… qua smaak niets mis mee trouwens.
Met andere groenten heb ik meer succes gehad. Mijn pastinaken, ook al zijn ze een beetje aan de kleine kant, zijn overheerlijk.

Groenten die zo vers zijn, verdienen het de ster van het gerecht te zijn. Ze hebben dan ook niet veel opsmuk nodig. In dit recept heb ik dan ook zo weinig mogelijk kruiding gebruikt om de smaken zo naturel mogelijk te houden. 
Het gerecht was overheerlijk door zijn eenvoud.

Oven-geroosterde Pastinaak, Peer & Rode Ui over Polenta met een Romige Mosterdsaus

veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Voor 4 personen:
Ingrediënten:
Voor de oven-geroosterde pastinaak-peer-ui:
Olijfolie om te bakken
4-6 pastinaken, schoongemaakt & overlangs in 2 of 4 gesneden (afhankelijk van de grootte)
2 stevige peren, niet geschild & in acht stukken
1 rode ui, kontje eraan & in acht stukken
2 teentjes knoflook, ongepeld & gekneusd (optioneel)
Voor de romige mosterdsaus:
¼ cup/45 gram cashewnoten, een uurtjes geweekt in water en afgegoten
1 eetlepel maple siroop
¼ cup/60 milliliter water
3-4 eetlepel zachte graanmosterd
1 eetlepel dragon, fijngesneden
Peper & zout, naar smaak
Voor de polenta:
Polenta voor vier personen
Olijfolie
Een paar eetlepels edelgist (optioneel)
Peper & zout, naar smaak

Bereidingswijze:
Voor de oven-geroosterde pastinaak-peer-ui:
Verwarm de oven voor op 200° Celsius.
Meng de pastinaak, peer, rode ui en eventueel knoflookteentjes met een paar eetlepels olijfolie.
Rooster de mengeling 30 à 40 minuten (afhankelijk van de grootte), roer om de tien minuten door.
Bereid ondertussen de mosterdsaus en polenta.
Voor de romige mosterdsaus:
Mix in een mini-blender of met de staafmixer de cashewnoten, water en maple siroop tot een gladde saus.
Roer de graanmosterd en de dragon erdoor.
Breng op smaak met peper en zout.
Voor de polenta:
Bereid de polenta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Roer er een paar eetlepels olijfolie en edelgist door.
Breng op smaak met peper en zout.
Presentatie:
Trek een streep polenta over de borden.
Verdeel er de geroosterde pastinaak-peer-rode ui over.
Besprenkel nonchalant met de romige mosterdsaus.
Smakelijk!

Oven Roasted Parsnips, Pear & Red Onion with Polenta and a Creamy Mustard Sauce

Serves 4:
vegan, gluten free, soy free
Ingredients:
For the oven roasted parsnips-pear -onion:
Olive oil
4-6 parsnips, cleaned & cut lengthwise in 2 or 4 (depending on their size)
2 firm pears, not peeled & cut in eight pieces
1 red onion, in eight pieces
2 cloves garlic, not peeled and lightly squashed (optional)
For the creamy mustard sauce:
¼ cup/45 gram cashew nuts, soaked in water for one hour and drained
1 tbsp maple syrup
¼ cup/60 millilitre water
3-4 tbsp soft grain mustard
1 tbsp tarragon, finely chopped
Pepper & salt, to taste
For the polenta:
Polenta for 4 persons
Olive oil
A couple tbsp nutritional yeast
Pepper & salt, to taste

Instructions:
For the oven roasted parsnips-pear -onion:
Preheat the oven to 200° Celsius.
Mix the parsnip, pear and red onion and garlic clove if using with olive oil so they are lightly coated/
Roast the mixture in the oven for about 30-40 minutes (depending on the size), stirring every 10 minutes.
Meanwhile, prepare the mustard sauce and polenta.
For the creamy mustard sauce:
In a mini blender of with a stick blender, mix the cashews, water, and maple syrup until creamy.
Stir in the mustard and tarragon.
Season with pepper and salt.
For the polenta:
Prepare the polenta according to the instructions on the package.
Stir in a couple tbsp of olive oil and nutritional yeast.
Season to taste with pepper and salt.
Presentation:
Divide the polenta between the plates.
Arrange the parsnips, pears and red onion over the top.
Drizzle with the creamy mustard sauce.
Enjoy!



Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…