Doorgaan naar hoofdcontent

Oven-geroosterde Pastinaak, Peer & Rode Ui over Polenta met een Romige Mosterdsaus / Oven Roasted Parsnips, Pear & Red Onion with Polenta and a Creamy Mustard Sauce

Afgelopen zomer ben ik begonnen met het kweken van groenten in mijn stadstuintje. Dit gaat natuurlijk niet zonder vallen en opstaan.

Zo heb ik zonder het te willen een volledig nieuw ras wortelen ontwikkeld… qua smaak niets mis mee trouwens.
Met andere groenten heb ik meer succes gehad. Mijn pastinaken, ook al zijn ze een beetje aan de kleine kant, zijn overheerlijk.

Groenten die zo vers zijn, verdienen het de ster van het gerecht te zijn. Ze hebben dan ook niet veel opsmuk nodig. In dit recept heb ik dan ook zo weinig mogelijk kruiding gebruikt om de smaken zo naturel mogelijk te houden. 
Het gerecht was overheerlijk door zijn eenvoud.

Oven-geroosterde Pastinaak, Peer & Rode Ui over Polenta met een Romige Mosterdsaus

veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Voor 4 personen:
Ingrediënten:
Voor de oven-geroosterde pastinaak-peer-ui:
Olijfolie om te bakken
4-6 pastinaken, schoongemaakt & overlangs in 2 of 4 gesneden (afhankelijk van de grootte)
2 stevige peren, niet geschild & in acht stukken
1 rode ui, kontje eraan & in acht stukken
2 teentjes knoflook, ongepeld & gekneusd (optioneel)
Voor de romige mosterdsaus:
¼ cup/45 gram cashewnoten, een uurtjes geweekt in water en afgegoten
1 eetlepel maple siroop
¼ cup/60 milliliter water
3-4 eetlepel zachte graanmosterd
1 eetlepel dragon, fijngesneden
Peper & zout, naar smaak
Voor de polenta:
Polenta voor vier personen
Olijfolie
Een paar eetlepels edelgist (optioneel)
Peper & zout, naar smaak

Bereidingswijze:
Voor de oven-geroosterde pastinaak-peer-ui:
Verwarm de oven voor op 200° Celsius.
Meng de pastinaak, peer, rode ui en eventueel knoflookteentjes met een paar eetlepels olijfolie.
Rooster de mengeling 30 à 40 minuten (afhankelijk van de grootte), roer om de tien minuten door.
Bereid ondertussen de mosterdsaus en polenta.
Voor de romige mosterdsaus:
Mix in een mini-blender of met de staafmixer de cashewnoten, water en maple siroop tot een gladde saus.
Roer de graanmosterd en de dragon erdoor.
Breng op smaak met peper en zout.
Voor de polenta:
Bereid de polenta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Roer er een paar eetlepels olijfolie en edelgist door.
Breng op smaak met peper en zout.
Presentatie:
Trek een streep polenta over de borden.
Verdeel er de geroosterde pastinaak-peer-rode ui over.
Besprenkel nonchalant met de romige mosterdsaus.
Smakelijk!

Oven Roasted Parsnips, Pear & Red Onion with Polenta and a Creamy Mustard Sauce

Serves 4:
vegan, gluten free, soy free
Ingredients:
For the oven roasted parsnips-pear -onion:
Olive oil
4-6 parsnips, cleaned & cut lengthwise in 2 or 4 (depending on their size)
2 firm pears, not peeled & cut in eight pieces
1 red onion, in eight pieces
2 cloves garlic, not peeled and lightly squashed (optional)
For the creamy mustard sauce:
¼ cup/45 gram cashew nuts, soaked in water for one hour and drained
1 tbsp maple syrup
¼ cup/60 millilitre water
3-4 tbsp soft grain mustard
1 tbsp tarragon, finely chopped
Pepper & salt, to taste
For the polenta:
Polenta for 4 persons
Olive oil
A couple tbsp nutritional yeast
Pepper & salt, to taste

Instructions:
For the oven roasted parsnips-pear -onion:
Preheat the oven to 200° Celsius.
Mix the parsnip, pear and red onion and garlic clove if using with olive oil so they are lightly coated/
Roast the mixture in the oven for about 30-40 minutes (depending on the size), stirring every 10 minutes.
Meanwhile, prepare the mustard sauce and polenta.
For the creamy mustard sauce:
In a mini blender of with a stick blender, mix the cashews, water, and maple syrup until creamy.
Stir in the mustard and tarragon.
Season with pepper and salt.
For the polenta:
Prepare the polenta according to the instructions on the package.
Stir in a couple tbsp of olive oil and nutritional yeast.
Season to taste with pepper and salt.
Presentation:
Divide the polenta between the plates.
Arrange the parsnips, pears and red onion over the top.
Drizzle with the creamy mustard sauce.
Enjoy!



Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…