Doorgaan naar hoofdcontent

Pastinaaksoep met een Topping van Kokos Bacon & Appel / Parsnip Soup with Topped with Coconut Bacon & Apple

Met de feestdagen in het zicht, worden de komende weken een aantal feestelijke en meer klassieke recepten gepost.

Om te beginnen een pastinaaksoep. De soep op zichzelf is waarschijnlijk niet zo spectaculair, maar wordt afgewerkt met blokjes appel en kokos bacon.

Ik houd zelf van verschillende texturen en kleuren in mijn eten.
Eerst en vooral, het oog wil ook wat. Een uitdrukking die zeker op eten van toepassing is. En nee, dagdagelijks hoeft een bord zeker geen kunstwerkje te zijn, maar een beetje aandacht aan presentatie mag toch niet ontbreken. Een beetje kleur en variatie aan groenten kan al voldoende zijn om een bord meer kleur en aankleding te geven.
Een tweede belangrijk punt is de textuur en het mondgevoel. Soepen, stoofpotjes, niets mis mee (ik eet ze zelf heel graag trouwens), maar ze kunnen soms een beetje gaan vervelen. Een paar gehakte noten, fijngesneden rauwe groenten of fruit als afwerking… en heel de structuur van een gerecht is veranderd.
Moeten we nu allemaal sterrenchefs worden, met streepjes van dit en toefjes van dat? Absoluut niet, en kwak vooral die "stoemp" maar uit de losse hand op je bord!

Terug naar het recept. Pastinaak is licht aards van smaak, de appel verfrist het geheel en geeft een frisse crunch aan de soep. De kokos bacon zorgt voor en rokerige toets.
Als je de soep wil serveren voor de feestdagen, kan je nog een scheutje plantaardige room toevoegen.

Pastinaaksoep met een Topping van Kokos Bacon & Appel
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Voor de pastinaaksoep:
Neutrale olie of plantaardige boter
1 ui, fijngesnipperd
600 gram pastinaak, schoongemaakt & in stukken
1 prei, gewassen & in ringen
1 laurierblad
1 liter groentebouillon (gebruik glutenvrij indien nodig)
Voor de afwerking:
1 appel (bv. Granny Smith), in fijne blokjes
Kokos bacon: Kokos Bacon

Voor de pastinaaksoep:
Verhit olie of plantaardige boter in een grote kookpot.
Stoof de ui glazig. Laat de pastinaak en prei tien minuten mee sudderen.
Voeg de bouillon en het laurierblad toe en breng aan de kook.
Zet eens de soep kookt het vuur laag en laat twintig minuten zachtjes koken.
Verwijder het laurierblad en mix of blend de soep volledig glad.
Serveer de soep in kommen en garneer met de appel en kokos bacon.

Variaties:
Voeg plantaardige room toe aan de soep.

Parsnip Soup with Topped with Coconut Bacon & Apple
vegan, gluten free, soy free, nut free

Ingredients :
For the parsnip soup:
Neutral oil or vegan butter for frying
1 onion, chopped
600 grams parsnip, cleaned & chopped
1 leek, washed & chopped
1 bay leave
1 litre of veggie stock (GF if needed)
Garnish:
1 apple (e.g. Granny Smith), small dices
Coconut bacon: Coconut Bacon

Instructions :
For the parsnip soup:
Heat oil or butter in a pot and sauté the onion until translucent.
Add the parsnip and leeks and sauté for 10 minutes.
Add the stock, bay leave and bring to a boil. Reduce the heat and boil for 20 minutes.
Remove the bay leave and mix or blend until completely smooth.
Serve in bowls and garnish with apple and coconut bacon.

Variations:
Add non-diary cream for a richer soup.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…