Doorgaan naar hoofdcontent

Pastinaaksoep met een Topping van Kokos Bacon & Appel / Parsnip Soup with Topped with Coconut Bacon & Apple

Met de feestdagen in het zicht, worden de komende weken een aantal feestelijke en meer klassieke recepten gepost.

Om te beginnen een pastinaaksoep. De soep op zichzelf is waarschijnlijk niet zo spectaculair, maar wordt afgewerkt met blokjes appel en kokos bacon.

Ik houd zelf van verschillende texturen en kleuren in mijn eten.
Eerst en vooral, het oog wil ook wat. Een uitdrukking die zeker op eten van toepassing is. En nee, dagdagelijks hoeft een bord zeker geen kunstwerkje te zijn, maar een beetje aandacht aan presentatie mag toch niet ontbreken. Een beetje kleur en variatie aan groenten kan al voldoende zijn om een bord meer kleur en aankleding te geven.
Een tweede belangrijk punt is de textuur en het mondgevoel. Soepen, stoofpotjes, niets mis mee (ik eet ze zelf heel graag trouwens), maar ze kunnen soms een beetje gaan vervelen. Een paar gehakte noten, fijngesneden rauwe groenten of fruit als afwerking… en heel de structuur van een gerecht is veranderd.
Moeten we nu allemaal sterrenchefs worden, met streepjes van dit en toefjes van dat? Absoluut niet, en kwak vooral die "stoemp" maar uit de losse hand op je bord!

Terug naar het recept. Pastinaak is licht aards van smaak, de appel verfrist het geheel en geeft een frisse crunch aan de soep. De kokos bacon zorgt voor en rokerige toets.
Als je de soep wil serveren voor de feestdagen, kan je nog een scheutje plantaardige room toevoegen.

Pastinaaksoep met een Topping van Kokos Bacon & Appel
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Voor de pastinaaksoep:
Neutrale olie of plantaardige boter
1 ui, fijngesnipperd
600 gram pastinaak, schoongemaakt & in stukken
1 prei, gewassen & in ringen
1 laurierblad
1 liter groentebouillon (gebruik glutenvrij indien nodig)
Voor de afwerking:
1 appel (bv. Granny Smith), in fijne blokjes
Kokos bacon: Kokos Bacon

Voor de pastinaaksoep:
Verhit olie of plantaardige boter in een grote kookpot.
Stoof de ui glazig. Laat de pastinaak en prei tien minuten mee sudderen.
Voeg de bouillon en het laurierblad toe en breng aan de kook.
Zet eens de soep kookt het vuur laag en laat twintig minuten zachtjes koken.
Verwijder het laurierblad en mix of blend de soep volledig glad.
Serveer de soep in kommen en garneer met de appel en kokos bacon.

Variaties:
Voeg plantaardige room toe aan de soep.

Parsnip Soup with Topped with Coconut Bacon & Apple
vegan, gluten free, soy free, nut free

Ingredients :
For the parsnip soup:
Neutral oil or vegan butter for frying
1 onion, chopped
600 grams parsnip, cleaned & chopped
1 leek, washed & chopped
1 bay leave
1 litre of veggie stock (GF if needed)
Garnish:
1 apple (e.g. Granny Smith), small dices
Coconut bacon: Coconut Bacon

Instructions :
For the parsnip soup:
Heat oil or butter in a pot and sauté the onion until translucent.
Add the parsnip and leeks and sauté for 10 minutes.
Add the stock, bay leave and bring to a boil. Reduce the heat and boil for 20 minutes.
Remove the bay leave and mix or blend until completely smooth.
Serve in bowls and garnish with apple and coconut bacon.

Variations:
Add non-diary cream for a richer soup.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…