Doorgaan naar hoofdcontent

Pittig Stoofpotje met Seitan & Pompoen / Spicy Stew with Seitan and Pumpkin

Vroeger was ik niet zo dol op pompoenen. Misschien was het de manier van bereiden? 
Toch bleef ik pompoenen kopen, gewoon omdat het  zo typisch is voor de herfst. En ze zien er ook zo mooi uit, met hun grillige vormen en abstract kleurenpalet.
Na een tijdje ben ik ze dan toch meer en meer gaan appreciëren, meer nog nu ben ik er best wel verlekkerd op.
Ik gebruik pompoenen nu zowel in hartige als zoete gerechten.

In dit recept heb ik de pompoen in een pittig stoofpotje gebruikt. 
En voor degenen die nu denken toch niet te pittig zeker, is er een optie voorzien om er gewoon een lekker kruidig potje van te maken. 

Pittig Stoofpotje met Seitan & Pompoen

vegan, sojavrij, glutenvrije optie

Voor 3 à 4 porties:
2 cups/200 gram seitan, in stukjes of 1 blik kikkererwten voor glutenvrij
4 cups/400 gram pompoen, in blokjes
Neutrale olie om te bakken
1 ui, gesnipperd
2 à 3 teentjes knoflook, gehakt
2 à 3 cm gember, geraspt
2 tomaten, in blokjes (verwijder de zaadlijsten indien gewenst)
½-1 cup/120-240 ml water (afhankelijk van de gewenste consistentie van de stoofpot)
1 cup/240 ml kokosmelk
Kruiden:
½ theelepel komijnpoeder
1 theelepel korianderpoeder
½ theelepel kurkuma
¼-½ theelepel Cayenne poeder (gebruik paprikapoeder voor mildere versie)
¼ theelepel kardemompoeder*
Zout, naar smaak
Afwerking:
Koriander of Thaise basilicum
Geroosterde amandelsnippers

Verhit de olie in een grote stoofpot met dikke bodem.
Voeg de ui toe en stoof glazig.
Bak de knoflook en gember een minuutje mee.
Voeg de kruiden en de tomatenblokjes toe en laat stoven tot de tomaten zacht & papperig zijn. Plet grotere stukken eventueel met een houten lepel.
Voeg de seitan (of kikkererwten) en pompoen toe en laat een paar minuten mee stoven.
Giet het water en kokosmelk erbij en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten sudderen of tot de pompoen gaar is.
Kruid naar smaak met zout.
Garneer met koriander of Thaise basilicum en geroosterde amandelsnippers.
Serveer met gekookte (basmati) rijst of Naan brood.
Smakelijk!

Nota :
*Laat weg als je geen kardemompoeder hebt. Gebruik ¼ theelepel kaneelpoeder in de plaats.

Spicy Stew with Seitan and Pumpkin

vegan, gluten free option, soy free

Serves 3-4:
Ingredients :
2 cups/200 grams seitan, cubed or 1 tin of chickpeas for gluten free
4 cups/400 grams pumpkin, diced (2 centimetre)
Neutral oil for frying
1 onion, chopped
2-3cloves garlic, minced
2-3 centimetre ginger, grated
2 tomatoes, cubed (remove seeds if desired)
½-1 cup/120-240 millilitre water (depending on the desired consistency of the stew)
1 cup/240 millilitre coconut milk
Spices:
½ tsp cumin powder
1 tsp coriander powder
½ tsp turmeric
¼-½ tsp cayenne powder (use paprika powder for less spicy)
¼ tsp cardamom powder*
Salt, to taste
Garnish:
Fresh coriander leafs or Thai basil leaves
Roasted almonds

Instructions:
In a large pot, heat the oil.
Cook until translucent. Add the garlic and ginger and fry for another minute.
Now add the cubed tomatoes and stew until mushy and soft. Mash up any bigger pieces with a wooden spoon or fork.
Add the seitan (or chickpeas for gluten free) and pumpkin and simmer for a couple minutes.
Add the water and coconut milk and bring to a boil. Reduce the heat and simmer for about 15 minutes or until the pumpkin is cooked.
Season with salt.
Garnish with coriander or Thai basil and roasted almonds.
Serve hot with cooked brown basmati rice or naan bread.
Enjoy!

Notes:
*Leave out if you don’t have this. Use ¼ tsp cinnamon powder instead.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…