Doorgaan naar hoofdcontent

Pittig Stoofpotje met Seitan & Pompoen / Spicy Stew with Seitan and Pumpkin

Vroeger was ik niet zo dol op pompoenen. Misschien was het de manier van bereiden? 
Toch bleef ik pompoenen kopen, gewoon omdat het  zo typisch is voor de herfst. En ze zien er ook zo mooi uit, met hun grillige vormen en abstract kleurenpalet.
Na een tijdje ben ik ze dan toch meer en meer gaan appreciëren, meer nog nu ben ik er best wel verlekkerd op.
Ik gebruik pompoenen nu zowel in hartige als zoete gerechten.

In dit recept heb ik de pompoen in een pittig stoofpotje gebruikt. 
En voor degenen die nu denken toch niet te pittig zeker, is er een optie voorzien om er gewoon een lekker kruidig potje van te maken. 

Pittig Stoofpotje met Seitan & Pompoen

vegan, sojavrij, glutenvrije optie

Voor 3 à 4 porties:
2 cups/200 gram seitan, in stukjes of 1 blik kikkererwten voor glutenvrij
4 cups/400 gram pompoen, in blokjes
Neutrale olie om te bakken
1 ui, gesnipperd
2 à 3 teentjes knoflook, gehakt
2 à 3 cm gember, geraspt
2 tomaten, in blokjes (verwijder de zaadlijsten indien gewenst)
½-1 cup/120-240 ml water (afhankelijk van de gewenste consistentie van de stoofpot)
1 cup/240 ml kokosmelk
Kruiden:
½ theelepel komijnpoeder
1 theelepel korianderpoeder
½ theelepel kurkuma
¼-½ theelepel Cayenne poeder (gebruik paprikapoeder voor mildere versie)
¼ theelepel kardemompoeder*
Zout, naar smaak
Afwerking:
Koriander of Thaise basilicum
Geroosterde amandelsnippers

Verhit de olie in een grote stoofpot met dikke bodem.
Voeg de ui toe en stoof glazig.
Bak de knoflook en gember een minuutje mee.
Voeg de kruiden en de tomatenblokjes toe en laat stoven tot de tomaten zacht & papperig zijn. Plet grotere stukken eventueel met een houten lepel.
Voeg de seitan (of kikkererwten) en pompoen toe en laat een paar minuten mee stoven.
Giet het water en kokosmelk erbij en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten sudderen of tot de pompoen gaar is.
Kruid naar smaak met zout.
Garneer met koriander of Thaise basilicum en geroosterde amandelsnippers.
Serveer met gekookte (basmati) rijst of Naan brood.
Smakelijk!

Nota :
*Laat weg als je geen kardemompoeder hebt. Gebruik ¼ theelepel kaneelpoeder in de plaats.

Spicy Stew with Seitan and Pumpkin

vegan, gluten free option, soy free

Serves 3-4:
Ingredients :
2 cups/200 grams seitan, cubed or 1 tin of chickpeas for gluten free
4 cups/400 grams pumpkin, diced (2 centimetre)
Neutral oil for frying
1 onion, chopped
2-3cloves garlic, minced
2-3 centimetre ginger, grated
2 tomatoes, cubed (remove seeds if desired)
½-1 cup/120-240 millilitre water (depending on the desired consistency of the stew)
1 cup/240 millilitre coconut milk
Spices:
½ tsp cumin powder
1 tsp coriander powder
½ tsp turmeric
¼-½ tsp cayenne powder (use paprika powder for less spicy)
¼ tsp cardamom powder*
Salt, to taste
Garnish:
Fresh coriander leafs or Thai basil leaves
Roasted almonds

Instructions:
In a large pot, heat the oil.
Cook until translucent. Add the garlic and ginger and fry for another minute.
Now add the cubed tomatoes and stew until mushy and soft. Mash up any bigger pieces with a wooden spoon or fork.
Add the seitan (or chickpeas for gluten free) and pumpkin and simmer for a couple minutes.
Add the water and coconut milk and bring to a boil. Reduce the heat and simmer for about 15 minutes or until the pumpkin is cooked.
Season with salt.
Garnish with coriander or Thai basil and roasted almonds.
Serve hot with cooked brown basmati rice or naan bread.
Enjoy!

Notes:
*Leave out if you don’t have this. Use ¼ tsp cinnamon powder instead.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…