Doorgaan naar hoofdcontent

Risotto met Erwten en Munt & Chili Tofu / Pea and Mint Risotto with Chilli Tofu

Een goede risotto maken neemt een beetje tijd in beslag, maar het is de moeite meer dan waard.
Persoonlijk vind ik het een zeer ontspannend proces, waarbij je een nederig graantje rijst ziet veranderen in een romige & smeuïge risotto.
In sommige recepten worden alle ingrediënten gewoon samen gekookt, ik houd vast aan de klassieke, ouderwetse manier.

In Italië wordt risotto traditioneel geserveerd als voorgerecht.
Deze risotto met erwten en munt kan geserveerd worden als voorgerecht (laat in dat geval de chili tofu weg) of als hoofdgerecht.

Voor deze risotto heb ik een combo gemaakt van erwten en munt, een perfect huwelijk.
Om er een beetje meer body aan te geven heb ik er in chili gemarineerde tofu blokjes bij geserveerd.

Risotto met Erwten en Munt & Chili Tofu
vegan, glutenvrij, notenvrij

voor 2 à 3 personen:
Voor de risotto:
Ingrediënten:
~3 cups/750 ml lichte groentebouillon (glutenvrij indien nodig)
Olijfolie om te bakken
1 sjalot, zeer fijn gesneden
1 teentje knoflook, geperst
½ cup/120 gram risotto rijst (Arborio)
~1 cup/70 gram diepvries erwten, ontdooid
2 eetlepels plantaardige boter
3 eetlepels edelgist
Paar takjes munt, blaadjes fijngesneden (4-5 eetlepels)
Peper & zout, naar smaak

Bereidingswijze:
Breng de bouillon aan de kook en houd warm.
Verhit de olijfolie in een pot en stoof de sjalot en knoflook glazig.
Voeg de risottorijst toe en stoof een paar minuten mee tot deze volledig bedekt is met olie en glazig.
Giet een lepel van de warme bouillon bij de risotto. Voeg eens de bouillon is opgenomen een volgende lepel toe, ga zo verder tot de rijst beetgaar is. Roer de risotto regelmatig door.
Roer de erwten, plantaardige boter en edelgist door de risotto.
Breng op smaak met peper en zout en laat een paar minuten afgedekt staan.
Roer net voor het serveren de munt door de risotto.
Serveer met de chili tofu.

Voor de chili tofu:
Ingrediënten:
½ blok/250 gram tofu, in blokjes
Marinade:
1 eetlepel olie
1 eetlepel citroensap
½ eetlepel water
½ - 1 theelepel chilivlokken (of naar smaak)
1 eetlepel edelgist
Zout, naar smaak

Bereidingswijze:
Vermeng alle ingrediënten voor de marinade en roer de tofublokjes erdoor.
Laat marineren terwijl je de risotto bereid.
Bak de tofublokjes, samen met de resterende marinade, in een pan goudbruin.

Pea and Mint Risotto with Chilli Tofu
vegan, gluten free, nut free

Serves 2-3:
For the risotto:
Ingredients:
~3 cups/750 ml veggie stock (GF if needed)
Olive oil for frying
1 sjalot, finely chopped
1 clove garlic, minced
½ cup/120 grams risotto rice (Arborio)
~1 cup/70 grams frozen peas, defrosted
2 tbsp non-diary butter
3 tbsp nutritional yeast
A few sprigs of mint, leaves chopped (4-5 tbsp)
Pepper and salt, tot taste

Instructions:
Bring the veggie stock to a boil and keep warm.
In a pot heat the olive oil and sauté the onion and garlic until translucent.
Add the risotto rice and sauté for a few minutes until covered in oil and translucent.
Add a ladle of stock and stir until dissolved. Repeat with the remaining stock or until the rice is al dente, stirring frequently.
Stir in the peas, non-diary butter and nutritional yeast.
Season with pepper and salt.
Just before serving, stir in the mint.
Serve with the chili tofu.

For the chilli tofu:
Ingredients:
½ block/250 gram tofu, cubed
Marinade:
1 tbsp oil
1 tbsp lemon juice
½ tbsp water
½ - 1 chilli flakes (or to taste)
1 tbsp nutritional yeast
Salt, to taste

Instructions:
Mix the ingredients for the marinade and stir in the tofu cubes.
Marinate whilst you cook the risotto.
Fry the tofu cubes, along with the left-over marinade, until golden.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…