Doorgaan naar hoofdcontent

Risotto met Erwten en Munt & Chili Tofu / Pea and Mint Risotto with Chilli Tofu

Een goede risotto maken neemt een beetje tijd in beslag, maar het is de moeite meer dan waard.
Persoonlijk vind ik het een zeer ontspannend proces, waarbij je een nederig graantje rijst ziet veranderen in een romige & smeuïge risotto.
In sommige recepten worden alle ingrediënten gewoon samen gekookt, ik houd vast aan de klassieke, ouderwetse manier.

In Italië wordt risotto traditioneel geserveerd als voorgerecht.
Deze risotto met erwten en munt kan geserveerd worden als voorgerecht (laat in dat geval de chili tofu weg) of als hoofdgerecht.

Voor deze risotto heb ik een combo gemaakt van erwten en munt, een perfect huwelijk.
Om er een beetje meer body aan te geven heb ik er in chili gemarineerde tofu blokjes bij geserveerd.

Risotto met Erwten en Munt & Chili Tofu
vegan, glutenvrij, notenvrij

voor 2 à 3 personen:
Voor de risotto:
Ingrediënten:
~3 cups/750 ml lichte groentebouillon (glutenvrij indien nodig)
Olijfolie om te bakken
1 sjalot, zeer fijn gesneden
1 teentje knoflook, geperst
½ cup/120 gram risotto rijst (Arborio)
~1 cup/70 gram diepvries erwten, ontdooid
2 eetlepels plantaardige boter
3 eetlepels edelgist
Paar takjes munt, blaadjes fijngesneden (4-5 eetlepels)
Peper & zout, naar smaak

Bereidingswijze:
Breng de bouillon aan de kook en houd warm.
Verhit de olijfolie in een pot en stoof de sjalot en knoflook glazig.
Voeg de risottorijst toe en stoof een paar minuten mee tot deze volledig bedekt is met olie en glazig.
Giet een lepel van de warme bouillon bij de risotto. Voeg eens de bouillon is opgenomen een volgende lepel toe, ga zo verder tot de rijst beetgaar is. Roer de risotto regelmatig door.
Roer de erwten, plantaardige boter en edelgist door de risotto.
Breng op smaak met peper en zout en laat een paar minuten afgedekt staan.
Roer net voor het serveren de munt door de risotto.
Serveer met de chili tofu.

Voor de chili tofu:
Ingrediënten:
½ blok/250 gram tofu, in blokjes
Marinade:
1 eetlepel olie
1 eetlepel citroensap
½ eetlepel water
½ - 1 theelepel chilivlokken (of naar smaak)
1 eetlepel edelgist
Zout, naar smaak

Bereidingswijze:
Vermeng alle ingrediënten voor de marinade en roer de tofublokjes erdoor.
Laat marineren terwijl je de risotto bereid.
Bak de tofublokjes, samen met de resterende marinade, in een pan goudbruin.

Pea and Mint Risotto with Chilli Tofu
vegan, gluten free, nut free

Serves 2-3:
For the risotto:
Ingredients:
~3 cups/750 ml veggie stock (GF if needed)
Olive oil for frying
1 sjalot, finely chopped
1 clove garlic, minced
½ cup/120 grams risotto rice (Arborio)
~1 cup/70 grams frozen peas, defrosted
2 tbsp non-diary butter
3 tbsp nutritional yeast
A few sprigs of mint, leaves chopped (4-5 tbsp)
Pepper and salt, tot taste

Instructions:
Bring the veggie stock to a boil and keep warm.
In a pot heat the olive oil and sauté the onion and garlic until translucent.
Add the risotto rice and sauté for a few minutes until covered in oil and translucent.
Add a ladle of stock and stir until dissolved. Repeat with the remaining stock or until the rice is al dente, stirring frequently.
Stir in the peas, non-diary butter and nutritional yeast.
Season with pepper and salt.
Just before serving, stir in the mint.
Serve with the chili tofu.

For the chilli tofu:
Ingredients:
½ block/250 gram tofu, cubed
Marinade:
1 tbsp oil
1 tbsp lemon juice
½ tbsp water
½ - 1 chilli flakes (or to taste)
1 tbsp nutritional yeast
Salt, to taste

Instructions:
Mix the ingredients for the marinade and stir in the tofu cubes.
Marinate whilst you cook the risotto.
Fry the tofu cubes, along with the left-over marinade, until golden.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…