Doorgaan naar hoofdcontent

Sinterklaas Cup Cakes: Clementine-Speculaas Cup Cakes met Vanille Slagroom / St. Nicolas Cupcakes: Clementine-Speculaas Cupcakes with Vanilla Whip

Met Sinterklaas in aantocht, is het tijd om even aan al dat heerlijks & zoets uit onze kindertijd terug te denken.
En wat doet nu meer aan Sinterklaas denken dan speculoos/speculaas, chocolade, clementines & mandarijnen…
Hebben we zo niet allemaal dierbare (en vooral eetbare) herinneringen?

Ter gelegenheid heb ik cup cakes gebakken met de smaken van toen.
En omdat ik niet alles verwerkt kreeg in één cakeje, lees omdat ik niet kon kiezen, heb ik er maar gelijk twee gebakken.

Het eerste is een clementine-speculaas cup cakeje met vanille slagroom afgewerkt met, hoe kan het ook anders, een speculaas koekje.
Het cakeje heeft een zacht aroma van speculaas en clementine. Een toefje slagroom is nooit slecht en wie zegt er nu neen tegen een speculaas koekje?

Het tweede is een sinaasappel-chocolade cup cakeje met chocolade slagroom en een topping van gekonfijte sinaasappel. 
Want wie houdt er nu niet van chocolade? Ik heb de klassieke combinatie met sinaasappel gemaakt, gewoon omdat het werkt. Dit keer met een beetje cacao poeder door de slagroom, want een beetje extra chocolade kan toch geen kwaad zeker.
(voor het recept zie volgende post)

Zet vooral een schoentje klaar en wie weet… liggen er wel cup cakes in!


Clementine-Speculaas Cup Cakes met Vanille Slagroom
veganistisch, notenvrij, sojavrij

Voor 6 cup cakes:
Ingrediënten:
Droog:
¾ cup/125 gram speltbloem of ¾ cup/140 gram tarwebloem
¾ cup/65 gram (riet) suiker
½ theelepel bakpoeder
¼ theelepel bicarbonaat
½ theelepel speculaas kruiden
¼ theelepel kaneelpoeder
Nat:
¼ cup/6  ml neutrale olie
½ cup/120 ml sap van clementine (of mandarijn)
Zeste van 1 clementine (of mandarijn)
Afwerking:
Vanille slagroom (zie onder)
6 speculaas koekjes
Voor de vanille slagroom:
1 blik volle kokosmelk
2 eetlepels agave
1 theelepel vanille extract

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180° Celsius.
Bekleed een muffin vorm met muffin papiertjes.
Meng de droge ingrediënten in een kom.
Roer de natte ingrediënten door de droge ingrediënten.
Vul de vormpjes voor ¾ met beslag.
Bak de cup cakes 14 à 16 in de voorverwarmde oven.
Laat volledig afkoelen op een rooster.
Spuit een toefje slagroom op de cakejes en werk af met een speculaas koekje.
Voor de vanille slagroom:
Zet het blik kokosmelk een nacht in de ijskast.
Draai het blik voorzichtig ondersteboven en giet het kokosvocht af.
Doe de kokosroom (ongeveer 1 cup), agave en vanille extract in een kom en klop deze luchtig met de keukenmachine of handmixer.
Doe de slagroom in een spuitzak met spuitmond en leg in de ijskast tot gebruik.
Nota:
Het is aangeraden de cakejes meerdere uren op voorhand te bakken om te voorkomen dat ze aan de papiertjes kleven door het lage vetgehalte.
Of gebruik een siliconen muffin vorm.

Clementine-Speculaas Cupcakes with Vanilla Whip
vegan, nut free, soy free

Makes 6 cupcakes:
Ingredients:
Dry:
¾ cup/125 gram spelt flour or ¾ cup/140 grams wheat flour
¾ cup/65 grams (cane) sugar
½ tsp baking powder
¼ tsp baking soda
½ tsp speculaas spices
¼ tsp cinnamon
Wet:
¼ cup/60 ml neutral oil
½ cup clementine juice (or tangerine)
Zeste of 1 clementine
Decoration:
Vanilla whip (see below)
6 speculaas cookies
Vanilla whip:
1 tin of full fat coconut milk
2 tbsp agave
1 tsp vanilla extract

Instructions:
Preheat the oven to 180° Celsius.
Line a muffin tin with paper liners.
Mix the dry ingredients in a bowl.
Stir in the wet ingredients.
Spoon the mixture into the paper liners until  they are filled ¾.
Bake in the oven for 14 to 16 minutes.
Cool down completely on a wire rack.
Decorate with whip and a speculaas cookie.
For the vanilla whip:
Open the tin of coconut milk upside down and drain the liquid.
Beat the crème (about 1 cup) along with the agave and vanilla in the kitchen machine or with a hand mixer.
Fill a piping bag (with nozzle) and  cool down in the fridge until ready to use.
Note:
It’s recommended to bake the cakes several hours in advance to prevent them sticking to the paper liners due to the low fat content.
Or use a silicon muffin form.

Reacties

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…