Doorgaan naar hoofdcontent

Sinterklaas Cup Cakes: Clementine-Speculaas Cup Cakes met Vanille Slagroom / St. Nicolas Cupcakes: Clementine-Speculaas Cupcakes with Vanilla Whip

Met Sinterklaas in aantocht, is het tijd om even aan al dat heerlijks & zoets uit onze kindertijd terug te denken.
En wat doet nu meer aan Sinterklaas denken dan speculoos/speculaas, chocolade, clementines & mandarijnen…
Hebben we zo niet allemaal dierbare (en vooral eetbare) herinneringen?

Ter gelegenheid heb ik cup cakes gebakken met de smaken van toen.
En omdat ik niet alles verwerkt kreeg in één cakeje, lees omdat ik niet kon kiezen, heb ik er maar gelijk twee gebakken.

Het eerste is een clementine-speculaas cup cakeje met vanille slagroom afgewerkt met, hoe kan het ook anders, een speculaas koekje.
Het cakeje heeft een zacht aroma van speculaas en clementine. Een toefje slagroom is nooit slecht en wie zegt er nu neen tegen een speculaas koekje?

Het tweede is een sinaasappel-chocolade cup cakeje met chocolade slagroom en een topping van gekonfijte sinaasappel. 
Want wie houdt er nu niet van chocolade? Ik heb de klassieke combinatie met sinaasappel gemaakt, gewoon omdat het werkt. Dit keer met een beetje cacao poeder door de slagroom, want een beetje extra chocolade kan toch geen kwaad zeker.
(voor het recept zie volgende post)

Zet vooral een schoentje klaar en wie weet… liggen er wel cup cakes in!


Clementine-Speculaas Cup Cakes met Vanille Slagroom
veganistisch, notenvrij, sojavrij

Voor 6 cup cakes:
Ingrediënten:
Droog:
¾ cup/125 gram speltbloem of ¾ cup/140 gram tarwebloem
¾ cup/65 gram (riet) suiker
½ theelepel bakpoeder
¼ theelepel bicarbonaat
½ theelepel speculaas kruiden
¼ theelepel kaneelpoeder
Nat:
¼ cup/6  ml neutrale olie
½ cup/120 ml sap van clementine (of mandarijn)
Zeste van 1 clementine (of mandarijn)
Afwerking:
Vanille slagroom (zie onder)
6 speculaas koekjes
Voor de vanille slagroom:
1 blik volle kokosmelk
2 eetlepels agave
1 theelepel vanille extract

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180° Celsius.
Bekleed een muffin vorm met muffin papiertjes.
Meng de droge ingrediënten in een kom.
Roer de natte ingrediënten door de droge ingrediënten.
Vul de vormpjes voor ¾ met beslag.
Bak de cup cakes 14 à 16 in de voorverwarmde oven.
Laat volledig afkoelen op een rooster.
Spuit een toefje slagroom op de cakejes en werk af met een speculaas koekje.
Voor de vanille slagroom:
Zet het blik kokosmelk een nacht in de ijskast.
Draai het blik voorzichtig ondersteboven en giet het kokosvocht af.
Doe de kokosroom (ongeveer 1 cup), agave en vanille extract in een kom en klop deze luchtig met de keukenmachine of handmixer.
Doe de slagroom in een spuitzak met spuitmond en leg in de ijskast tot gebruik.
Nota:
Het is aangeraden de cakejes meerdere uren op voorhand te bakken om te voorkomen dat ze aan de papiertjes kleven door het lage vetgehalte.
Of gebruik een siliconen muffin vorm.

Clementine-Speculaas Cupcakes with Vanilla Whip
vegan, nut free, soy free

Makes 6 cupcakes:
Ingredients:
Dry:
¾ cup/125 gram spelt flour or ¾ cup/140 grams wheat flour
¾ cup/65 grams (cane) sugar
½ tsp baking powder
¼ tsp baking soda
½ tsp speculaas spices
¼ tsp cinnamon
Wet:
¼ cup/60 ml neutral oil
½ cup clementine juice (or tangerine)
Zeste of 1 clementine
Decoration:
Vanilla whip (see below)
6 speculaas cookies
Vanilla whip:
1 tin of full fat coconut milk
2 tbsp agave
1 tsp vanilla extract

Instructions:
Preheat the oven to 180° Celsius.
Line a muffin tin with paper liners.
Mix the dry ingredients in a bowl.
Stir in the wet ingredients.
Spoon the mixture into the paper liners until  they are filled ¾.
Bake in the oven for 14 to 16 minutes.
Cool down completely on a wire rack.
Decorate with whip and a speculaas cookie.
For the vanilla whip:
Open the tin of coconut milk upside down and drain the liquid.
Beat the crème (about 1 cup) along with the agave and vanilla in the kitchen machine or with a hand mixer.
Fill a piping bag (with nozzle) and  cool down in the fridge until ready to use.
Note:
It’s recommended to bake the cakes several hours in advance to prevent them sticking to the paper liners due to the low fat content.
Or use a silicon muffin form.

Reacties

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…