Doorgaan naar hoofdcontent

Sinterklaas Cup Cakes: Sinaasappel-Chocolade Cup Cakes met Chocolade Slagroom / St. Nicolas Cupcakes: Orange-Chocolate Cupcakes with Chocolate Whip

En zoals aangekondigd in de vorige post, hier het tweede cakeje.
Een sinaasappel cup cakeje met chocolade slagroom en gekonfijte sinaasappelstukjes.

Welke is jou favoriet?


Have fun baking and enjoy your week!


Sinaasappel-Chocolade Cup Cakes met Chocolade Slagroom
veganistisch, notenvrij, sojavrij

Voor 7 cup cakes:
Ingrediënten:
Droog:
¾ cup/125 gram speltbloem of ¾ cup/140 gram tarwebloem
¾ cup/65 gram (riet) suiker
3 eetlepels cacao of cocoa poeder
½ theelepel bakpoeder
¼ theelepel bicarbonaat
Nat:
¼ cup/60 ml neutrale olie
¾ theelepel sinaasappel extract
¾/180 ml cup water
Afwerking:
Chocolate slagroom (zie onder)
Gekonfijte sinaasappel
Voor de chocolade slagroom:
1 blik volle kokosmelk
2 eetlepels agave
2 theelepels cacao of cocoa poeder

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180° Celsius.
Bekleed een muffin vorm met muffin papiertjes.
Meng de droge ingrediënten in een kom.
Roer de natte ingrediënten door de droge ingrediënten.
Vul de vormpjes voor ¾ met beslag.
Bak de cup cakes 14 à 16 in de voorverwarmde oven.
Laat volledig afkoelen op een rooster.
Spuit een toefje chocolade slagroom op de cakejes en werk af met gekonfijte sinaasappel.
Voor de chocolade slagroom:
Zet het blik kokosmelk een nacht in de ijskast.
Draai het blik voorzichtig ondersteboven en giet het kokosvocht af.
Doe de kokosroom (ongeveer 1 cup), agave en cacao of cocoa poeder in een kom en klop deze luchtig met de keukenmachine of handmixer.
Doe de slagroom in een spuitzak met spuitmond en leg in de ijskast tot gebruik.
Nota:
Het is aangeraden de cakejes meerdere uren op voorhand te bakken om te voorkomen dat ze aan de papiertjes kleven door het lage vetgehalte.
Of gebruik een siliconen muffin vorm.

Orange-Chocolate Cupcakes with Chocolate Whip
vegan, nut free, soy free

Makes 6 cupcakes:
Ingredients:
Dry:
¾ cup/125 gram spelt flour or ¾ cup/140 grams wheat flour
¾ cup/65 grams (cane) sugar
3 tbsp cacao or cocoa powder
½ tsp baking powder
¼ tsp baking soda
Wet:
¼ cup/60 ml neutral oil
¾ cup/180 ml water
¾ tsp orange extract
Decoration:
Chocolate whip (see below)
Candied orange
Vanilla whip:
1 tin of full fat coconut milk
2 tbsp agave
2 tsp cacao or cocoa powder

Instructions:
Preheat the oven to 180° Celsius.
Line a muffin tin with paper liners.
Mix the dry ingredients in a bowl.
Stir in the wet ingredients.
Spoon the mixture into the paper liners until  they are filled ¾.
Bake in the oven for 14 to 16 minutes.
Cool down completely on a wire rack.
Decorate with chocolate whip and candied orange.
For the vanilla whip:
Open the tin of coconut milk upside down and drain the liquid.
Beat the crème (about 1 cup) along with the agave and cacao or cocoa in the kitchen machine or with a hand mixer.
Fill a piping bag (with nozzle) and  cool down in the fridge until ready to use.
Note:
It’s recommended to bake the cakes several hours in advance to prevent them sticking to the paper liners due to the low fat content.
Or use a silicon muffin form.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…