Doorgaan naar hoofdcontent

Speculoos versus Speculaas

Speculoos en speculaas, twee termen die vaak door elkaar gebruikt worden, terwijl het toch niet hetzelfde is.
Een kleine opheldering.

Speculoos is typisch Belgisch en speculaas is afkomstig uit Nederland.
Om het gemakkelijk te houden ga ik beginnen bij de speculaas:

Speculaas
Nederlandse zeelieden brachten van hun zeetochten allerlei specerijen mee.
Eens terug in Nederland werden er kruidige koekjes gebakken met de specerijen.
De speculaas was geboren.

De koekjes werden oorspronkelijk enkel met het Sinterklaasfeest aan kinderen uitgedeeld. Thans behouden ze trouwens nog steeds hun populariteit tijdens deze periode, en niet enkel bij kinderen. ;)

Speculaas is dus een Nederlands koekje met typische speculaaskruiden.

Speculaaskruiden bevatten meestal: kaneel, koriander, gember, nootmuskaat, kruidnagel en kardemom. Andere toevoegingen zijn: anijs, folie sinaasappelschil.
Soms wordt er ook amandel toegevoegd aan het deeg voor een luxe uitstraling.
Speculaasdeeg moet een nacht rusten in de ijskast om alle smaken in het deeg te op te nemen.
Het recept verschilt van bakker tot bakker.

Speculoos
In België waren dergelijke specerijen echter duur.
De bakkers (met name de bekende Lotus bakkerij) ontwikkelden hier een krokant koekje op basis van gekaramelliseerde suiker (kandijsuiker) en kaneel.
Het koekje is gelijkaardig, maar bevat naast kaneel geen andere specerijen. Vandaar ook de naam specu-loos.

Speculoos is dus een Belgisch koekje.

Toch een uitzondering op de regel, met name “Hasseltse speculaas”. Een Belgische luxe speculaas verrijkt met specerijen en amandelen.

Nog een laatste verwarrende noot. De Frans taal vertaalt speculaas als spéculoos. Om het simpel te houden natuurlijk!?


Maar of je nu voorkeur geeft aan speculoos of speculaas, ze doen het beide prima bij een kopje koffie en laten zich prima verwerken in allerlei desserts!


En nu wil ik een koekje, of het nu speculoos of speculaas is! Of was het nu spéculoos?

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…