Doorgaan naar hoofdcontent

Speltmeel versus Speltbloem

Even terug naar het begin, wat is spelt nu eigenlijk?

Spelt is een “oergraan” dat reeds duizenden jaren wordt verbouwd. Het wordt aanzien als de voorvader van gewone tarwe.
In de loop van de geschiedenis is spelt een beetje in een vergeethoekje terecht gekomen, omdat de opbrengst lager is dan die van tarwe en de korrels gepeld moeten worden voor het malen. Denk hier aan de uitdrukking “het kaf van het koren scheiden”.
De laatste jaren is spelt echter opnieuw in opmars.

In tegenstelling tot tarwe, waar de voedingsstoffen zich in de kern en het vlies bevinden, zitten deze bij spelt in de korrel. Bij het malen van spelt blijven dan ook alle componenten behouden.
Als je toch voor tarwe kiest, ga dan liefst voor volkoren.

Wanneer je over de gezondheidsvoordelen spreekt, gaat het vooral over een meerwaarde aan mineralen, vitaminen en antioxidanten. We spreken hierbij voornamelijk over ijzer, kalium, magnesium en fosfor.
Spelt bevat ook meer eiwitten en voedingsvezels, maar de verschillen zijn hier minder uitgesproken.

Spelt bevat net als andere graansoorten gluten, maar deze hebben een andere samenstelling dan de gluten van tarwe.
Voor sommige personen zijn speltproducten lichter verteerbaar.

Speltbloem kan op dezelfde manier gebruikt worden als tarwebloem.
Er zijn thans ook speltkorrels te verkrijgen, die in zijn geheel gekookt kunnen worden zoals rijst.

En nu rest de vraag te beantwoorden: wat is het verschil tussen speltmeel en speltbloem?

Speltbloem wordt gemaakt van de korrel die ontdaan is van zijn omhulsel. De blanke zaden worden gemalen en gezeefd.
Speltbloem is licht van kleur en luchtig in structuur.
De bloem is geschikt voor cakes, koekjes en andere zoetigheden. speltbloem wordt eveneens gebruikt voor licht speltbrood.

Speltmeel daarentegen wordt gemaakt door de graankorrels in hun geheel te vermalen. Zowel de zemel als de kiem zit in het eindproduct en speltmeel bevat dan ook meer voedingsstoffen dan speltbloem.
Afhankelijk van het maalproces is de structuur van het meel fijn of grof.
Speltmeel kan gebruikt worden voor brood, pizzadeeg, quichedeeg…


Ik spreek hier over spelt, maar hetzelfde geldt voor andere graansoorten.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…