Doorgaan naar hoofdcontent

Speltmeel versus Speltbloem

Even terug naar het begin, wat is spelt nu eigenlijk?

Spelt is een “oergraan” dat reeds duizenden jaren wordt verbouwd. Het wordt aanzien als de voorvader van gewone tarwe.
In de loop van de geschiedenis is spelt een beetje in een vergeethoekje terecht gekomen, omdat de opbrengst lager is dan die van tarwe en de korrels gepeld moeten worden voor het malen. Denk hier aan de uitdrukking “het kaf van het koren scheiden”.
De laatste jaren is spelt echter opnieuw in opmars.

In tegenstelling tot tarwe, waar de voedingsstoffen zich in de kern en het vlies bevinden, zitten deze bij spelt in de korrel. Bij het malen van spelt blijven dan ook alle componenten behouden.
Als je toch voor tarwe kiest, ga dan liefst voor volkoren.

Wanneer je over de gezondheidsvoordelen spreekt, gaat het vooral over een meerwaarde aan mineralen, vitaminen en antioxidanten. We spreken hierbij voornamelijk over ijzer, kalium, magnesium en fosfor.
Spelt bevat ook meer eiwitten en voedingsvezels, maar de verschillen zijn hier minder uitgesproken.

Spelt bevat net als andere graansoorten gluten, maar deze hebben een andere samenstelling dan de gluten van tarwe.
Voor sommige personen zijn speltproducten lichter verteerbaar.

Speltbloem kan op dezelfde manier gebruikt worden als tarwebloem.
Er zijn thans ook speltkorrels te verkrijgen, die in zijn geheel gekookt kunnen worden zoals rijst.

En nu rest de vraag te beantwoorden: wat is het verschil tussen speltmeel en speltbloem?

Speltbloem wordt gemaakt van de korrel die ontdaan is van zijn omhulsel. De blanke zaden worden gemalen en gezeefd.
Speltbloem is licht van kleur en luchtig in structuur.
De bloem is geschikt voor cakes, koekjes en andere zoetigheden. speltbloem wordt eveneens gebruikt voor licht speltbrood.

Speltmeel daarentegen wordt gemaakt door de graankorrels in hun geheel te vermalen. Zowel de zemel als de kiem zit in het eindproduct en speltmeel bevat dan ook meer voedingsstoffen dan speltbloem.
Afhankelijk van het maalproces is de structuur van het meel fijn of grof.
Speltmeel kan gebruikt worden voor brood, pizzadeeg, quichedeeg…


Ik spreek hier over spelt, maar hetzelfde geldt voor andere graansoorten.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…