Doorgaan naar hoofdcontent

Tajine met Zoete Aardappel, Paprika & Kikkererwten / Tajine with Sweet Potatoes, Peppers and Chickpeas

De Marokkaanse keuken vind zijn oorsprong bij de Berbers, maar kent daarnaast ook invloeden van onder andere de Mooren en de Arabieren.

In Marokko worden worden hartige gerechten vaak gecombineerd met (gedroogd) fruit, citrusvruchten, noten & olijven. 
Ze krijgen hun typische smaak door het gebruik van een unieke combinatie van specerijen en zijn zeer geurig. Aan de presentatie wordt al net evenveel aandacht besteed.

Een tajine is een aardewerken pot met een taps toelopend deksel. Door het ontwerp van de tajine en het langzaam garen op lage temperatuur worden alle smaken perfect behouden en in balans gebracht.
De naam van het gerecht verwijst rechtstreeks naar de aardewerken pot, "de tajine".
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen "zoete" en "zoute" tajines.

Bij een tajine wordt meestal brood en salade gegeten. En als je helemaal ondergedompeld wil worden in de Marokkaanse sfeer, laat het bestek achterwege en eet met je (rechter!) hand.

Tajine met Zoete Aardappel, Paprika & Kikkererwten

veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Voor 2-4 personen:
Olie om te bakken
1 ui, in ringen
2 à 3 teentjes knoflook, gehakt
2 tomaten, in blokjes (verwijder zaadlijsten indien gewenst)
1 zoete aardappel, in blokjes van 2 centimeter
1 paprika, in ringen (kleur naar keuze)
1 cup/200 gram gekookte kikkererwten
2 à 3 eetlepels rozijnen
½ tot 1 cup groentebouillon (afhankelijk van de gewenste consistentie)(glutenvrij indien nodig)
Specerijen:
½ theelepel korianderpoeder
¼ theelepel komijnpoeder
½ theelepel gemberpoeder
¼ theelepel kaneelpoeder
Afwerking:
2 à 3 eetlepels geroosterd amandelschaafsel
Verse koriander of platte peterselie, grof gehakt


Verhit de olie in een tajine of een stoofpot met dikke bodem indien je geen tajine hebt.

Stoof de ui-ringen glazig.
Laat de knoflook en de tomaten een paar minuten mee sudderen.
Leg nu achtereenvolgens de zoete aardappel, paprika en kikkererwten en rozijnen in lagen in de tajine.
Strooi de kruiden over het geheel en giet de bouillon erover. Dek af met het deksel.
Breng het geheel aan de kook en laat de tajine 15 tot 20 minuten zachtjes sudderen op een klein vuurtje.
Werk af met het geroosterd amandelschaafsel en koriander of peterselie.
Serveer met couscous (quinoa voor glutenvrij) of Marokkaans brood en een salade.


Tajine with Sweet Potatoes, Peppers and Chickpeas

vegan, gluten free, soy free

Serves 2-4:
Ingredients :
Neutral oil for frying
1 onion, rings
2-3 cloves garlic, minced
2 tomatoes, cubed (remove seeds if desired)
1 sweet potato, diced (2 cm)
1 pepper, rings (colour of choice)
1 cup/200 grams cooked chickpeas
2 – 3 tbsp raisins
½ - 1 cup veggie stock (depending on the desired consistency) (use GF if needed)
Spices:
½ tsp coriander powder
¼ tsp cumin powder
½ tsp ginger powder
¼ tsp cinnamon powder
For garnish:
2-3 tbsp toasted almonds slivers
Fresh coriander or flat leave parsley, chopped

Instructions :
Heat the oil in a tajine or heavy bottomed pot.
Stew the onion until translucent.
Add the garlic and tomatoes and simmer for a couple minutes.
Arrange the sweet potato, peppers, chickpeas and raisins in the tajine.
Sprinkle over the spices and pour over the stock. Cover with the lid.
Bring to a boil and gently simmer for 20 minutes.
Garnish with toasted almond slivers and coriander or parsley.
Serve with couscous (quinoa for GF) or Moroccan bread and a salad.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…