Doorgaan naar hoofdcontent

Tajine met Zoete Aardappel, Paprika & Kikkererwten / Tajine with Sweet Potatoes, Peppers and Chickpeas

De Marokkaanse keuken vind zijn oorsprong bij de Berbers, maar kent daarnaast ook invloeden van onder andere de Mooren en de Arabieren.

In Marokko worden worden hartige gerechten vaak gecombineerd met (gedroogd) fruit, citrusvruchten, noten & olijven. 
Ze krijgen hun typische smaak door het gebruik van een unieke combinatie van specerijen en zijn zeer geurig. Aan de presentatie wordt al net evenveel aandacht besteed.

Een tajine is een aardewerken pot met een taps toelopend deksel. Door het ontwerp van de tajine en het langzaam garen op lage temperatuur worden alle smaken perfect behouden en in balans gebracht.
De naam van het gerecht verwijst rechtstreeks naar de aardewerken pot, "de tajine".
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen "zoete" en "zoute" tajines.

Bij een tajine wordt meestal brood en salade gegeten. En als je helemaal ondergedompeld wil worden in de Marokkaanse sfeer, laat het bestek achterwege en eet met je (rechter!) hand.

Tajine met Zoete Aardappel, Paprika & Kikkererwten

veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Voor 2-4 personen:
Olie om te bakken
1 ui, in ringen
2 à 3 teentjes knoflook, gehakt
2 tomaten, in blokjes (verwijder zaadlijsten indien gewenst)
1 zoete aardappel, in blokjes van 2 centimeter
1 paprika, in ringen (kleur naar keuze)
1 cup/200 gram gekookte kikkererwten
2 à 3 eetlepels rozijnen
½ tot 1 cup groentebouillon (afhankelijk van de gewenste consistentie)(glutenvrij indien nodig)
Specerijen:
½ theelepel korianderpoeder
¼ theelepel komijnpoeder
½ theelepel gemberpoeder
¼ theelepel kaneelpoeder
Afwerking:
2 à 3 eetlepels geroosterd amandelschaafsel
Verse koriander of platte peterselie, grof gehakt


Verhit de olie in een tajine of een stoofpot met dikke bodem indien je geen tajine hebt.

Stoof de ui-ringen glazig.
Laat de knoflook en de tomaten een paar minuten mee sudderen.
Leg nu achtereenvolgens de zoete aardappel, paprika en kikkererwten en rozijnen in lagen in de tajine.
Strooi de kruiden over het geheel en giet de bouillon erover. Dek af met het deksel.
Breng het geheel aan de kook en laat de tajine 15 tot 20 minuten zachtjes sudderen op een klein vuurtje.
Werk af met het geroosterd amandelschaafsel en koriander of peterselie.
Serveer met couscous (quinoa voor glutenvrij) of Marokkaans brood en een salade.


Tajine with Sweet Potatoes, Peppers and Chickpeas

vegan, gluten free, soy free

Serves 2-4:
Ingredients :
Neutral oil for frying
1 onion, rings
2-3 cloves garlic, minced
2 tomatoes, cubed (remove seeds if desired)
1 sweet potato, diced (2 cm)
1 pepper, rings (colour of choice)
1 cup/200 grams cooked chickpeas
2 – 3 tbsp raisins
½ - 1 cup veggie stock (depending on the desired consistency) (use GF if needed)
Spices:
½ tsp coriander powder
¼ tsp cumin powder
½ tsp ginger powder
¼ tsp cinnamon powder
For garnish:
2-3 tbsp toasted almonds slivers
Fresh coriander or flat leave parsley, chopped

Instructions :
Heat the oil in a tajine or heavy bottomed pot.
Stew the onion until translucent.
Add the garlic and tomatoes and simmer for a couple minutes.
Arrange the sweet potato, peppers, chickpeas and raisins in the tajine.
Sprinkle over the spices and pour over the stock. Cover with the lid.
Bring to a boil and gently simmer for 20 minutes.
Garnish with toasted almond slivers and coriander or parsley.
Serve with couscous (quinoa for GF) or Moroccan bread and a salad.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…