Doorgaan naar hoofdcontent

Tofu & Groenten uit de Wok met Satésaus / Tofu & Veggies with Sate Sauce

Wat is dat toch met pindakaas? Het is zoiets waar je of een echte liefhebber van bent, of een totale afkeer van hebt.
Ik behoor duidelijk tot de eerste groep…

Wist je trouwens dat de pinda tot de familie van de peulvruchten behoort en niets met noten te maken heeft? En eet met een gerust hart een handje pinda’s, want ze zijn goed voor je. Ook (zelfgemaakte) pindakaas past in een goed voedingspatroon.


Deze satésaus is een eenvoudige versie met ingrediënten uit de voorraadkast. Ik heb de saus hier gecombineerd met tofu, die zich door zijn neutrale smaak perfect laat combineren met alle smaakmakers, en natuurlijk groenten.

Tofu & Groenten uit de Wok met Satésaus

veganistisch, glutenvrij

Voor 4 à 6 porties:
Ingrediënten:
Satésaus*:
1 eetlepel sesamolie
1 sjalot, fijngesnipperd
2 à 3 cm gember, geraspt
3 teentjes knoflook, geraspt of fijngehakt
~100 gram pindakaas (met of zonder stukjes, of zelfgemaakt)
1 blik/400 milliliter kokosmelk
¼ cup/60 milliliter water
2 eetlepels sojasaus of tamari voor glutenvrij
3 eetlepels Sriracha of andere chilisaus, of naar smaak
2 theelepels limoensap
Overige ingrediënten:
Neutrale olie om te bakken
~500 gram tofu, geperst & in blokjes
~6 tot 8 cups gemengde groenten naar keuze, gesneden
Afwerking:
Korianderblaadjes

Bereidingswijze:
Satésaus:
Verwarm de olie in een kleine kookpot.
Fruit hierin de sjalot, knoflook en gember glazig.
Voeg de rest van de ingrediënten toe en breng aan de kook. Laat het geheel een vijftal minuten zachtjes sudderen.
Proef en breng op smaak.
Bereid terwijl de saus kookt de groenten en tofu:
Verhit olie in een wok en bak de tofu rondom goudbruin. Haal uit de wok en zet opzij.
Verhit opnieuw olie in de wok en roerbak de groenten beetgaar.
Meng de tofu onder de groenten en warm door.
Serveer met gekookte rijst, noedels of aardappelpuree.
Garneer met gehakte koriander.

Nota:
*Dit recept maakt veel satésaus. Restjes kunnen ingevroren worden indien gewenst.

Tofu & Veggies with Sate Sauce
vegan, gluten free

Serves 4-6:
Ingredients :
Sate sauce*:
1 tbsp sesame oil
1 shallot, finely chopped
2-3 cm ginger, grated or chopped
3 cloves garlic, grated or chopped
~100 grams peanut butter (store-bought or homemade)
1 tin/400 grams coconut milk
¼ cup/60 ml water
2 tbsp light soy sauce or tamari for GF
3 tbsp Sriracha or other chilli sauce, or to taste
2 tsp lime juice
Other:
Neutral oil for frying
~500 grams tofu, pressed & cubed
~6-8 cups mixed veggies of choice, chopped
Garnish:
Coriander leaves

Instructions :
Sate sauce:
Heat oil in a small pot.
Sauté onion, ginger and garlic until translucent.
Add the rest of  the ingredients and bring to a boil. Simmer for about 5 minutes.
Taste and adjust to your personal preference.
Meanwhile prepare the tofu and veggies:
Heat oil in a wok and sauté the tofu until golden. Set aside.
Again heat some oil and stir fry the veggies al dente.
Add the tofu and stir until warm.
Serve with cooked rice, noodles or mashed potatoes.
Garnish with chopped coriander leaves.

Note:
*The recipe makes a lot of sate sauce. Leftovers can be frozen for a later use.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…