Doorgaan naar hoofdcontent

Tofu & Groenten uit de Wok met Satésaus / Tofu & Veggies with Sate Sauce

Wat is dat toch met pindakaas? Het is zoiets waar je of een echte liefhebber van bent, of een totale afkeer van hebt.
Ik behoor duidelijk tot de eerste groep…

Wist je trouwens dat de pinda tot de familie van de peulvruchten behoort en niets met noten te maken heeft? En eet met een gerust hart een handje pinda’s, want ze zijn goed voor je. Ook (zelfgemaakte) pindakaas past in een goed voedingspatroon.


Deze satésaus is een eenvoudige versie met ingrediënten uit de voorraadkast. Ik heb de saus hier gecombineerd met tofu, die zich door zijn neutrale smaak perfect laat combineren met alle smaakmakers, en natuurlijk groenten.

Tofu & Groenten uit de Wok met Satésaus

veganistisch, glutenvrij

Voor 4 à 6 porties:
Ingrediënten:
Satésaus*:
1 eetlepel sesamolie
1 sjalot, fijngesnipperd
2 à 3 cm gember, geraspt
3 teentjes knoflook, geraspt of fijngehakt
~100 gram pindakaas (met of zonder stukjes, of zelfgemaakt)
1 blik/400 milliliter kokosmelk
¼ cup/60 milliliter water
2 eetlepels sojasaus of tamari voor glutenvrij
3 eetlepels Sriracha of andere chilisaus, of naar smaak
2 theelepels limoensap
Overige ingrediënten:
Neutrale olie om te bakken
~500 gram tofu, geperst & in blokjes
~6 tot 8 cups gemengde groenten naar keuze, gesneden
Afwerking:
Korianderblaadjes

Bereidingswijze:
Satésaus:
Verwarm de olie in een kleine kookpot.
Fruit hierin de sjalot, knoflook en gember glazig.
Voeg de rest van de ingrediënten toe en breng aan de kook. Laat het geheel een vijftal minuten zachtjes sudderen.
Proef en breng op smaak.
Bereid terwijl de saus kookt de groenten en tofu:
Verhit olie in een wok en bak de tofu rondom goudbruin. Haal uit de wok en zet opzij.
Verhit opnieuw olie in de wok en roerbak de groenten beetgaar.
Meng de tofu onder de groenten en warm door.
Serveer met gekookte rijst, noedels of aardappelpuree.
Garneer met gehakte koriander.

Nota:
*Dit recept maakt veel satésaus. Restjes kunnen ingevroren worden indien gewenst.

Tofu & Veggies with Sate Sauce
vegan, gluten free

Serves 4-6:
Ingredients :
Sate sauce*:
1 tbsp sesame oil
1 shallot, finely chopped
2-3 cm ginger, grated or chopped
3 cloves garlic, grated or chopped
~100 grams peanut butter (store-bought or homemade)
1 tin/400 grams coconut milk
¼ cup/60 ml water
2 tbsp light soy sauce or tamari for GF
3 tbsp Sriracha or other chilli sauce, or to taste
2 tsp lime juice
Other:
Neutral oil for frying
~500 grams tofu, pressed & cubed
~6-8 cups mixed veggies of choice, chopped
Garnish:
Coriander leaves

Instructions :
Sate sauce:
Heat oil in a small pot.
Sauté onion, ginger and garlic until translucent.
Add the rest of  the ingredients and bring to a boil. Simmer for about 5 minutes.
Taste and adjust to your personal preference.
Meanwhile prepare the tofu and veggies:
Heat oil in a wok and sauté the tofu until golden. Set aside.
Again heat some oil and stir fry the veggies al dente.
Add the tofu and stir until warm.
Serve with cooked rice, noodles or mashed potatoes.
Garnish with chopped coriander leaves.

Note:
*The recipe makes a lot of sate sauce. Leftovers can be frozen for a later use.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…