Doorgaan naar hoofdcontent

Vijgenpizza met Cashew-Tijm-Crème & Rucola op een 100% Spelt Bodem / Fig Pizza with Cashew-Thyme-Crème & Arugula on a 100% Spelt Crust

Deze vijgenpizza houdt het midden tussen hartig en zoet en zit vol contrasterende smaken.

Ik ben gestart met een pizza Bianca, simpelweg een pizza met een witte kleur. Hiervoor heb ik een zachte maar toch kruidige cashew-tijm-crème gemaakt.
Voor de krokante bodem heb ik gekozen voor 100 procent volkoren speltmeel, om het toch een beetje gezond te houden.

En dan verse vijgen die tijdens het bakken karamelliseren.

De pizza wordt afgewerkt met verse rucola, extra cashew-tijm-crème, en balsamico voor een zurig accentje.


Pizza dan maar. En wegdromen naar andere oorden. Smakelijk.

Vijgenpizza met Cashew-Tijm-Crème & Rucola op een 100% Spelt Bodem
veganistisch, sojavrij

Ingrediënten :
Spelt bodem:
1 theelepel gedroogde gist
1,5 theelepel suiker
¼ cup/60 milliliter lauw water
¾ cup/120 gram volkoren speltmeel
1 eetlepel olijfolie
¼ theelepel zout
Extra speltmeel of speltbloem om het deeg uit te rollen
Cashew-tijm-crème:
¼ cup/45 gram cashew noten, 1 tot 4 uur in water geweekt
¼ cup/60 milliliter water
2 eetlepels edelgist
1 theelepel olijfolie
1 theelepel citroensap
½ theelepel tijm
Peper & zout
Overige ingrediënten:
3-5 verse vijgen, in schijfjes
Rucola vermengd met een beetje olijfolie
Balsamico crème

Bereidingswijze :
Spelt bodem:
Meng de gist, suiker en lauw water in een kom en laat staan tot een schuimig mengsel ontstaat.
Voeg de speltmeel, olijfolie en zout toe en meng tot een samenhangend geheel. Kneed het geheel een tiental minuten door.
Vet de kom in met een beetje olie en leg het deeg erin. Dek af met een doek en laat 1,5 à 2 uur rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.
Cashew-tijm-crème:
Blend alle ingrediënten voor de crème in een mini-blender of met een staafmixer tot een glad geheel.
Breng op smaak met peper en zout.
*De crème is op dit punt nog redelijk vloeibaar, maar wordt dikker tijdens het bakken.
Samenstelling van de pizza:
Verwarm de oven voor op 210° Celsius.
Vet een pizza pan in met olie.
Kneed het deeg snel even door en rol het uit tot een cirkel met een dikte van ongeveer 4 à 5 millimeter.
Spreid twee derdel van de cashew-tijm-crème over de bodem en beleg met de vijgen.
Bak de pizza ongeveer 10 à 15 minuten of tot de randen mooi kleuren en de vijgen lichtjes karamelliseren.
Neem de pizza uit de oven en beleg met rucola.
Besprenkel met extra cashew-tijm-crème en basamico crème.

Variaties:
Leg kalamata olijven, schijfjes rode ui of walnoten bij op de pizza.

Fig Pizza with Cashew-Thyme-Crème & Arugula on a 100% Spelt Crust
vegan, soy free

Ingredients:
Spelt crust:
1 tsp dried yeast
1,5 tsp sugar
¼ cup/60 ml water
¾ cup/120 grams whole wheat spelt meal
1 tbsp olive oil
¼ tsp salt
Extra spelt meal or spelt flour for rolling
Cashew-thyme-crème:
¼ cup/45 grams cashews, soaked 1-4 hours in water
¼ cup/60 millilitre water
1 tbsp olive oil
1 tsp lemon juice
½ tsp thyme
Pepper and salt
Extra ingredients:
3-5 fresh figs, sliced
Arugula, mixed with some olive oil
Balsamico crème

Instructions:
Spelt crust:
In a bowl, mix yeast, sugar and water and let it sit until foamy.
Add spelt meal, olive oil and salt and mix. Knead the dough for 10 minutes.
Grease a bowl and place the dough in the bowl, cover with a cloth. Let the dough rise for 1,5 to 2 hours or until the dough has doubled in volume.
Cashew-thyme-crème:
Blend the ingredients for the crème in a mini blender or with a hand blender.
*The crème will thicken up whilst baking.
Assembly:
Preheat the oven to 210° Celsius.
Lightly grease a pizza pan with oil.
Quickly knead the dough and roll into a circle with a thickness of 4-5 mm.
Spread about of the cashew crème over the bottom and place the figs on top.
Bake the pizza for 10-15 minutes or until lightly golden.
Remove the pizza from the oven and place the arugula on top.
Sprinkle with extra cashew-thyme-crème and balsamico crème.

Variations:

Place kalamata olives, slices red onion or walnuts on the pizza.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…