Doorgaan naar hoofdcontent

Vijgenpizza met Cashew-Tijm-Crème & Rucola op een 100% Spelt Bodem / Fig Pizza with Cashew-Thyme-Crème & Arugula on a 100% Spelt Crust

Deze vijgenpizza houdt het midden tussen hartig en zoet en zit vol contrasterende smaken.

Ik ben gestart met een pizza Bianca, simpelweg een pizza met een witte kleur. Hiervoor heb ik een zachte maar toch kruidige cashew-tijm-crème gemaakt.
Voor de krokante bodem heb ik gekozen voor 100 procent volkoren speltmeel, om het toch een beetje gezond te houden.

En dan verse vijgen die tijdens het bakken karamelliseren.

De pizza wordt afgewerkt met verse rucola, extra cashew-tijm-crème, en balsamico voor een zurig accentje.


Pizza dan maar. En wegdromen naar andere oorden. Smakelijk.

Vijgenpizza met Cashew-Tijm-Crème & Rucola op een 100% Spelt Bodem
veganistisch, sojavrij

Ingrediënten :
Spelt bodem:
1 theelepel gedroogde gist
1,5 theelepel suiker
¼ cup/60 milliliter lauw water
¾ cup/120 gram volkoren speltmeel
1 eetlepel olijfolie
¼ theelepel zout
Extra speltmeel of speltbloem om het deeg uit te rollen
Cashew-tijm-crème:
¼ cup/45 gram cashew noten, 1 tot 4 uur in water geweekt
¼ cup/60 milliliter water
2 eetlepels edelgist
1 theelepel olijfolie
1 theelepel citroensap
½ theelepel tijm
Peper & zout
Overige ingrediënten:
3-5 verse vijgen, in schijfjes
Rucola vermengd met een beetje olijfolie
Balsamico crème

Bereidingswijze :
Spelt bodem:
Meng de gist, suiker en lauw water in een kom en laat staan tot een schuimig mengsel ontstaat.
Voeg de speltmeel, olijfolie en zout toe en meng tot een samenhangend geheel. Kneed het geheel een tiental minuten door.
Vet de kom in met een beetje olie en leg het deeg erin. Dek af met een doek en laat 1,5 à 2 uur rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.
Cashew-tijm-crème:
Blend alle ingrediënten voor de crème in een mini-blender of met een staafmixer tot een glad geheel.
Breng op smaak met peper en zout.
*De crème is op dit punt nog redelijk vloeibaar, maar wordt dikker tijdens het bakken.
Samenstelling van de pizza:
Verwarm de oven voor op 210° Celsius.
Vet een pizza pan in met olie.
Kneed het deeg snel even door en rol het uit tot een cirkel met een dikte van ongeveer 4 à 5 millimeter.
Spreid twee derdel van de cashew-tijm-crème over de bodem en beleg met de vijgen.
Bak de pizza ongeveer 10 à 15 minuten of tot de randen mooi kleuren en de vijgen lichtjes karamelliseren.
Neem de pizza uit de oven en beleg met rucola.
Besprenkel met extra cashew-tijm-crème en basamico crème.

Variaties:
Leg kalamata olijven, schijfjes rode ui of walnoten bij op de pizza.

Fig Pizza with Cashew-Thyme-Crème & Arugula on a 100% Spelt Crust
vegan, soy free

Ingredients:
Spelt crust:
1 tsp dried yeast
1,5 tsp sugar
¼ cup/60 ml water
¾ cup/120 grams whole wheat spelt meal
1 tbsp olive oil
¼ tsp salt
Extra spelt meal or spelt flour for rolling
Cashew-thyme-crème:
¼ cup/45 grams cashews, soaked 1-4 hours in water
¼ cup/60 millilitre water
1 tbsp olive oil
1 tsp lemon juice
½ tsp thyme
Pepper and salt
Extra ingredients:
3-5 fresh figs, sliced
Arugula, mixed with some olive oil
Balsamico crème

Instructions:
Spelt crust:
In a bowl, mix yeast, sugar and water and let it sit until foamy.
Add spelt meal, olive oil and salt and mix. Knead the dough for 10 minutes.
Grease a bowl and place the dough in the bowl, cover with a cloth. Let the dough rise for 1,5 to 2 hours or until the dough has doubled in volume.
Cashew-thyme-crème:
Blend the ingredients for the crème in a mini blender or with a hand blender.
*The crème will thicken up whilst baking.
Assembly:
Preheat the oven to 210° Celsius.
Lightly grease a pizza pan with oil.
Quickly knead the dough and roll into a circle with a thickness of 4-5 mm.
Spread about of the cashew crème over the bottom and place the figs on top.
Bake the pizza for 10-15 minutes or until lightly golden.
Remove the pizza from the oven and place the arugula on top.
Sprinkle with extra cashew-thyme-crème and balsamico crème.

Variations:

Place kalamata olives, slices red onion or walnuts on the pizza.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…