Doorgaan naar hoofdcontent

Amandel-Jamkoekjes / Almond Jam Cookies

Koekjes uit grootmoeders tijd.
Jamkoekjes zijn een echte klassieker, we weten allemaal wel waarom zeker?

*een zacht koekje;
*met een licht vanille aroma;
*gevuld met zoete jam.

Deze amandel-jamkoekjes zijn zeer simpel om te maken, daar moet je het dus niet voor laten.
Om er een beetje een moderne twist aan te geven, heb ik amandelpasta en -poeder gebruikt. Nog een beetje aardbeienjam, en je koekjes uit grootmoeders tijd zijn klaar voor de oven. O, ongeduld…

1 koekje
2 koekjes
3 koekjes

Amandel – Jamkoekjes
veganistisch, sojavrij

Voor 10-12 koekjes:
Ingrediënten:
Natte ingrediënten:
3 eetlepels/40 gram amandelpasta of 3 eetlepels neutrale olie
3 eetlepels amandelmelk
1 theelepel vanille extract
¼ cup/67 gram suiker
Droge ingrediënten:
¾ cup/120 gram speltbloem
¼ cup/31 gram amandelmeel
¼ theelepel bicarbonaat
2 eetlepels puddingpoeder
Extra:
Aardbeienjam (zelfgemaakt of gekocht)

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Roer de natte ingrediënten goed door in een kom.
Meng in een andere kom de droge ingrediënten.
Roer de droge ingrediënten door de natte ingrediënten en kneed tot een deeg.
Rol balletjes van het deeg en druk een beetje plat.
Maak een kuiltje in het midden van de balletjes. Lepel een halve theelepel aardbeienjam in de holtes.
Bak de koekjes 8 à 10 minuten.
Haal de koekjes uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster. Njam.


Almond Jam Cookies
vegan, soy free

For 10-12 cookies:
Ingredients:
Wet ingredients:
3 tbsp/40 grams almond paste or 3 tbsp neutral oil
3 tbsp almond milk
1 tsp vanilla extract
¼ cup/37 grams sugar
Dry ingredients:
¾ cup/120 grams spelt flour
¼ cup/almond meal
¼ tsp baking soda
2 tbsp custard powder
Extra:
Strawberry jam (homemade or store-bought)

Directions:
Preheat the oven to 180° Celsius. Line a baking tray with parchment paper.
Mix the wet ingredients in a bowl.
In another bowl combine the dry ingredients.
Mix the dry ingredients with the wet ingredients and form a dough.
Make balls of the dough and flatten out slightly. Make a dent in the middle.
Drop ½ tsp of strawberry jam in the dents.
Bake the cookies for 8-10 minutes.
Remove from the oven and cool completely. Njam.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…