Doorgaan naar hoofdcontent

Arabische Kardemom Latte / Arabic Cardamom Latte

Ik ben niet echt een snack-persoon. Waar ik wel van kan genieten als ik een klein hongertje heb, is een goede latte.

En aangezien we toch in Arabisch getinte sferen zitten, heb ik dan ook de latte maar aan de smaken aangepast. Een shotje koffie met kardemom, afgewerkt met melkschuim.
Aan de smaak van koffie met kardemom moet je misschien even wennen. Maar tja, er zijn voor- en tegenstanders van alles zeker?!

Kardemom is familie van de gemberplant en wordt reeds sinds de oudheid gebruikt, en dit zowel in de keuken als om medicinale redenen.
Kardemom wordt onder andere in Arabische en in Aziatische landen gebruikt om rijstgerechten en curryschotels op smaak te brengen.
In Arabische landen wordt vaak kardemom toegevoegd aan koffie als teken van gastvrijheid. De koffie wordt geserveerd met allerlei zoetigheden en gedroogde vruchten.

Medicinaal gebruik:
*bevorderen van de spijsvertering;
*tegengaan van maag- en darmklachten;
*eetlust bevorderen;
*zorgt voor een frisse adem;
*en andere zoals: desinfecterende werking…

In combinatie met koffie heeft kardemom een verkwikkende en opwekkende werking, omdat het kruid de koffie ondersteunt. Het gaat eveneens de bloeddrukverhogende werking van koffie tegen.

En nu, een momentje van rust, latte rust...

Arabische Kardemom Latte
veganistisch, glutenvrij, notenvrij

Ingrediënten:
1 shot espresso
Zoetstof, naar smaak (agave, stevia)
~ ⅛ theelepel kardemompoeder
~ ½  cup/120 ml sojamelk

Bereidingswijze:
Bereid de espresso, voeg de kardemom & zoetstof toe.
Schuim de sojamelk op met een melkopschuimer.
Werk de Arabische kardemom koffie af met melkschuim.
Besprenkel met wat extra kardemompoeder.

Nota:
Melkschuim zonder melkopschuimer: Verwarm de melk in een pannetjes en klop luchtig met de staafmixer met klopper. De melk zal niet zo luchtig & schuimig zijn, maar je krijgt toch een latte effect.


Arabic Cardamom Latte
vegan, gluten free, nut free

Ingredients:
1 shot espresso
Sweetener, to taste (agave, stevia)
~ ⅛ cardamom powder
~ ½ cup/120 ml soy milk

Instructions:
Prepare the espresso, add the cardamom & sweetener.
Froth the soy milk with a milk frother.
Finish the Arabic cardamom coffee with the milk foam.
Sprinkle with some extra cardamom powder.

Note:
Milk froth without a milk frother: Heat the milk in a pan and beat with the stick blender with whisk attachement. The milk won't be as foamy, but you'll still get a latte effect.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…