Doorgaan naar hoofdcontent

Arabische Kardemom Latte / Arabic Cardamom Latte

Ik ben niet echt een snack-persoon. Waar ik wel van kan genieten als ik een klein hongertje heb, is een goede latte.

En aangezien we toch in Arabisch getinte sferen zitten, heb ik dan ook de latte maar aan de smaken aangepast. Een shotje koffie met kardemom, afgewerkt met melkschuim.
Aan de smaak van koffie met kardemom moet je misschien even wennen. Maar tja, er zijn voor- en tegenstanders van alles zeker?!

Kardemom is familie van de gemberplant en wordt reeds sinds de oudheid gebruikt, en dit zowel in de keuken als om medicinale redenen.
Kardemom wordt onder andere in Arabische en in Aziatische landen gebruikt om rijstgerechten en curryschotels op smaak te brengen.
In Arabische landen wordt vaak kardemom toegevoegd aan koffie als teken van gastvrijheid. De koffie wordt geserveerd met allerlei zoetigheden en gedroogde vruchten.

Medicinaal gebruik:
*bevorderen van de spijsvertering;
*tegengaan van maag- en darmklachten;
*eetlust bevorderen;
*zorgt voor een frisse adem;
*en andere zoals: desinfecterende werking…

In combinatie met koffie heeft kardemom een verkwikkende en opwekkende werking, omdat het kruid de koffie ondersteunt. Het gaat eveneens de bloeddrukverhogende werking van koffie tegen.

En nu, een momentje van rust, latte rust...

Arabische Kardemom Latte
veganistisch, glutenvrij, notenvrij

Ingrediënten:
1 shot espresso
Zoetstof, naar smaak (agave, stevia)
~ ⅛ theelepel kardemompoeder
~ ½  cup/120 ml sojamelk

Bereidingswijze:
Bereid de espresso, voeg de kardemom & zoetstof toe.
Schuim de sojamelk op met een melkopschuimer.
Werk de Arabische kardemom koffie af met melkschuim.
Besprenkel met wat extra kardemompoeder.

Nota:
Melkschuim zonder melkopschuimer: Verwarm de melk in een pannetjes en klop luchtig met de staafmixer met klopper. De melk zal niet zo luchtig & schuimig zijn, maar je krijgt toch een latte effect.


Arabic Cardamom Latte
vegan, gluten free, nut free

Ingredients:
1 shot espresso
Sweetener, to taste (agave, stevia)
~ ⅛ cardamom powder
~ ½ cup/120 ml soy milk

Instructions:
Prepare the espresso, add the cardamom & sweetener.
Froth the soy milk with a milk frother.
Finish the Arabic cardamom coffee with the milk foam.
Sprinkle with some extra cardamom powder.

Note:
Milk froth without a milk frother: Heat the milk in a pan and beat with the stick blender with whisk attachement. The milk won't be as foamy, but you'll still get a latte effect.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…