Doorgaan naar hoofdcontent

Feestelijke Tofu - Groenten Ovenschotel met Witte Wijn-Dragonsaus & Aardappelpuree / Festive Tofu - Veggie Oven Dish with White Wine-Tarragon Sauce & Mashed Potatoes

Als ik voor gasten kook, heb ik graag gerechten die ik vooraf kan bereiden. Op het moment dat je aan tafel gaat, is het slechts een kwestie van opwarmen en serveren. Want gaat het daar niet om als je gasten ontvangt, tijd doorbrengen met je gasten in plaats van in de keuken in de potten staan roeren?

Ovenschotels vind ik dan ook een goede keuze.
In deze schotel worden simpele ingrediënten omgetoverd tot een feestelijke & rijke maaltijd.

*tofu
*groenten
*witte wijnsaus
*dragon of andere kruiden
*aardappelpuree

De tofu en groenten worden licht opgebakken en gemengd met een romige saus. De dragon geeft er een licht anijsaroma aan. Het geheel wordt afgewerkt met aardappelpuree die in de oven krokant gebakken wordt.

En hoewel de ovenschotel uit een aantal componenten bestaat, is ze vrij gemakkelijk te maken. 
Serveer indien gewenst met een salade of extra warme groenten.


Feestelijke Tofu - Groenten Ovenschotel met Witte Wijn-Dragonsaus & Aardappelpuree
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Voor 6 personen:
Ingrediënten:
Voor de tofu en groenten:
Olie om te bakken
1 blok/500 gram tofu, in blokjes
2 wortelen, schoongemaakt & in julienne
1 prei, schoongemaakt & in julienne
~1 cup/70 gram erwten
Peper & zout, naar smaak
Voor de aardappelpuree:
~600 gram aardappelen, geschild en in stukken
Klontje plantaardige boter
~¼ cup+2 eetlepels/90 ml ongezoete amandelmelk
Peper & zout, nootmuskaat, naar smaak
Overige:
1 recept witte wijnsaus
5 eetlepels gehakte dragon

Bereidingswijze:
Bereid de witte wijnsaus saus.
Voor de tofu en groenten:
Verhit olie in een pan en bak de tofu samen met peper en zout rondom goudbruin. Zet opzij.
Stoof de wortelen en prei beetgaar, roer de erwten erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Zet opzij.
Voor de aardappelpuree:
Breng de aardappelen aan de kook. Zet het vuur laag en kook gaar.
Giet de aardappelen af en stamp samen met de amandelmelk en plantaardige boter tot een smeuïge puree.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Doe de puree in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
Samenstelling:
Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Vet een ovenschotel lichtjes in met olie.
Meng de groenten, tofu en dragon door de witte wijnsaus of béchamel saus. Giet het mengsel in de ovenschotel.
Spuit de aardappelpuree erover (of leg hoopjes puree over het tofu-groenten mengsel en spreid de puree uit).
Bak de schotel in 30 à 40 minuten goudbruin.

Variaties:
Gebruik andere kruiden (peterselie, dille) in plaats van dragon.


Festive Tofu - Veggie Oven Dish with White Wine-Tarragon Sauce & Mashed Potatoes
vegan, gluten free, soy free

Serves 6:
Ingredients:
For the tofu and veggies:
Oil for frying
500 grams tofu, diced
2 carrots, cleaned & julienned
1 leek, cleaned & julienned
~1 cup/70 grams peas
Pepper and salt, to taste
For the mashed potatoes:
~600 grams potatoes
1 knob vegan butter
¼ cup+2 tbsp/90 ml unsweetened almond milk
Pepper & salt, nutmeg, to taste
Extra:
1 recipe white wine sauce
5 tbsp chopped tarragon

Instructions:
Prepare the white wine sauce sauce.
For the tofu and veggies:
Heat oil in a pan and sauté the tofu with pepper and salt until golden. Set aside.
In a pot heat oil and stew carrots and leeks until al dente, stir in the peas. Set aside.
For the mashed potatoes:
In a pot bring potatoes to a boil. Reduce the heat and cook until tender.
Drain and mash the potatoes along with the almond milk and vegan butter.
Season with pepper, salt and nutmeg.
Fill a pipping bag with the mashed potatoes.
Assembly:
Preheat the oven to 200° Celsius. Lightly grease an oven dich with oil.
Mix the veggies, tofu and tarragon with the white wine sauce or béchamel sauce. Pour the mixture in the oven dish.
Neatly pipe the potato mash (or place dollops of mashed potatoes over the mixture and spread out).
Bake for 30-40 minutes or until golden and bubbly.

Variations:
Use other herbs (dille, parsely) instead of tarragon.



Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…