Doorgaan naar hoofdcontent

Feestelijke Tofu - Groenten Ovenschotel met Witte Wijn-Dragonsaus & Aardappelpuree / Festive Tofu - Veggie Oven Dish with White Wine-Tarragon Sauce & Mashed Potatoes

Als ik voor gasten kook, heb ik graag gerechten die ik vooraf kan bereiden. Op het moment dat je aan tafel gaat, is het slechts een kwestie van opwarmen en serveren. Want gaat het daar niet om als je gasten ontvangt, tijd doorbrengen met je gasten in plaats van in de keuken in de potten staan roeren?

Ovenschotels vind ik dan ook een goede keuze.
In deze schotel worden simpele ingrediënten omgetoverd tot een feestelijke & rijke maaltijd.

*tofu
*groenten
*witte wijnsaus
*dragon of andere kruiden
*aardappelpuree

De tofu en groenten worden licht opgebakken en gemengd met een romige saus. De dragon geeft er een licht anijsaroma aan. Het geheel wordt afgewerkt met aardappelpuree die in de oven krokant gebakken wordt.

En hoewel de ovenschotel uit een aantal componenten bestaat, is ze vrij gemakkelijk te maken. 
Serveer indien gewenst met een salade of extra warme groenten.


Feestelijke Tofu - Groenten Ovenschotel met Witte Wijn-Dragonsaus & Aardappelpuree
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Voor 6 personen:
Ingrediënten:
Voor de tofu en groenten:
Olie om te bakken
1 blok/500 gram tofu, in blokjes
2 wortelen, schoongemaakt & in julienne
1 prei, schoongemaakt & in julienne
~1 cup/70 gram erwten
Peper & zout, naar smaak
Voor de aardappelpuree:
~600 gram aardappelen, geschild en in stukken
Klontje plantaardige boter
~¼ cup+2 eetlepels/90 ml ongezoete amandelmelk
Peper & zout, nootmuskaat, naar smaak
Overige:
1 recept witte wijnsaus
5 eetlepels gehakte dragon

Bereidingswijze:
Bereid de witte wijnsaus saus.
Voor de tofu en groenten:
Verhit olie in een pan en bak de tofu samen met peper en zout rondom goudbruin. Zet opzij.
Stoof de wortelen en prei beetgaar, roer de erwten erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Zet opzij.
Voor de aardappelpuree:
Breng de aardappelen aan de kook. Zet het vuur laag en kook gaar.
Giet de aardappelen af en stamp samen met de amandelmelk en plantaardige boter tot een smeuïge puree.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Doe de puree in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
Samenstelling:
Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Vet een ovenschotel lichtjes in met olie.
Meng de groenten, tofu en dragon door de witte wijnsaus of béchamel saus. Giet het mengsel in de ovenschotel.
Spuit de aardappelpuree erover (of leg hoopjes puree over het tofu-groenten mengsel en spreid de puree uit).
Bak de schotel in 30 à 40 minuten goudbruin.

Variaties:
Gebruik andere kruiden (peterselie, dille) in plaats van dragon.


Festive Tofu - Veggie Oven Dish with White Wine-Tarragon Sauce & Mashed Potatoes
vegan, gluten free, soy free

Serves 6:
Ingredients:
For the tofu and veggies:
Oil for frying
500 grams tofu, diced
2 carrots, cleaned & julienned
1 leek, cleaned & julienned
~1 cup/70 grams peas
Pepper and salt, to taste
For the mashed potatoes:
~600 grams potatoes
1 knob vegan butter
¼ cup+2 tbsp/90 ml unsweetened almond milk
Pepper & salt, nutmeg, to taste
Extra:
1 recipe white wine sauce
5 tbsp chopped tarragon

Instructions:
Prepare the white wine sauce sauce.
For the tofu and veggies:
Heat oil in a pan and sauté the tofu with pepper and salt until golden. Set aside.
In a pot heat oil and stew carrots and leeks until al dente, stir in the peas. Set aside.
For the mashed potatoes:
In a pot bring potatoes to a boil. Reduce the heat and cook until tender.
Drain and mash the potatoes along with the almond milk and vegan butter.
Season with pepper, salt and nutmeg.
Fill a pipping bag with the mashed potatoes.
Assembly:
Preheat the oven to 200° Celsius. Lightly grease an oven dich with oil.
Mix the veggies, tofu and tarragon with the white wine sauce or béchamel sauce. Pour the mixture in the oven dish.
Neatly pipe the potato mash (or place dollops of mashed potatoes over the mixture and spread out).
Bake for 30-40 minutes or until golden and bubbly.

Variations:
Use other herbs (dille, parsely) instead of tarragon.



Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…