Doorgaan naar hoofdcontent

Groenten Zoetzuur / Sweet and Sour Veggies

Groenten zoetzuur, alle zoetzuur gerechten trouwens, ik zal er voor de rest van mijn leven een rare & licht verstoorde relatie mee hebben.
Toen ik opgroeide was dit een gerecht dat al eens op tafel kwam… tot heel vaak op tafel kwam! Ik heb er waarschijnlijk in het verleden gewoon teveel van te eten gekregen.

Ter ere van de Aziatische week dan toch nog maar eens een zoetzuur gerechtje gemaakt. In dit geval met enkel groenten met een perfecte zoet tegen zuur balans.
Zoetzuur zoals het hoort te zijn, maar toch niet te vaak voor mij…


Groenten Zoetzuur
veganistisch, glutenvrij, notenvrij

Voor 2 à 3 personen:
Ingrediënten:
Neutrale olie
1 ui, grof gesneden
1 rode paprika, grof gesneden
3 wortelen, grof gesneden
2 stengels witte selder, grof gesneden
1 kleine komkommer, grof gesneden
1 teentje knoflook, gehakt
2 theelepels geraspte gember
Saus:
3 eetlepels ketchup
2 eetlepels Chinese rijstazijn
2 eetlepels suiker
½ eetlepel lichte sojasaus of tamari
¼ cup/60 ml water
1 theelepel maïzena, gemengd met 3 eetlepels water
Peper & zout

Bereidingswijze:
Verhit olie in een wok en roerbak ui, paprika, wortelen en selder beetgaar. Voeg de komkommer, gember en knoflook toe en roerbak een minuutje mee.
Meng in een kommetje ketchup, rijstazijn, suiker, sojasaus of tamari en water. Roer het mengsel door de groenten en laat vijf minuten sudderen.
Roer het maïzena papje erdoor en kook nog een minuutje door.
Breng op smaak met peper en zout.
Serveer met gekookte rijst.

Variaties:
Gebruik andere groenten naar keuze.


Sweet and Sour Veggies
vegan, gluten free, nut free

Serves 2-3:
Ingredients:
Neutral oil
1 onion, chopped coarsely
1 red pepper, chopped coarsely
3 carrots, chopped coarsely
2 sticks celery, chopped coarsely
1 small cucumber, chopped coarsely
1 clove garlic, chopped
2 tsp ginger
Sauce:
3 tbsp ketchup
2 tbsp Chinese rice vinegar
2 tbsp sugar
¼ cup/60 ml water
1 tsp corn starch, mixed with 3 tbsp water
Pepper & salt

Instructions:
In a wok heat oil and stir fry onion, pepper, carrots and celery until al dente. Add the cucumber, garlic and ginger and sauté for another minute.
In a small bowl combine ketchup, rice vinegar, sugar, soy sauce or tamari and water. Pour the mixture over the veggies and simmer for five minutes.
Stir in the corn starch and cook for another minute.
Season with salt and pepper.
Serve with cooked rice.

Variations:
Use other veggies of choice.


Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…