Doorgaan naar hoofdcontent

Japanse Zeewier Omeletjes met Wasabi Crème / Japanese Seaweed Omelettes with Wasabi Crème

Waarom zou je ook maar één eitje breken om een omelet te bakken als het ook zonder kan?

Ik bak al jaren omeletten op basis van kikkererwtenbloem en silken tofu, het is makkelijk, goedkoop & voedzaam. En geen kip heeft er een ei voor moeten laten.
Sinds ik de vegan toer opgegaan ben, ben ik trouwens veel creatiever geworden. Ik blijf niet meer hangen bij het klassieke omelet natuur, kaas of het zoveelste groenteomelet.

Vandaag ben ik de Japanse toer opgegaan met wakame omeletjes en een wasabi dip.

Zeewier wordt al zeer lang gegeten in onder andere Japan & China, maar ook in andere landen met een kustlijn zoals Schotland, Ierland, IJsland, Noorwegen en Nieuw Zeeland. Bij ons begint het pas de laatste jaren op te komen en krijgt het terecht het “superfood” imago toegewezen.
Zo heeft wakame een bloedzuiverende & ontstekingsremmende werking, het helpt bij de verbranding van vetweefsel en kan darmklachten tegengaan. Door het hoge gehalte aan vitaminen en mineralen (verschillend per soort zeewier) kan het verder helpen bij de bestrijding van allerlei aandoeningen.

Als je nu denkt, allemaal goed en wel, maar zeewier eten? Probeer het eens, zeewier is echt lekker. In sommige landen wordt het zelfs als een delicatesse aanzien die wordt voorbehouden aan belangrijke gasten.

En het zou echt de groente van de toekomst kunnen worden, door de lage ecologische voetafdruk.

Een paar smakelijke tips:

*strooi gedroogde wakame over een salade
*werk een rijst- of groenteschotel af met zeewier
*als garnituur over een Aziatische (miso)soep
*of natuurlijk mijn wakame omeletjes!

Enjoy & have a seaweed fun day!

Japanse Zeewier Omeletjes met Wasabi Crème
veganistisch, glutenvrij, notenvrij

Voor 4 à 5 omeletjes:
Ingrediënten:
Voor de zeewier omeletjes:
Neurale olie om te bakken
1 cup/160 gram kikkererwtenmeel
¼ cup/32 gram maïzena
½ theelepel bakpoeder
Snufje kala namak (optioneel)
2 theelepels sesamolie
1 eetlepel lichte sojasaus of tamari
1 cup/240 ml water
7-8 eetlepels wakamé
Voor de wasabi crème:
¾ cup/135 gram cashew noten, een uur geweekt in water & afgegoten
½ cup/120 ml water
Wasabi pasta, naar smaak
Zout, naar smaak

Bereidingswijze:
Voor de zeewier omeletjes:
Meng het kikkererwtenmeel, maïzena, bakpoeder en kala namak in een kom.
Voeg geleidelijk aan water toe en klop tot een glad mengsel.
Roer sesamolie, sojasaus of tamari en wakamé erdoor.
Verhit olie in een antiaanbakpan. Giet een laagje van het beslag in de pan en laat bakken tot de onderkant licht gekleurd en gestold is. Draai het omeletje om en laat nog een minuutje bakken.
Ga zo verder tot het beslag is opgewerkt.
Serveer de omeletjes met wasabi crème en gestoomde groenten indien gewenst. (foto: gestoomde bok soi met sojasaus, sesamolie en geroosterde sesamzaadjes)
Voor de wasabi crème:
Blend alle ingrediënten voor de crème glad in een mini blender of met de staafmixer. Breng op smaak met zout.


Japanese Seaweed Omelettes with Wasabi Crème
vegan, gluten free, nut free

Makes 4-5 omelettes:
Ingredients:
For the seaweed omelettes:
Neutral oil for frying
1 cup/160 grams chickpea flour
¼ cup/32 grams corn starch
Pinch of kala namak (optional)
2 tsp sesame oil
1 tbsp light soy sauce or tamari
1 cup/240 ml water
7-8 tbsp wakamé
For the wasabi crème:
¾ cup/135 grams cashews, soaked for 1 hour & drained
½ cup/120 ml water
Wasabi paste, to taste
Salt, to taste

Instructions:
For the seaweed omelettes:
In a bowl mix chickpea flour, corn starch, baking powder and kala namak.
Gradually add the water and whisk until smooth.
Stir in sesame oil, soy sauce or tamari and wakamé.
Heat oil in a non-stick pan. Pour a layer of batter in the pan and bake until lightly golden and set. Turn the omelette and bake for another minute.
Repeat with the remaining batter.
Serve the omelettes with wasabi crème and steamed veggies if desired. (picture: steamed bok choy with soy sauce, sesame oil and toasted sesame seeds)  
For the wasabi crème:
Blend the ingredients for the crème until smooth using a mini blender or stick blender.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…