Doorgaan naar hoofdcontent

Japanse Zeewier Omeletjes met Wasabi Crème / Japanese Seaweed Omelettes with Wasabi Crème

Waarom zou je ook maar één eitje breken om een omelet te bakken als het ook zonder kan?

Ik bak al jaren omeletten op basis van kikkererwtenbloem en silken tofu, het is makkelijk, goedkoop & voedzaam. En geen kip heeft er een ei voor moeten laten.
Sinds ik de vegan toer opgegaan ben, ben ik trouwens veel creatiever geworden. Ik blijf niet meer hangen bij het klassieke omelet natuur, kaas of het zoveelste groenteomelet.

Vandaag ben ik de Japanse toer opgegaan met wakame omeletjes en een wasabi dip.

Zeewier wordt al zeer lang gegeten in onder andere Japan & China, maar ook in andere landen met een kustlijn zoals Schotland, Ierland, IJsland, Noorwegen en Nieuw Zeeland. Bij ons begint het pas de laatste jaren op te komen en krijgt het terecht het “superfood” imago toegewezen.
Zo heeft wakame een bloedzuiverende & ontstekingsremmende werking, het helpt bij de verbranding van vetweefsel en kan darmklachten tegengaan. Door het hoge gehalte aan vitaminen en mineralen (verschillend per soort zeewier) kan het verder helpen bij de bestrijding van allerlei aandoeningen.

Als je nu denkt, allemaal goed en wel, maar zeewier eten? Probeer het eens, zeewier is echt lekker. In sommige landen wordt het zelfs als een delicatesse aanzien die wordt voorbehouden aan belangrijke gasten.

En het zou echt de groente van de toekomst kunnen worden, door de lage ecologische voetafdruk.

Een paar smakelijke tips:

*strooi gedroogde wakame over een salade
*werk een rijst- of groenteschotel af met zeewier
*als garnituur over een Aziatische (miso)soep
*of natuurlijk mijn wakame omeletjes!

Enjoy & have a seaweed fun day!

Japanse Zeewier Omeletjes met Wasabi Crème
veganistisch, glutenvrij, notenvrij

Voor 4 à 5 omeletjes:
Ingrediënten:
Voor de zeewier omeletjes:
Neurale olie om te bakken
1 cup/160 gram kikkererwtenmeel
¼ cup/32 gram maïzena
½ theelepel bakpoeder
Snufje kala namak (optioneel)
2 theelepels sesamolie
1 eetlepel lichte sojasaus of tamari
1 cup/240 ml water
7-8 eetlepels wakamé
Voor de wasabi crème:
¾ cup/135 gram cashew noten, een uur geweekt in water & afgegoten
½ cup/120 ml water
Wasabi pasta, naar smaak
Zout, naar smaak

Bereidingswijze:
Voor de zeewier omeletjes:
Meng het kikkererwtenmeel, maïzena, bakpoeder en kala namak in een kom.
Voeg geleidelijk aan water toe en klop tot een glad mengsel.
Roer sesamolie, sojasaus of tamari en wakamé erdoor.
Verhit olie in een antiaanbakpan. Giet een laagje van het beslag in de pan en laat bakken tot de onderkant licht gekleurd en gestold is. Draai het omeletje om en laat nog een minuutje bakken.
Ga zo verder tot het beslag is opgewerkt.
Serveer de omeletjes met wasabi crème en gestoomde groenten indien gewenst. (foto: gestoomde bok soi met sojasaus, sesamolie en geroosterde sesamzaadjes)
Voor de wasabi crème:
Blend alle ingrediënten voor de crème glad in een mini blender of met de staafmixer. Breng op smaak met zout.


Japanese Seaweed Omelettes with Wasabi Crème
vegan, gluten free, nut free

Makes 4-5 omelettes:
Ingredients:
For the seaweed omelettes:
Neutral oil for frying
1 cup/160 grams chickpea flour
¼ cup/32 grams corn starch
Pinch of kala namak (optional)
2 tsp sesame oil
1 tbsp light soy sauce or tamari
1 cup/240 ml water
7-8 tbsp wakamé
For the wasabi crème:
¾ cup/135 grams cashews, soaked for 1 hour & drained
½ cup/120 ml water
Wasabi paste, to taste
Salt, to taste

Instructions:
For the seaweed omelettes:
In a bowl mix chickpea flour, corn starch, baking powder and kala namak.
Gradually add the water and whisk until smooth.
Stir in sesame oil, soy sauce or tamari and wakamé.
Heat oil in a non-stick pan. Pour a layer of batter in the pan and bake until lightly golden and set. Turn the omelette and bake for another minute.
Repeat with the remaining batter.
Serve the omelettes with wasabi crème and steamed veggies if desired. (picture: steamed bok choy with soy sauce, sesame oil and toasted sesame seeds)  
For the wasabi crème:
Blend the ingredients for the crème until smooth using a mini blender or stick blender.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…