Doorgaan naar hoofdcontent

Ma Po Tofu

Ma Po tofu is een populair Chinees gerecht afkomstig uit de Sichuan provincie.
Het bestaat uit tofu en meestal varkens- of rundgehakt in een pittige en olieachtige saus met gefermenteerde zwarte bonen en chili-bonen pasta.

Traditioneel bevat ma po tofu:

*tofu: deze kan gewoon behouden blijven in de vegan versie
*gehakt: wordt vervangen door soja- of tofu gehakt (voor glutenvrij gebruik tofu gehakt)
*chili-bonen pasta: ik heb het recept gemaakt met zowel de chili-bonen pasta als met donkere miso en het werkt allebei, miso is waarschijnlijk gemakkelijker verkrijgbaar
*gefermenteerde zwarte bonen
*Sichuan peper: in deze versie heb ik chili vlokken gebruikt, wees niet verlegen in de kruiding, het gerecht wordt geacht pittig te zijn… maar uiteindelijk is de keuze persoonlijk
*chili olie: de hoeveelheid olie wordt beperkt om het gezonder te maken

Deze versie is dan misschien niet 100% traditioneel, maar sinds ik nooit het origineel heb gegeten, heeft het toch gesmaakt! Meer nog, dit is een nieuwe persoonlijke favoriet!


Ma Po Tofu
veganistisch, glutenvrij, notenvrij

Voor 4 à 6 personen:
Ingrediënten:
Olie om te bakken
500 gram tofu of stevige silken tofu, in blokjes
1 pakje / 175 gram sojagehakt of tofugehakt (glutenvrij)
2 teentjes knoflook, gehakt
4 centimeter gember, in julienne
2-4 theelepels chili vlokken (afhankelijk van de gewenste hitte)
4 lente-uitjes, in ringen
Voor de saus:
1 cup/240 ml groentebouillon
2 eetlepels donkere sojasaus of tamari
1 eetlepel Chinese rijstazijn
1 eetlepel chili-bonenpasta of donkere miso
1 theelepel sesamolie
2 theelepels maïzena, gemengd met 2 eetlepels water
Afwerking:
Lente-uitjes

Bereidingswijze:
Meng alle ingrediënten voor de saus en zet opzij.
Verhit olie in een wok en roerbak het sojagehakt goudbruin.
Voeg de lente-ui, knoflook, gember en chili vlokken toe en bak een minuutje mee.
Schenk de saus en maïzena papje in de wok en laat een vijftal minuten doorkoken.
Roer er voorzichtig de tofublokjes erdoor en laat een paar minuten doorwarmen.
Proef en breng op smaak naar persoonlijke voorkeur.
Garneer met de lente-ui en serveer met gekookte rijst en gewokte groenten. 
(op de foto: Chinese kool en bamboespruiten met lichte sojasaus, sesamolie en geroosterd sesamzaad)


Ma Po Tofu
vegan, gluten free, nut free

Serves 4-6:
Ingredients:
Oil for frying
500 grams tofu or firm silken tofu, cubed
1 package / 175 grams soy minced meat or tofu minced meat (GF)
2 cloves garlic, chopped
2 cm ginger, julienned
2-4 tsp chilli flakes (depending on the desired spicyness)
4 spring onions, in rings
For the sauce:
1 cup/240 ml veggie stock
2 tbsp light dark sauce or tamari
1 tbsp Chinese rice vinegar
1 tbsp black chilli-bean paste or dark miso
1 tsp sesame oil
2 tsp corn starch, mixed with 2 tbsp water
Garnish:
Spring onions

Instructions:
Mix the sauce ingredients and set aside.
In a wok heat some oil and sauté the soy or tofu minced meat until golden.
Add the spring onions, garlic, ginger, chilli flakes and sauté for another minute.
Pour the sauce and corn starch mix in the wok and cook for five minutes.
Gently stir in the tofu cubes and heat through for a few minutes.
Taste and adjust to personal preference.
Garnish with spring onions and serve with cooked rice and veggies. 
(picture: Chinese cabbage and bamboo sprouts with light soy sauce, sesame oil and toasted sesame seeds)

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…