Doorgaan naar hoofdcontent

Ma Po Tofu

Ma Po tofu is een populair Chinees gerecht afkomstig uit de Sichuan provincie.
Het bestaat uit tofu en meestal varkens- of rundgehakt in een pittige en olieachtige saus met gefermenteerde zwarte bonen en chili-bonen pasta.

Traditioneel bevat ma po tofu:

*tofu: deze kan gewoon behouden blijven in de vegan versie
*gehakt: wordt vervangen door soja- of tofu gehakt (voor glutenvrij gebruik tofu gehakt)
*chili-bonen pasta: ik heb het recept gemaakt met zowel de chili-bonen pasta als met donkere miso en het werkt allebei, miso is waarschijnlijk gemakkelijker verkrijgbaar
*gefermenteerde zwarte bonen
*Sichuan peper: in deze versie heb ik chili vlokken gebruikt, wees niet verlegen in de kruiding, het gerecht wordt geacht pittig te zijn… maar uiteindelijk is de keuze persoonlijk
*chili olie: de hoeveelheid olie wordt beperkt om het gezonder te maken

Deze versie is dan misschien niet 100% traditioneel, maar sinds ik nooit het origineel heb gegeten, heeft het toch gesmaakt! Meer nog, dit is een nieuwe persoonlijke favoriet!


Ma Po Tofu
veganistisch, glutenvrij, notenvrij

Voor 4 à 6 personen:
Ingrediënten:
Olie om te bakken
500 gram tofu of stevige silken tofu, in blokjes
1 pakje / 175 gram sojagehakt of tofugehakt (glutenvrij)
2 teentjes knoflook, gehakt
4 centimeter gember, in julienne
2-4 theelepels chili vlokken (afhankelijk van de gewenste hitte)
4 lente-uitjes, in ringen
Voor de saus:
1 cup/240 ml groentebouillon
2 eetlepels donkere sojasaus of tamari
1 eetlepel Chinese rijstazijn
1 eetlepel chili-bonenpasta of donkere miso
1 theelepel sesamolie
2 theelepels maïzena, gemengd met 2 eetlepels water
Afwerking:
Lente-uitjes

Bereidingswijze:
Meng alle ingrediënten voor de saus en zet opzij.
Verhit olie in een wok en roerbak het sojagehakt goudbruin.
Voeg de lente-ui, knoflook, gember en chili vlokken toe en bak een minuutje mee.
Schenk de saus en maïzena papje in de wok en laat een vijftal minuten doorkoken.
Roer er voorzichtig de tofublokjes erdoor en laat een paar minuten doorwarmen.
Proef en breng op smaak naar persoonlijke voorkeur.
Garneer met de lente-ui en serveer met gekookte rijst en gewokte groenten. 
(op de foto: Chinese kool en bamboespruiten met lichte sojasaus, sesamolie en geroosterd sesamzaad)


Ma Po Tofu
vegan, gluten free, nut free

Serves 4-6:
Ingredients:
Oil for frying
500 grams tofu or firm silken tofu, cubed
1 package / 175 grams soy minced meat or tofu minced meat (GF)
2 cloves garlic, chopped
2 cm ginger, julienned
2-4 tsp chilli flakes (depending on the desired spicyness)
4 spring onions, in rings
For the sauce:
1 cup/240 ml veggie stock
2 tbsp light dark sauce or tamari
1 tbsp Chinese rice vinegar
1 tbsp black chilli-bean paste or dark miso
1 tsp sesame oil
2 tsp corn starch, mixed with 2 tbsp water
Garnish:
Spring onions

Instructions:
Mix the sauce ingredients and set aside.
In a wok heat some oil and sauté the soy or tofu minced meat until golden.
Add the spring onions, garlic, ginger, chilli flakes and sauté for another minute.
Pour the sauce and corn starch mix in the wok and cook for five minutes.
Gently stir in the tofu cubes and heat through for a few minutes.
Taste and adjust to personal preference.
Garnish with spring onions and serve with cooked rice and veggies. 
(picture: Chinese cabbage and bamboo sprouts with light soy sauce, sesame oil and toasted sesame seeds)

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…