Doorgaan naar hoofdcontent

Mild Potje met Kikkererwten-Pastinaak-Aardappel en Indische Kruiden / Mild Stew with Chickpeas-Parsnip, Potatoes and Indian Spices

Het laatste receptje van het jaar 2016. Klinkt bijna een beetje triest… maar volgend jaar beginnen we toch gewoon opnieuw, want ook in 2017 moet er nog gegeten worden!

Om eerlijk te zijn, was dit gerecht niet bedoeld om op mijn blog te verschijnen. Het begon als een alledaagse stew, maar bleek zo lekker, dat ik het toch graag met jullie wil delen. Dus nog snel een foto genomen, beetje typewerk en posten.

Het is een beetje een fusion gerechtje geworden. De basis van het stoofpotje wordt gevormd door typische wintergroenten van onze landen; aardappelen & pastinaak. Het potje krijgt de nodige proteïnen in de vorm van kikkererwten en wordt op smaak gebracht met Indische specerijen. Deze keer heb ik de kruiding mild gehouden.
Ik heb het stoofpotje geserveerd met een snelle rozijnen-amandel pilav, en aangezien ik de laatste dag van het jaar mijn goed hart eens wil laten zien 😉, het receptje als bonus:

*Week een halve cup basmati rijst een half uur in water & spoel goed af.
*Verhit olie in een kookpot en stoof een kleine gesnipperde rode ui glazig.
*Voeg een kaneelstokje toe, samen met 3 eetlepels rozijnen en 2 eetlepels amandelsnippers. Bak mee tot de amandelen lichtjes beginnen te verkleuren.
*Voeg de rijst, 1 cup water & zout naar smaak toe.
*Breng het geheel aan de kook, dek af en laat 8 minuten zachtjes koken.
*Zet het vuur uit en laat  een vijftal minuten afgedekt staan.
*Maak de rijst luchtig met twee vorken.

Gewoon gekookte rijst kan natuurlijk even goed.

Smakelijk!


Mild Potje Kikkererwten-Pastinaak-Aardappel en Indische Kruiden
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Voor 2 à 3 personen:
Ingrediënten:
Olie om te bakken
1 kaneelstokje
3 kardemom peulen, licht gekneusd
1 rode ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gehakt
1 tomaat, in stukken
½ theelepel korianderpoeder
theelepel Cayenne
¼ theelepel kurkuma
¼ theelepel garam masala
200 gram gekookte kikkererwten
1 grote pastinaak, in grove stukken (~3 cm)
2 aardappelen, in stukken (2 cm)
1 cup/240 ml groentebouillon
Peper & zout, naar smaak
Gehakte muntblaadjes ter garnering

Bereidingswijze:
Verhit olie in een kookpot. Doe het kaneelstokje en kardemompeulen in de pot en laat even bakken.
Voeg de ui en knoflook toe en stoof glazig.
Roer de koriander, Cayenne en kurkuma erdoor en bak een minuutje mee.
Voeg de tomaten toe en laat volledig zacht sudderen.
Voeg de kikkererwten, pastinaak, aardappel en bouillon toe.
Breng het geheel aan de kook. Dek af met een deksel en laat 15 à 20 minuten zachtjes sudderen.
Verwijder indien gewenst het kaneelstokje en de kardemom peulen.
Roer de garam masala erdoor en breng op smaak met peper & zout.
Werk af met de gehakte muntblaadjes.
Serveer met gekookte rijst.


Mild Stew with Chickpeas-Parsnip, Potatoes and Indian Spices
vegan, gluten free, soy free, nut free

Serves 2-3:
Ingredients:
Oil for frying
1 cinnamon stick
3 cardamom pods, lightly bruised
1 red onion, chopped
2 cloves garlic, minced
1 tomato, chopped
½ tsp coriander powder
tsp cayenne
¼ tsp turmeric
¼ tsp garam masala
200 grams cooked chickpeas
1 large parsnip, chopped in large pieces (~3 cm)
2 potatoes, chopped in pieces (2 cm)
1 cup/240 ml veggie stock
Pepper & salt, to taste
Chopped mint leaves for garnish

Instructions:
Heat oil in a pot. Add the cinnamon and cardamom pods and sauté until fragrant.
Add the onion and garlic and sauté until translucent.
Stir in the coriander, cayenne and turmeric and sauté for another minute.
Add the tomatoes and simmer until completely soft.
Add the chickpeas, parsnip, potatoes and veggie stock.
Bring to a boil. Cover with a lid and gently simmer for 15-20 minutes.
Remove the cinnamom stick and cardamom pods if desired.
Stir in the garam masala and season with salt and pepper.
Garnish with chopped mint leaves.
Serve with cooked rice.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…