Doorgaan naar hoofdcontent

Mild Potje met Kikkererwten-Pastinaak-Aardappel en Indische Kruiden / Mild Stew with Chickpeas-Parsnip, Potatoes and Indian Spices

Het laatste receptje van het jaar 2016. Klinkt bijna een beetje triest… maar volgend jaar beginnen we toch gewoon opnieuw, want ook in 2017 moet er nog gegeten worden!

Om eerlijk te zijn, was dit gerecht niet bedoeld om op mijn blog te verschijnen. Het begon als een alledaagse stew, maar bleek zo lekker, dat ik het toch graag met jullie wil delen. Dus nog snel een foto genomen, beetje typewerk en posten.

Het is een beetje een fusion gerechtje geworden. De basis van het stoofpotje wordt gevormd door typische wintergroenten van onze landen; aardappelen & pastinaak. Het potje krijgt de nodige proteïnen in de vorm van kikkererwten en wordt op smaak gebracht met Indische specerijen. Deze keer heb ik de kruiding mild gehouden.
Ik heb het stoofpotje geserveerd met een snelle rozijnen-amandel pilav, en aangezien ik de laatste dag van het jaar mijn goed hart eens wil laten zien 😉, het receptje als bonus:

*Week een halve cup basmati rijst een half uur in water & spoel goed af.
*Verhit olie in een kookpot en stoof een kleine gesnipperde rode ui glazig.
*Voeg een kaneelstokje toe, samen met 3 eetlepels rozijnen en 2 eetlepels amandelsnippers. Bak mee tot de amandelen lichtjes beginnen te verkleuren.
*Voeg de rijst, 1 cup water & zout naar smaak toe.
*Breng het geheel aan de kook, dek af en laat 8 minuten zachtjes koken.
*Zet het vuur uit en laat  een vijftal minuten afgedekt staan.
*Maak de rijst luchtig met twee vorken.

Gewoon gekookte rijst kan natuurlijk even goed.

Smakelijk!


Mild Potje Kikkererwten-Pastinaak-Aardappel en Indische Kruiden
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Voor 2 à 3 personen:
Ingrediënten:
Olie om te bakken
1 kaneelstokje
3 kardemom peulen, licht gekneusd
1 rode ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gehakt
1 tomaat, in stukken
½ theelepel korianderpoeder
theelepel Cayenne
¼ theelepel kurkuma
¼ theelepel garam masala
200 gram gekookte kikkererwten
1 grote pastinaak, in grove stukken (~3 cm)
2 aardappelen, in stukken (2 cm)
1 cup/240 ml groentebouillon
Peper & zout, naar smaak
Gehakte muntblaadjes ter garnering

Bereidingswijze:
Verhit olie in een kookpot. Doe het kaneelstokje en kardemompeulen in de pot en laat even bakken.
Voeg de ui en knoflook toe en stoof glazig.
Roer de koriander, Cayenne en kurkuma erdoor en bak een minuutje mee.
Voeg de tomaten toe en laat volledig zacht sudderen.
Voeg de kikkererwten, pastinaak, aardappel en bouillon toe.
Breng het geheel aan de kook. Dek af met een deksel en laat 15 à 20 minuten zachtjes sudderen.
Verwijder indien gewenst het kaneelstokje en de kardemom peulen.
Roer de garam masala erdoor en breng op smaak met peper & zout.
Werk af met de gehakte muntblaadjes.
Serveer met gekookte rijst.


Mild Stew with Chickpeas-Parsnip, Potatoes and Indian Spices
vegan, gluten free, soy free, nut free

Serves 2-3:
Ingredients:
Oil for frying
1 cinnamon stick
3 cardamom pods, lightly bruised
1 red onion, chopped
2 cloves garlic, minced
1 tomato, chopped
½ tsp coriander powder
tsp cayenne
¼ tsp turmeric
¼ tsp garam masala
200 grams cooked chickpeas
1 large parsnip, chopped in large pieces (~3 cm)
2 potatoes, chopped in pieces (2 cm)
1 cup/240 ml veggie stock
Pepper & salt, to taste
Chopped mint leaves for garnish

Instructions:
Heat oil in a pot. Add the cinnamon and cardamom pods and sauté until fragrant.
Add the onion and garlic and sauté until translucent.
Stir in the coriander, cayenne and turmeric and sauté for another minute.
Add the tomatoes and simmer until completely soft.
Add the chickpeas, parsnip, potatoes and veggie stock.
Bring to a boil. Cover with a lid and gently simmer for 15-20 minutes.
Remove the cinnamom stick and cardamom pods if desired.
Stir in the garam masala and season with salt and pepper.
Garnish with chopped mint leaves.
Serve with cooked rice.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…