Doorgaan naar hoofdcontent

Notenpasta - Kokospasta / Nut Butter - Coconut Butter

Ik gebruik graag notenpasta in de keuken, zowel in zoete als in hartige gerechten.

Tegenwoordig vind je deze gemakkelijker in de winkel, maar ik maak mijn notenpasta's al jaren gewoon zelf.
Je kan zelf de samenstelling van noten kiezen, smaken toevoegen naar keuze en al dan niet zoetstof toevoegen afhankelijk van het gebruik.

In dit artikel wordt een beetje meer aandacht besteed aan de verschillende aandachtspunten bij het maken van notenpasta. Dus laat je creativiteit de vrije loop, en een paar zakjes noten later maak je de lekkerste creaties.
Succes!

Zie ook het artikel over: Notenpasta - Kokospasta

Notenpasta – Kokospasta
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Ingrediënten:
2 tot 4 cups natuurlijke noten, al dan niet geroosterd
1 à 3 eetlepels olie
1 à 4 eetlepels vloeibare zoetstof, agave, maple- of kokosbloesemsiroop
Snufje zout
Smaaktoevoegingen (optioneel)

Bereidingswijze:
Rooster de noten:
Indien je een geroosterde notenpasta wenst, rooster eerst de noten.
Verwarm de oven voor op 160° Celsius. Spreid de noten uit op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze gedurende 10 à 15 minuten tot ze licht gekleurd en geurend zijn. Roer halverwege door.
Laat de noten lichtjes afkoelen.
Notenpasta maken:
Doe de noten in de kom van de food processor (of Vitamix/koffie-kruidenmolen).
Let erop dat de messen van de food processor de noten kunnen fijnhakken, maar dat er genoeg ruimte overblijft in de kom om te malen.
Laat de food processor een tiental minuten draaien op volle snelheid, stop af en toe om de randen van de kom af te nemen met een spatel.
Eerst zullen de noten veranderen in kruimels, daarna in een droge pasta.
Voeg nu een beetje olie toe en laat de food processor opnieuw 5 à 10 minuten draaien, nog steeds stoppend om de randen van de kom schoon te maken.
Op een gegeven moment wordt er een bol gevormd, waarna een pasta ontstaat.
Voeg meer olie toe indien nodig tot een romige & gladde pasta is gevormd.
Hoe langer je nu de food processor laat draaien, hoe vloeibaarder de pasta wordt.
Voeg (indien gewenst) naar smaak zoetstof en een snufje zout toe en laat de machine draaien tot alles is gemengd.
De notenpasta zal warm zijn, dit is normaal. Laat afkoelen en schep ze daarna in schone & goed afsluitbare glazen potten.
Bewaar in de ijskast.
Nota: Laat de food processor tijdig afkoelen om oververhitting te vermijden!

Van boven, met de klok mee: Cashew pasta, Geroosterde Amandelpasta, Pistache-Cashew Pasta, Pecan Pasta & Hazelnootpasta

Nut butter – Coconut Butter
vegan, gluten free, soy free

Ingredients :
2-4 cups natural nuts, toasted if desired
1-3 tbsp oil
1-4 tbsp liquid sweetener, agave, maple syrup, coconut blossom syrup
Pinch of salt
Flavour additions (optional)

Instructions :
Roasting the nuts:
If you want a roasted nut butter, toast your nuts first.
Preheat the oven to 16° Celsius. Spread the nuts on a baking tray covered with parchment paper.
Bake the nuts for 10-15 minutes or until lightly golden and fragrant, stirring halfway through the baking time.
Cool down the nuts slightly.
Making nut butter:
Add the nuts to the bowl of a food processor (or Vitamix/coffee-spice grinder).
Make sure there’s enough room in the bowl but make sure the knifes can grind the nuts.
Blend for 10 minutes on full speed, stopping so now and then to scrape down the sides with a spatula.
First the nuts will turn into crumbles, then into a dry paste.
Now add a little oil and turn on the food processor for another 5-10 minutes, stopping so now and then to scrape down the sides with a spatula.
At a certain point a ball  will be formed, quickly turning into a butter.
Add more oil if needed until a smooth and creamy paste has formed.
The longer the food processor turns, the more liquid the nut butter becomes.
Add (if desired) liquid sweetener to taste and a pinch of salt and turn on the machine until mixed.
The nut butter will be slightly warm, this is normal to the process. Cool down and scoop into clean and airtight (glass jars) containers.
Store in the fridge.
Note:
Cool down the food processor in time to prevent overheating!

Note on Coconut butter:
Besides nut butter you can also make coconut butter from dried, grated coconut.
The process is the same, but only works in a Vitamix blender or coffee-spice grinder. Most food processors aren’t powerful enough for the job.
You can buy a coffee-spice grinder at a relatively low cost.
Coconut butter hardens completely whilst cooling down but will become liquid again when heated up au Bain Marie.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…