Doorgaan naar hoofdcontent

Notenpasta - Kokospasta / Nut Butter - Coconut Butter

Ik gebruik graag notenpasta in de keuken, zowel in zoete als in hartige gerechten.

Tegenwoordig vind je deze gemakkelijker in de winkel, maar ik maak mijn notenpasta's al jaren gewoon zelf.
Je kan zelf de samenstelling van noten kiezen, smaken toevoegen naar keuze en al dan niet zoetstof toevoegen afhankelijk van het gebruik.

In dit artikel wordt een beetje meer aandacht besteed aan de verschillende aandachtspunten bij het maken van notenpasta. Dus laat je creativiteit de vrije loop, en een paar zakjes noten later maak je de lekkerste creaties.
Succes!

Zie ook het artikel over: Notenpasta - Kokospasta

Notenpasta – Kokospasta
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Ingrediënten:
2 tot 4 cups natuurlijke noten, al dan niet geroosterd
1 à 3 eetlepels olie
1 à 4 eetlepels vloeibare zoetstof, agave, maple- of kokosbloesemsiroop
Snufje zout
Smaaktoevoegingen (optioneel)

Bereidingswijze:
Rooster de noten:
Indien je een geroosterde notenpasta wenst, rooster eerst de noten.
Verwarm de oven voor op 160° Celsius. Spreid de noten uit op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze gedurende 10 à 15 minuten tot ze licht gekleurd en geurend zijn. Roer halverwege door.
Laat de noten lichtjes afkoelen.
Notenpasta maken:
Doe de noten in de kom van de food processor (of Vitamix/koffie-kruidenmolen).
Let erop dat de messen van de food processor de noten kunnen fijnhakken, maar dat er genoeg ruimte overblijft in de kom om te malen.
Laat de food processor een tiental minuten draaien op volle snelheid, stop af en toe om de randen van de kom af te nemen met een spatel.
Eerst zullen de noten veranderen in kruimels, daarna in een droge pasta.
Voeg nu een beetje olie toe en laat de food processor opnieuw 5 à 10 minuten draaien, nog steeds stoppend om de randen van de kom schoon te maken.
Op een gegeven moment wordt er een bol gevormd, waarna een pasta ontstaat.
Voeg meer olie toe indien nodig tot een romige & gladde pasta is gevormd.
Hoe langer je nu de food processor laat draaien, hoe vloeibaarder de pasta wordt.
Voeg (indien gewenst) naar smaak zoetstof en een snufje zout toe en laat de machine draaien tot alles is gemengd.
De notenpasta zal warm zijn, dit is normaal. Laat afkoelen en schep ze daarna in schone & goed afsluitbare glazen potten.
Bewaar in de ijskast.
Nota: Laat de food processor tijdig afkoelen om oververhitting te vermijden!

Van boven, met de klok mee: Cashew pasta, Geroosterde Amandelpasta, Pistache-Cashew Pasta, Pecan Pasta & Hazelnootpasta

Nut butter – Coconut Butter
vegan, gluten free, soy free

Ingredients :
2-4 cups natural nuts, toasted if desired
1-3 tbsp oil
1-4 tbsp liquid sweetener, agave, maple syrup, coconut blossom syrup
Pinch of salt
Flavour additions (optional)

Instructions :
Roasting the nuts:
If you want a roasted nut butter, toast your nuts first.
Preheat the oven to 16° Celsius. Spread the nuts on a baking tray covered with parchment paper.
Bake the nuts for 10-15 minutes or until lightly golden and fragrant, stirring halfway through the baking time.
Cool down the nuts slightly.
Making nut butter:
Add the nuts to the bowl of a food processor (or Vitamix/coffee-spice grinder).
Make sure there’s enough room in the bowl but make sure the knifes can grind the nuts.
Blend for 10 minutes on full speed, stopping so now and then to scrape down the sides with a spatula.
First the nuts will turn into crumbles, then into a dry paste.
Now add a little oil and turn on the food processor for another 5-10 minutes, stopping so now and then to scrape down the sides with a spatula.
At a certain point a ball  will be formed, quickly turning into a butter.
Add more oil if needed until a smooth and creamy paste has formed.
The longer the food processor turns, the more liquid the nut butter becomes.
Add (if desired) liquid sweetener to taste and a pinch of salt and turn on the machine until mixed.
The nut butter will be slightly warm, this is normal to the process. Cool down and scoop into clean and airtight (glass jars) containers.
Store in the fridge.
Note:
Cool down the food processor in time to prevent overheating!

Note on Coconut butter:
Besides nut butter you can also make coconut butter from dried, grated coconut.
The process is the same, but only works in a Vitamix blender or coffee-spice grinder. Most food processors aren’t powerful enough for the job.
You can buy a coffee-spice grinder at a relatively low cost.
Coconut butter hardens completely whilst cooling down but will become liquid again when heated up au Bain Marie.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…