Doorgaan naar hoofdcontent

Notenpasta - Kokospasta

Notenpasta - Kokospasta

Noten omtoveren tot een romige notenpasta het klinkt eenvoudig, en mits je een aantal basisregels volgt is dit ook zo. Het resultaat is onder meer afhankelijk van de soort noten en het gebruikte materiaal.
Ik overloop hier kort een aantal aandachtspunten:
Keuze van de noten & combinaties van noten:
Gepelde noten zoals cashew-, amandel- en pindanoten geven het romigste resultaat.
Ongepelde noten kunnen eveneens tot notenpasta gemalen worden, maar geven een minder glad en soms licht bitter resultaat. Combineer ongepelde noten daarom met een deel cashew- of amandelnoten.
De textuur van de notenpasta varieert afhankelijk van het soort noten of de gebruikte combinatie. Gebruik best verse noten.
Indien gewenst kan je ook notenpasta maken van amandelpoeder, het proces wordt hierdoor versneld. Let er wel op dat het amandelpoeder 100% zuiver is, toevoegingen zoals suiker verhinderen het proces.
Ook van bepaalde zaden, zoals zonnebloempitten kan pasta gemaakt worden.
Roosteren van de noten:
Voor een geroosterde notenpasta, kan je de noten in de oven roosteren voordat je pasta draait. En hoewel je in de winkel geroosterde noten kan kopen, is het toch aangeraden dit zelf te doen. Vaak zijn de noten in olie gebakken en gezouten in plaats van droog geroosterd.
Om de noten te roosteren, verwarm de oven voor op 160° Celsius. Spreid de noten uit op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze gedurende 10 à 15 minuten tot ze licht gekleurd en geurend zijn. Roer halverwege door.
Gebruik van olie:
Het maken van notenpasta is gebaseerd op het feit dat noten van nature olie bevatten. Sommige notensoorten laten zich door een hoger gehalte aan olie beter tot pasta vermalen dan andere, zoals pinda’s. Voor andere notensoorten is het aangeraden om tijdens het proces een kleine hoeveelheid olie toe te voegen om het proces te vergemakkelijken. De notenpasta zal door toevoeging van olie ook romiger worden.
Je kan hiervoor een elke neutrale olie gebruiken, of gebruik notenolie om de smaak van de noten te benadrukken. Gesmolten kokosolie kan eveneens aangewend worden, je notenpasta zal echter een beetje harder & dikker worden in de ijskast.
Gebruikte keukenapparatuur:
Food processor: Notenpasta kan het gemakkelijkst gemaakt worden in een food processor. Het maken van de pasta is echter een zware taak voor de machine en enige aandacht is vereist. Las regelmatig een pauze in zodat je food processor niet oververhit.
Blender: Sommige blenders, zoals Vitamix kunnen notenpasta maken. Indien je de gelukkige eigenaar bent van een dergelijk toestel, proficiat! Ik niet dus...
Koffie-kruidenmolen: Voor het maken van kleine hoeveelheden notenpasta, zijn kleine koffie-kruidenmolentjes zeer handig. Het bekomen resultaat is zeer glad & romig.
Deze toestelletjes zijn relatief goedkoop aan te schaffen. Enige nadeel, het motortje warmt snel op.
Smaaktoevoegingen:
Hoewel een neutrale notenpasta op zich al zeer lekker is, kan je allerlei smaken toevoegen.
Notenpasta kan gezoet worden met vloeibare zoetmiddelen zoals, agave, maple & kokosbloesemsiroop. Voeg eveneens een snufje zout toe.
Verder kan notenpasta een ware sensatie worden door toevoegingen zoals: zaadjes van een vanillestokje, cacaopoeder (instant chocopasta), kaneelpoeder, kardemompoeder…
Denk ook eens aan een hartige versie met kruiden zoals: chili, komijn, koriander, garam masala…
Ik houd mijn notenpasta’s meestal neutraal en breng ze op smaak op het moment van gebruik.
Gebruik van notenpasta:
Notenpasta’s kunnen in zowel zoete als hartige recepten aangewend worden.
Ze kunnen gebruikt worden voor het bakken van koekjes, cakes, het maken van frosting… In dit geval zal de notenpasta (een deel) van de functie van vetstof overnemen.
Ook in hartige recepten zoals pastasauzen, dips & dressings kunnen ze voor een leuke afwisseling zorgen.
Bewaren van notenpasta:
Notenpasta’s moeten bewaard worden in de ijskast in een goed afgesloten & zuivere pot (glas).
Ze smaken het beste vers, maar blijven een lange tijd goed.

Nota over kokospasta:
Naast pasta van noten, kan er ook pasta gemaakt worden van geraspte & gedroogde kokos.
Het proces is hetzelfde als bij notenpasta, maar werkt enkel in een Vitamix of koffie-kruidenmolen, food processors zijn hiervoor niet krachtig genoeg.
De kokospasta wordt volledig hard en kan au Bain-Marie terug vloeibaar gemaakt worden.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…