Doorgaan naar hoofdcontent

Notenpasta - Kokospasta

Notenpasta - Kokospasta

Noten omtoveren tot een romige notenpasta het klinkt eenvoudig, en mits je een aantal basisregels volgt is dit ook zo. Het resultaat is onder meer afhankelijk van de soort noten en het gebruikte materiaal.
Ik overloop hier kort een aantal aandachtspunten:
Keuze van de noten & combinaties van noten:
Gepelde noten zoals cashew-, amandel- en pindanoten geven het romigste resultaat.
Ongepelde noten kunnen eveneens tot notenpasta gemalen worden, maar geven een minder glad en soms licht bitter resultaat. Combineer ongepelde noten daarom met een deel cashew- of amandelnoten.
De textuur van de notenpasta varieert afhankelijk van het soort noten of de gebruikte combinatie. Gebruik best verse noten.
Indien gewenst kan je ook notenpasta maken van amandelpoeder, het proces wordt hierdoor versneld. Let er wel op dat het amandelpoeder 100% zuiver is, toevoegingen zoals suiker verhinderen het proces.
Ook van bepaalde zaden, zoals zonnebloempitten kan pasta gemaakt worden.
Roosteren van de noten:
Voor een geroosterde notenpasta, kan je de noten in de oven roosteren voordat je pasta draait. En hoewel je in de winkel geroosterde noten kan kopen, is het toch aangeraden dit zelf te doen. Vaak zijn de noten in olie gebakken en gezouten in plaats van droog geroosterd.
Om de noten te roosteren, verwarm de oven voor op 160° Celsius. Spreid de noten uit op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze gedurende 10 à 15 minuten tot ze licht gekleurd en geurend zijn. Roer halverwege door.
Gebruik van olie:
Het maken van notenpasta is gebaseerd op het feit dat noten van nature olie bevatten. Sommige notensoorten laten zich door een hoger gehalte aan olie beter tot pasta vermalen dan andere, zoals pinda’s. Voor andere notensoorten is het aangeraden om tijdens het proces een kleine hoeveelheid olie toe te voegen om het proces te vergemakkelijken. De notenpasta zal door toevoeging van olie ook romiger worden.
Je kan hiervoor een elke neutrale olie gebruiken, of gebruik notenolie om de smaak van de noten te benadrukken. Gesmolten kokosolie kan eveneens aangewend worden, je notenpasta zal echter een beetje harder & dikker worden in de ijskast.
Gebruikte keukenapparatuur:
Food processor: Notenpasta kan het gemakkelijkst gemaakt worden in een food processor. Het maken van de pasta is echter een zware taak voor de machine en enige aandacht is vereist. Las regelmatig een pauze in zodat je food processor niet oververhit.
Blender: Sommige blenders, zoals Vitamix kunnen notenpasta maken. Indien je de gelukkige eigenaar bent van een dergelijk toestel, proficiat! Ik niet dus...
Koffie-kruidenmolen: Voor het maken van kleine hoeveelheden notenpasta, zijn kleine koffie-kruidenmolentjes zeer handig. Het bekomen resultaat is zeer glad & romig.
Deze toestelletjes zijn relatief goedkoop aan te schaffen. Enige nadeel, het motortje warmt snel op.
Smaaktoevoegingen:
Hoewel een neutrale notenpasta op zich al zeer lekker is, kan je allerlei smaken toevoegen.
Notenpasta kan gezoet worden met vloeibare zoetmiddelen zoals, agave, maple & kokosbloesemsiroop. Voeg eveneens een snufje zout toe.
Verder kan notenpasta een ware sensatie worden door toevoegingen zoals: zaadjes van een vanillestokje, cacaopoeder (instant chocopasta), kaneelpoeder, kardemompoeder…
Denk ook eens aan een hartige versie met kruiden zoals: chili, komijn, koriander, garam masala…
Ik houd mijn notenpasta’s meestal neutraal en breng ze op smaak op het moment van gebruik.
Gebruik van notenpasta:
Notenpasta’s kunnen in zowel zoete als hartige recepten aangewend worden.
Ze kunnen gebruikt worden voor het bakken van koekjes, cakes, het maken van frosting… In dit geval zal de notenpasta (een deel) van de functie van vetstof overnemen.
Ook in hartige recepten zoals pastasauzen, dips & dressings kunnen ze voor een leuke afwisseling zorgen.
Bewaren van notenpasta:
Notenpasta’s moeten bewaard worden in de ijskast in een goed afgesloten & zuivere pot (glas).
Ze smaken het beste vers, maar blijven een lange tijd goed.

Nota over kokospasta:
Naast pasta van noten, kan er ook pasta gemaakt worden van geraspte & gedroogde kokos.
Het proces is hetzelfde als bij notenpasta, maar werkt enkel in een Vitamix of koffie-kruidenmolen, food processors zijn hiervoor niet krachtig genoeg.
De kokospasta wordt volledig hard en kan au Bain-Marie terug vloeibaar gemaakt worden.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…