Doorgaan naar hoofdcontent

Plantaardige Mayonaise / Vegan Mayonnaise

Hoewel ik niet vaak mayonaise eet omdat het niet zo gezond is, vragen sommige gerechten toch om dat kleine lepeltje mayo.

Dit is een basis recept voor plantaardige mayonaise met slechts vier ingrediënten:

*sojamelk
*olie
*mosterd
*appelazijn of citroensap

Hoewel ik meestal amandelmelk gebruik, heb je voor plantaardige mayo sojamelk nodig. Met amandelmelk “pakt” de mayo niet. Gebruik meer of minder sojamelk/olie voor een dunnere/dikkere mayonaise. De formule in het recept geeft een goede consistentie en smaak, maar speel gerust een beetje tot je voor jezelf de ideale combo hebt gevonden.
Ik gebruik meestal zonnebloemolie voor mayo omdat deze een zeer neutrale smaak heeft. Voeg een paar eetlepels olijfolie toe voor een mayolive.
De mosterd zorgt voor extra binding en smaak en de appelazijn of citroensap zorgt voor een klein zuurtje in de mayonaise.

De mayonaise is vrij van bewaarmiddelen en kleurstoffen en kan gebruikt worden zoals een traditionele mayo.


Het recept maakt twee potjes mayo, maar als je net zoals ik niet veel mayo eet, kan je de hoeveelheden halveren.


Plantaardige Mayonaise
veganistisch, glutenvrij, notenvrij

voor 2 potjes:
Ingrediënten:
1 cup/240 ml (ongezoete) sojamelk
2,5 cups/600 ml neutrale olie (zoals zonnebloemolie)
~3 eetlepels mosterd
½ - 1 eetlepel appelazijn of citroensap
Peper & zout

Bereidingswijze:
Doe de sojamelk en de olie in een maatbeker. Mix het geheel met een staafmixer tot een gebonden mayo ontstaat, beweeg tijdens het mixen de mixer op en neer. 
Voeg de mosterd toe en mix opnieuw, de mayo wordt nu nog dikker.
Voeg naar smaak appelazijn toe en breng op smaak met peper en zout.
Doe de mayonaise in glazen potten en bewaar in de ijskast.
De mayo blijft een aantal weken goed.

Nota:
Vervang voor een mayonaise met olijfolie een ¼ - ½ cup neutrale olie door olijfolie.


Vegan Mayonnaise
vegan, gluten free, nut free

For 2 jars:
Ingredients:
1 cup/240 ml (unsweetened) soy milk
2,5 cups/600 ml neutral oil (like sunflower seed oil)
~3 tbsp mustard
½ - 1 tbsp apple cider vinegar or lemon juice
Pepper & salt

Instructions:
Add the soy milk and oil to a large measuring cup. Mix with a hand blender until the mayonnaise emulsifies, moving up and down whilst blending. 
Add the mustard and mix again, the mayo will get even thicker.
Add apple cider vinegar to taste and season with salt and pepper.
Store in glass jars in the fridge.
Will keep for a few weeks.

Note:
For a mayo with olive oil; replace ¼ - ½ cup of neutral oil with olive oil. 

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…