Doorgaan naar hoofdcontent

Pompoenzaad Granola Clusters + Parfait met Peren / Pumpkin Seed Granola Clusters + Pear Parfait

Ik maak al mijn granola en muesli zelf, op die manier kan ik zelf de smaak en toevoegingen kiezen.
Bovendien zitten supermarkt versies vaak vol met ongewenste hoeveelheden suiker en vetten.

Deze pompoenzaad granola clusters zijn knapperig en bijna een beetje verslavend.
Eet ze als ontbijt met amandelmelk of plantaardige yoghurt, of gewoon als snack uit de hand.
Of maak de parfaits met peren, en je hebt een instant dessertje.

De granola clusters bevatten slechts 9 ingrediënten.
Het geheim van de clusters schuilt in de cashew/amandel pasta die voor binding zorgt. 
De granola wordt gebakken op lage temperatuur, zonder roeren. Even afkoelen, breken en terug in de oven voor extra knapperigheid.

Geen twijfel, eens je de smaak van zelfgemaakte granola kent, wil je nooit terug naar het spul uit de supermarkt!

Zie ook:
Notenpasta - Kokospasta
Notenpasta - Kokospasta / Nut Butter - Coconut Butter

Pompoenzaad Granola Clusters + Parfait met Peren
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Pompoenzaad Granola Clusters
Natte ingrediënten:
¼ cup/50 gram cashew pasta (of amandelpasta)
2 eetlepels olie naar keuze (koolzaadolie gebruikt)
¼ cup/60 milliliter amandelmelk
¼ cup/70 gram suiker*
1 theelepel vanille extract
1 theelepel kaneelpoeder
¼ theelepel zout
Droge ingrediënten:
2 cups/240 gram grove havervlokken (gebruik glutenvrij indien nodig)
¼ cup/20 gram fijne havervlokken (gebruik glutenvrij indien nodig, of gebruik boekweit vlokken)
½ cup/90 gram pompoenpitten

Verwarm de oven voor op 160° Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng de natte ingrediënten in een grote kom.
Roer de havervlokken en pompoenpitten door het mengsel.
Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bakplaat en druk een beetje aan.
Bak de granola ongeveer 20 à 25 minuten tot deze goudkleurig is en begint te drogen.
Haal de granola uit de oven en laat vijf minuten afkoelen.
Breek grotere stukken voorzichtig stuk met twee vorken en zet een vijftal minuten terug in de oven.
Haal de granola uit de oven en laat volledig afkoelen.
Bewaar in een luchtdichte doos.
Serveer met amandelmelk of met plantaardige yoghurt en fruit of als snack uit het vuistje.
Nota:
*Voor een zoetere versie, gebruik 2 tot 3 eetlepels extra suiker.

Parfait met Peren

Ingrediënten:
Voor 3 parfaits:
2 peren
2 eetlepels agavesiroop
Zaadjes van ½ stokje vanille (of ½ theelepel vanille extract)
¼ cup/60 milliliter water
Extra:
Plantaardige yoghurt naar keuze
Pompoen granola clusters

Bereidingswijze:
Schil de peren en snijd ze in blokjes.
Breng de peren, water, agavesiroop, zaadjes van het vanillestokje + vanillestokje (of vanille extract) in een pannetje aan de kook.
Laat een tiental minuten (afhankelijk van hoe rijp de peren zijn) sudderen of tot de peren zacht zijn. Laat een beetje afkoelen.
Lepel een laagje van de peren + een beetje van de siroop in een glaasje, gevolgd door de yoghurt.
Schep er de pompoen granola clusters over.
Herhaal indien gewenst de lagen nogmaals (peren, yoghurt, granola).


Pumpkin Seed Granola Clusters + Pear Parfait
vegan, gluten free, soy free

Pumkin Seed Granola
Ingredients :
Wet:
¼ cup/50 gram cashew paste (or almond paste)
2 tbsp neutral oil (rapeseed oil used)
¼ cup/60 ml almond milk
¼ cup/70 grams sugar*
1 tsp vanilla extract
1 tsp cinnamon
¼ tsp salt
Dry:
2 cups/240 grams rolled oats (GF if needed)
¼ cup/20 grams quick cooking oats (GF if needed, or use buckwheat flakes)
½ cup/90 grams pumpkin seeds

Instructions :
Preheat the oven to 160° Celsius. Line a baking tray with parchment paper.
Mix the wet ingredients in a bowl. Stir in the oats and pumpkin seeds.
Divide the mixture over the prepared baking tray and press gently.
Bake the granola for 20-25 minutes or until golden and slightly dry.
Remove from the oven and cool or 5 minutes.
Break up any larger clumps with two forks and bake for another 5 minutes.
Cool down completely.
Store in an airtight container.
Serve with almond milk or non-diary yogurt and fruit or as a snack.
Notes:
Use 2-3 tbsp extra sugar for more sweet.

Pear Parfait

Ingredients:
For 3 parfaits:
2 pears
2 tbsp agave
Seeds of ½ vanilla bean (or ½ tsp vanilla extract)
¼ cup/60 ml water
Extra:
Non-diary yoghurt of choice
Pumpkin seed granola clusters

Instructions:
Peel and dice the pears.
Add the pears, water, agave, vanilla seeds + vanilla pod (or vanilla extract) to a pan and bring to a boil.
Simmer for about ten minutes or until soft (depending on the ripeness of the pears). Cool down a bit.
In a glass or bowl add a layer of the pears + some syrup, followed by yoghurt. Top with granola clusters.
Repeat the layers if desired.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…