Doorgaan naar hoofdcontent

Quiche met Broccoli, Zongedroogde Tomaten & Amandelen / Quiche with Broccoli, Sundried Tomatoes & Almonds

Als je nog nooit een vegan quiche hebt gegeten, lijkt het misschien een beetje raar, een quiche zonder eieren of room. Maar veganisten zijn nu eenmaal creatief in het bedenken en “veganizen” van gerechten. Vaak is het resultaat dan ook nog gezonder en lekkerder dan de oorspronkelijke recepten, mooi meegenomen.

Je kan de vulling van een vegan quiche op verschillende manieren en met diverse ingrediënten maken :

*silken tofu;
*kikkererwtenbloem/besan;
*cashew noten;
*peulvruchten;
*of een combinatie van verschillende methodes & ingrediënten.

Voor de bodem heb ik klaargemaakt vegan bladerdeeg gebruikt. Nee hoor, ik maak heus mijn eigen bladerdeeg niet!
De vulling is op basis van silken tofu, omdat dit een lichter resultaat geeft.
En qua inhoud ben ik gegaan voor broccoli & zongedroogde tomaten. De quiche wordt afgewerkt met amandelsnippers voor een crunchy laagje.

Ik heb deze quiche al verschillende keren gemaakt en het is elke keer weer een groot succes, zelfs bij niet vegans!





Quiche met Broccoli, Zongedroogde Tomaten & Amandelen
veganistisch

Ingrediënten:
1 pak veganistisch bladerdeeg
1 kleine/circa 200-250 gram broccoli, in kleine roosjes & beetgaar gestoomd
14 zongedroogde tomaten, in stukjes gesneden
~⅓ cup amandelsnippers
Voor de vulling:
400 gram silken tofu, afgegoten
¼ cup/60 ml olijfolie
¼ cup/15 gram edelgist
2 eetlepels kikkererwtenbloem
2 eetlepels maïzena
3 eetlepels amandelpoeder
3-4 teentjes knoflook, gehakt
Snufje kala namak
½ theelepel mosterdpoeder
½ theelepel gerookte paprika
½ theelepel komijnpoeder
½ theelepel kurkuma
Peper & zout, naar smaak

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180° Celsius.
Bekleed een ronde vorm of quichevorm (25 cm doorsnede) met het bladerdeeg (vet in indien de vorm geen antiaanbaklaag heeft).
Mix alle ingrediënten voor de vulling glad in een blender of met de staafmixer. Kruid goed af met peper & zout.
Doe het mengsel in een grote komen roer de broccoli en zongedroogde tomaten erdoor.
Verdeel het mengsel over de bodem en strijk glad.
Verdeel de amandelsnippers over de quiche.
Bak de quiche in 40-45 minuten goudbruin en stevig.
Laat de quiche 15 minuten afkoelen in de vorm.
Serveer de quiche warm of koud met een salade.


Quiche with Broccoli, Sundried Tomatoes & Almonds
vegan

Ingredients:
1 package vegan puff pastry
1 small/about 200-250 grams broccoli, cut in small florets & steamed al dente
14 sundried tomatoes
~⅓ cup almond flakes
For the filling:
400 grams silken tofu, drained
¼ cup/60 ml olive oil
¼ cup/15 grams nutritional yeast
2 tbsp chickpea flour
2 tbsp corn starch
3 tbsp almond powder
3-4 cloves garlic, chopped
Pinch of kala namak
½ tsp mustard powder
½ tsp smoked paprika
½ tsp cumin powder
½ tsp turmeric
Pepper & salt, to taste

Instructions:
Preheat the oven to 180° Celsius.
Line a round form or quiche form (25 cm) with the puff pastry (grease if the form has no non-stick layer).
Mix the ingredients for the filling using a blender or stick blender. Season well with pepper & salt.
Pour the mixture in a large bowl and stir in the broccoli and sundried tomatoes.
Divide the mixture over the bottom and spread out.
Sprinkle with the almond flakes.
Bake for 40-45 minutes or until golden and firm.
Cool down in the form for 15 minutes.
Serve warm or cold with a salad.



Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…