Doorgaan naar hoofdcontent

Sichuan-Sinaasappel Tofu / Sichuan-Orange Tofu

Afgelopen week ben ik naar de Aziatische supermarkt geweest. Ik vind het altijd leuk om nieuwe dingen te ontdekken en ermee aan de slag te gaan in de keuken, en dit gezegd zijnde de Aziatische supermarkt kan een echte ontdekkingsreis zijn! Vaak heb je er echt geen flauw benul van wat dat product in het rek nu wel mag wezen… Ik ben door het “blind” aankopen van voedsel, hoewel het soms twijfelachtig is of iets voor menselijke consumptie geschikt is..., al voor heuse verrassingen komen te staan. En dit zowel in de positieve als in de negatieve zin.

Een aantal ingrediënten staan standaard op mijn winkellijstje;

*tofu, alle soorten en smaken die je maar wensen kan en van zeer goede kwaliteit
*sojasaus, de lichte en donkere variant en sojasaus met paddenstoelen
*gedroogde peulvruchten
*rijst en noedels in alle mogelijke soorten
*…

Meestal neem ik ook een aantal minder voor de hand liggende ingrediënten mee, vaak weet ik op het moment van aankoop niet eens wat ermee te beginnen.

Tijd dus voor een aantal Aziatische receptjes. Vandaag houd ik het vrij simpel, geen al te grote surprises qua ingrediënten. Ik zal misschien sowieso bepaalde ingrediënten maar achterwege houden voor privé gebruik... Het recept bestaat uit tofu blokjes met Sichuan peper en sinaasappel.

Sichuan of Szechuan is eigenlijk helemaal geen peper, maar behoort tot de familie van de citrusvruchten. Het omhulsel van de besjes wordt gedroogd en eventueel vermalen.
Sichuan peper heeft een zeer aparte smaak, een beetje  citroen-zuurachtig en pikant. De besjes hebben een licht verdovend effect op de tong.
Voor het gebruik dienen eventuele steeltjes, die prikkelend & stekelig kunnen zijn, verwijderd te worden.



Sichuan-Sinaasappel Tofu
veganistisch, glutenvrij, notenvrij

Voor 2 à 3 personen:
Ingrediënten:
Neutrale olie om te bakken
250 gram tofu, in blokjes
½ theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
2 theelepels witte rijstbloem
1 bakje baby maïs
1 paksoi
4 cm gember, in julienne
¾ theelepel Sichuan peper (of gebruik chili vlokken)
2 eetlepels lichte sojasaus of tamari
2 theelepels rijstazijn
1 ½ theelepel miso
Zeste en sap van 1 sinaasappel
1 cup/240 ml water
2 theelepels maïzena, opgelost in water

Bereidingswijze:
Rooster de Sichuan peper in een droge pan licht gouden en maal fijn met de vijzel en stamper.
Meng de rijstbloem met het vijfkruidenpoeder. Schep de tofublokjes erdoor tot deze helemaal bedekt zijn.
Verhit een wok en giet er een eetlepel olie in. Bak de tofu rondom goudbruin. Schep de blokjes uit de wok en zet opzij.
Verhit opnieuw een eetlepel olie en roerbak de mais en paksoi beetgaar.
Bak de gember en Sichuan peper een minuutje mee.
Doe de tofublokjes terug in de wok en roer de sojasaus of tamari, rijstazijn, zeste en sap van de sinaasappel en water erdoor. Laat een vijftal minuten sudderen.
Bind de saus met het maïzena papje.
Serveer met gekookte rijst of noedels.


Sichuan-Orange Tofu
vegan, gluten free, nut free

Serves 2-3:
Ingredients:
Neutral oil for frying
250 grams tofu, cubed
½ tsp Chinese five-spice
2 tsp white rice flour
1 package baby corn
1 pak choi
4 cm ginger, cut in sticks
¾ tsp Sichuan pepper (or use chilli flakes)
2 tbsp light soy sauce or tamari
2 tsp rice vinegar
1 ½ tsp miso
Zeste and juice form 1 orange
1 cup/240 ml water
2 tsp corn starch, mixed with water

Instructions:
Toast the Sichuan pepper golden in a dry pan and grind in a mortar and pestle.
Mix the rice flour and five spice. Cover the tofu cubes with the mixture.
Heat a tbsp of oil in a wok and bake the tofu until golden. Set aside.
Heat another tbsp of oil and stir-fry the baby corn and pak choi until al dente.
Add the ginger and Sichuan pepper and sauté for another minute.
Add the tofu cubes, soy sauce or tamari, rice vinegar, zeste and juice form the orange and water. Simmer for 5 minutes.
Stir in the corn starch and cook for a few minutes.
Serve with cooked rice or noodles.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…