Doorgaan naar hoofdcontent

Sichuan-Sinaasappel Tofu / Sichuan-Orange Tofu

Afgelopen week ben ik naar de Aziatische supermarkt geweest. Ik vind het altijd leuk om nieuwe dingen te ontdekken en ermee aan de slag te gaan in de keuken, en dit gezegd zijnde de Aziatische supermarkt kan een echte ontdekkingsreis zijn! Vaak heb je er echt geen flauw benul van wat dat product in het rek nu wel mag wezen… Ik ben door het “blind” aankopen van voedsel, hoewel het soms twijfelachtig is of iets voor menselijke consumptie geschikt is..., al voor heuse verrassingen komen te staan. En dit zowel in de positieve als in de negatieve zin.

Een aantal ingrediënten staan standaard op mijn winkellijstje;

*tofu, alle soorten en smaken die je maar wensen kan en van zeer goede kwaliteit
*sojasaus, de lichte en donkere variant en sojasaus met paddenstoelen
*gedroogde peulvruchten
*rijst en noedels in alle mogelijke soorten
*…

Meestal neem ik ook een aantal minder voor de hand liggende ingrediënten mee, vaak weet ik op het moment van aankoop niet eens wat ermee te beginnen.

Tijd dus voor een aantal Aziatische receptjes. Vandaag houd ik het vrij simpel, geen al te grote surprises qua ingrediënten. Ik zal misschien sowieso bepaalde ingrediënten maar achterwege houden voor privé gebruik... Het recept bestaat uit tofu blokjes met Sichuan peper en sinaasappel.

Sichuan of Szechuan is eigenlijk helemaal geen peper, maar behoort tot de familie van de citrusvruchten. Het omhulsel van de besjes wordt gedroogd en eventueel vermalen.
Sichuan peper heeft een zeer aparte smaak, een beetje  citroen-zuurachtig en pikant. De besjes hebben een licht verdovend effect op de tong.
Voor het gebruik dienen eventuele steeltjes, die prikkelend & stekelig kunnen zijn, verwijderd te worden.



Sichuan-Sinaasappel Tofu
veganistisch, glutenvrij, notenvrij

Voor 2 à 3 personen:
Ingrediënten:
Neutrale olie om te bakken
250 gram tofu, in blokjes
½ theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
2 theelepels witte rijstbloem
1 bakje baby maïs
1 paksoi
4 cm gember, in julienne
¾ theelepel Sichuan peper (of gebruik chili vlokken)
2 eetlepels lichte sojasaus of tamari
2 theelepels rijstazijn
1 ½ theelepel miso
Zeste en sap van 1 sinaasappel
1 cup/240 ml water
2 theelepels maïzena, opgelost in water

Bereidingswijze:
Rooster de Sichuan peper in een droge pan licht gouden en maal fijn met de vijzel en stamper.
Meng de rijstbloem met het vijfkruidenpoeder. Schep de tofublokjes erdoor tot deze helemaal bedekt zijn.
Verhit een wok en giet er een eetlepel olie in. Bak de tofu rondom goudbruin. Schep de blokjes uit de wok en zet opzij.
Verhit opnieuw een eetlepel olie en roerbak de mais en paksoi beetgaar.
Bak de gember en Sichuan peper een minuutje mee.
Doe de tofublokjes terug in de wok en roer de sojasaus of tamari, rijstazijn, zeste en sap van de sinaasappel en water erdoor. Laat een vijftal minuten sudderen.
Bind de saus met het maïzena papje.
Serveer met gekookte rijst of noedels.


Sichuan-Orange Tofu
vegan, gluten free, nut free

Serves 2-3:
Ingredients:
Neutral oil for frying
250 grams tofu, cubed
½ tsp Chinese five-spice
2 tsp white rice flour
1 package baby corn
1 pak choi
4 cm ginger, cut in sticks
¾ tsp Sichuan pepper (or use chilli flakes)
2 tbsp light soy sauce or tamari
2 tsp rice vinegar
1 ½ tsp miso
Zeste and juice form 1 orange
1 cup/240 ml water
2 tsp corn starch, mixed with water

Instructions:
Toast the Sichuan pepper golden in a dry pan and grind in a mortar and pestle.
Mix the rice flour and five spice. Cover the tofu cubes with the mixture.
Heat a tbsp of oil in a wok and bake the tofu until golden. Set aside.
Heat another tbsp of oil and stir-fry the baby corn and pak choi until al dente.
Add the ginger and Sichuan pepper and sauté for another minute.
Add the tofu cubes, soy sauce or tamari, rice vinegar, zeste and juice form the orange and water. Simmer for 5 minutes.
Stir in the corn starch and cook for a few minutes.
Serve with cooked rice or noodles.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…