Doorgaan naar hoofdcontent

Simpele Roerbak met Tempeh, Kastanjechampignons, Cavalo Nero, Krieltjes & Mosterd-Tijmsaus / Simple Stir-fry with Tempeh, Chestnut Mushrooms, Cavalo Nero, Baby Potatoes & Mustard-Thyme Sauce

Eentje voor als het snel moet gaan.

Koken en receptjes bedenken, begint bij mij meestal met groenten die aanwezig zijn in de groentelade van de ijskast, aangevuld met ingrediënten uit de voorraadkast. Zo ook dit gerecht.

De roerbak bestaat uit winterse groenten en tempeh die snel opgewokt zijn, zonder al teveel poeha. Het geheel is heel simpel afgekruid, neen geen chili vandaag… en wordt afgewerkt met een mosterd-tijmsaus die het gerecht tot leven brengt.

Voilà.


Simpele Roerbak met Tempeh, Kastanjechampignons, Cavalo Nero, Krieltjes & Mosterd-Tijmsaus
veganistisch, glutenvrij

Ingrediënten:
Voor de roerbak:
Olie om te bakken
250-300 gram tempeh, in blokjes
~500 gram krieltjes, grotere in vier stukken & voorgekookt
1 bakje/250 gram kastanjechampignons, in schijfjes
1 bussel/200 gram cavalo nero, in stukken (of gebruik groene kool)
3-4 teentjes knoflook, gehakt
2 eetlepels tamari
Peper & zout, naar smaak
Voor de mosterd-tijmsaus:
¼ cup/45 gram cashewnoten, een uurtje geweekt in water en afgegoten
1 eetlepel maple siroop
¼ cup/60 milliliter water
1 eetlepel zachte graanmosterd
¼ theelepel tijm
Peper & zout, naar smaak

Bereidingswijze:
Voor de roerbak:
Verhit olie in een pan of wok. roerbak de tempeh, krieltjes, kastanjechampignons en cavalo nero rondom goudbruin.
Voeg de knoflook en tamari toe en bak een minuutje mee. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer met de mosterdsaus.
Voor de mosterd-tijmsaus:
Mix in een mini-blender of met de staafmixer de cashewnoten, water en maple siroop tot een gladde saus.
Roer de graanmosterd erdoor.
Breng op smaak met peper en zout.


Simple Stir-fry with Tempeh, Chestnut Mushrooms, Cavalo Nero, Baby Potatoes & Mustard-Thyme Sauce
vegan, gluten free

Ingredients:
250-300 gram tempeh, cubed
~500 grams baby potatoes, larger quartered & cooked
1 package chestnut mushrooms, sliced
1 bunch/200 grams cavalo nero, chopped (or use kale)
3-4 cloves garlic, chopped
2 tbsp tamari
Pepper & salt, to taste
For the mustard-thyme sauce:
¼ cup/45 gram cashew nuts, soaked in water for one hour and drained
1 tbsp maple syrup
¼ cup/60 millilitre water
3-4 tbsp soft grain mustard
¼ tsp thyme
Pepper & salt, to taste

Instructions:
Heat oil in a wok or large pan. Stir-fry the tempeh, baby potatoes, chestnut mushrooms and cavalo nero until golden.
Add the garlic and tamari and sauté for another minute. Season with salt and pepper.
Serve with mustard-thyme sauce.
For the mustard-thyme sauce:
In a mini blender of with a stick blender, mix the cashews, water, and maple syrup until creamy.
Stir in the mustard and tarragon.
Season with pepper and salt.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…