Doorgaan naar hoofdcontent

Simpele Roerbak met Tempeh, Kastanjechampignons, Cavalo Nero, Krieltjes & Mosterd-Tijmsaus / Simple Stir-fry with Tempeh, Chestnut Mushrooms, Cavalo Nero, Baby Potatoes & Mustard-Thyme Sauce

Eentje voor als het snel moet gaan.

Koken en receptjes bedenken, begint bij mij meestal met groenten die aanwezig zijn in de groentelade van de ijskast, aangevuld met ingrediënten uit de voorraadkast. Zo ook dit gerecht.

De roerbak bestaat uit winterse groenten en tempeh die snel opgewokt zijn, zonder al teveel poeha. Het geheel is heel simpel afgekruid, neen geen chili vandaag… en wordt afgewerkt met een mosterd-tijmsaus die het gerecht tot leven brengt.

Voilà.


Simpele Roerbak met Tempeh, Kastanjechampignons, Cavalo Nero, Krieltjes & Mosterd-Tijmsaus
veganistisch, glutenvrij

Ingrediënten:
Voor de roerbak:
Olie om te bakken
250-300 gram tempeh, in blokjes
~500 gram krieltjes, grotere in vier stukken & voorgekookt
1 bakje/250 gram kastanjechampignons, in schijfjes
1 bussel/200 gram cavalo nero, in stukken (of gebruik groene kool)
3-4 teentjes knoflook, gehakt
2 eetlepels tamari
Peper & zout, naar smaak
Voor de mosterd-tijmsaus:
¼ cup/45 gram cashewnoten, een uurtje geweekt in water en afgegoten
1 eetlepel maple siroop
¼ cup/60 milliliter water
1 eetlepel zachte graanmosterd
¼ theelepel tijm
Peper & zout, naar smaak

Bereidingswijze:
Voor de roerbak:
Verhit olie in een pan of wok. roerbak de tempeh, krieltjes, kastanjechampignons en cavalo nero rondom goudbruin.
Voeg de knoflook en tamari toe en bak een minuutje mee. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer met de mosterdsaus.
Voor de mosterd-tijmsaus:
Mix in een mini-blender of met de staafmixer de cashewnoten, water en maple siroop tot een gladde saus.
Roer de graanmosterd erdoor.
Breng op smaak met peper en zout.


Simple Stir-fry with Tempeh, Chestnut Mushrooms, Cavalo Nero, Baby Potatoes & Mustard-Thyme Sauce
vegan, gluten free

Ingredients:
250-300 gram tempeh, cubed
~500 grams baby potatoes, larger quartered & cooked
1 package chestnut mushrooms, sliced
1 bunch/200 grams cavalo nero, chopped (or use kale)
3-4 cloves garlic, chopped
2 tbsp tamari
Pepper & salt, to taste
For the mustard-thyme sauce:
¼ cup/45 gram cashew nuts, soaked in water for one hour and drained
1 tbsp maple syrup
¼ cup/60 millilitre water
3-4 tbsp soft grain mustard
¼ tsp thyme
Pepper & salt, to taste

Instructions:
Heat oil in a wok or large pan. Stir-fry the tempeh, baby potatoes, chestnut mushrooms and cavalo nero until golden.
Add the garlic and tamari and sauté for another minute. Season with salt and pepper.
Serve with mustard-thyme sauce.
For the mustard-thyme sauce:
In a mini blender of with a stick blender, mix the cashews, water, and maple syrup until creamy.
Stir in the mustard and tarragon.
Season with pepper and salt.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…