Doorgaan naar hoofdcontent

Speculoosmousse met Espressocrème / Speculoosmousse with Espresso crème

Ik heb deze mousse gemaakt toen ik twee zeer bijzondere mensen op bezoek had. Want sommige mensen verdienen gewoon dat kleine extraatje.

Het dessertje is gebaseerd op een simpel kopje koffie met een speculoos koekje en is hier omgetoverd tot luxe potjes. De speculoosmousse is zeer romig en smeuïg, de espressoroom geeft er een vleugje koffie smaak aan.
De mousse is zeer snel te maken, maar het resultaat is er niet minder om.

Als je de dessert potjes maakt, deel ze dan met een voor jou speciaal iemand!

Geniet ervan!

Speculoosmousse met Espressocrème
veganistisch, glutenvrij, notenvrij

Voor vier porties:
Voor de speculoosmousse:
300 gram silken tofu, vocht afgegoten
150 gram speculoospasta*: Speculoospasta
(gebruik glutenvrij indien nodig)
2 eetlepels agavesiroop
Voor de espressoroom:
~½ cup/125 gram kokosroom**
1 theelepel espressopoeder
1 eetlepel agavesiroop
½ theelepel vanille extract
Afwerking: (optioneel)
Speculooskoekjes (glutenvrij indien nodig)
Geschaafde chocolade

Voor de speculoosmousse:
Mix alle ingrediënten voor de speculoosmousse glad met de food processor of staafmixer.
Verdeel de mousse over vier potjes en laat opstijven in de ijskast terwijl je de room maakt.
Voer alvast een kwaliteitscontrole uit en lik ongegeneerd de kom uit. Dit doen we allemaal, toch?
Voor de espressoroom:
Klop alle ingrediënten voor de espressoroom luchtig met de klopper.
Spuit een toefje room op de speculoosmousse.
Werk indien gewenst af met speculooskoekjes of geschaafde chocolade.

Nota's:
*Bepaalde merken speculoospasta  in de supermarkt zijn gewoon glutenvrij, lees wel goed de etiketten na.
Als je geen glutenvrije pasta kan vinden, kan je eventueel zelf speculoospasta maakt met glutenvrije speculooskoekjes. Het recept is bijgevoegd en is in een paar minuten klaar!
**Kokosroom is het harde gedeelte van een blik kokosmelk. Zet hiervoor een blik kokosmelk met een hoog vetgehalte een nacht in de ijskast. Open het blik en schep het harde gedeelte eraf.


Speculoosmousse with Espresso crème
vegan, gluten free, nut free

Serves 4:
Ingredients :
For the speculoos (biscoff) mousse:
300 grams silken tofu, drained
150 grams speculoos spread* (GF if needed): Speculoos (Biscoff) Spread
2 tbsp agave
For the espresso crème:
~½ cup/125 grams coconut cream**
1 tsp espresso powder
1 tbsp agave
½ tsp vanilla extract
Garnish: (optional)
Speculoos cookies (GF if needed)
Shaved chocolate

Instructions :
For the speculoos (biscoff) mousse:
Mix all the ingredients for the mousse until smooth using a food processor or hand blender.
Divide the mousse over four pots or glasses and place in the fridge whilst making the crème.
It's allowed to lick the bowl, don't be shy. We all do this, don’t we?
For the espresso crème:
Whisk the ingredients for the crème light and fluffy.
Using a piping bag, pipe some crème on top of the mousse.
Garnish with speculoos cookies or shaved chocolate if desired.

Notes:
*Some brands of speculoos (biscoff) spread are gluten free, read the label.
If you cannot find GF speculoos spread, you can make your own using GF cookies. The recipe is added and easy and quick to make.
**Coconut cream is the fat part of tinned coconut milk. Place a tin of full fat coconut milk in the fridge overnight. Open the tin and scoop off the hard part.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…