Doorgaan naar hoofdcontent

Speculoosmousse met Espressocrème / Speculoosmousse with Espresso crème

Ik heb deze mousse gemaakt toen ik twee zeer bijzondere mensen op bezoek had. Want sommige mensen verdienen gewoon dat kleine extraatje.

Het dessertje is gebaseerd op een simpel kopje koffie met een speculoos koekje en is hier omgetoverd tot luxe potjes. De speculoosmousse is zeer romig en smeuïg, de espressoroom geeft er een vleugje koffie smaak aan.
De mousse is zeer snel te maken, maar het resultaat is er niet minder om.

Als je de dessert potjes maakt, deel ze dan met een voor jou speciaal iemand!

Geniet ervan!

Speculoosmousse met Espressocrème
veganistisch, glutenvrij, notenvrij

Voor vier porties:
Voor de speculoosmousse:
300 gram silken tofu, vocht afgegoten
150 gram speculoospasta*: Speculoospasta
(gebruik glutenvrij indien nodig)
2 eetlepels agavesiroop
Voor de espressoroom:
~½ cup/125 gram kokosroom**
1 theelepel espressopoeder
1 eetlepel agavesiroop
½ theelepel vanille extract
Afwerking: (optioneel)
Speculooskoekjes (glutenvrij indien nodig)
Geschaafde chocolade

Voor de speculoosmousse:
Mix alle ingrediënten voor de speculoosmousse glad met de food processor of staafmixer.
Verdeel de mousse over vier potjes en laat opstijven in de ijskast terwijl je de room maakt.
Voer alvast een kwaliteitscontrole uit en lik ongegeneerd de kom uit. Dit doen we allemaal, toch?
Voor de espressoroom:
Klop alle ingrediënten voor de espressoroom luchtig met de klopper.
Spuit een toefje room op de speculoosmousse.
Werk indien gewenst af met speculooskoekjes of geschaafde chocolade.

Nota's:
*Bepaalde merken speculoospasta  in de supermarkt zijn gewoon glutenvrij, lees wel goed de etiketten na.
Als je geen glutenvrije pasta kan vinden, kan je eventueel zelf speculoospasta maakt met glutenvrije speculooskoekjes. Het recept is bijgevoegd en is in een paar minuten klaar!
**Kokosroom is het harde gedeelte van een blik kokosmelk. Zet hiervoor een blik kokosmelk met een hoog vetgehalte een nacht in de ijskast. Open het blik en schep het harde gedeelte eraf.


Speculoosmousse with Espresso crème
vegan, gluten free, nut free

Serves 4:
Ingredients :
For the speculoos (biscoff) mousse:
300 grams silken tofu, drained
150 grams speculoos spread* (GF if needed): Speculoos (Biscoff) Spread
2 tbsp agave
For the espresso crème:
~½ cup/125 grams coconut cream**
1 tsp espresso powder
1 tbsp agave
½ tsp vanilla extract
Garnish: (optional)
Speculoos cookies (GF if needed)
Shaved chocolate

Instructions :
For the speculoos (biscoff) mousse:
Mix all the ingredients for the mousse until smooth using a food processor or hand blender.
Divide the mousse over four pots or glasses and place in the fridge whilst making the crème.
It's allowed to lick the bowl, don't be shy. We all do this, don’t we?
For the espresso crème:
Whisk the ingredients for the crème light and fluffy.
Using a piping bag, pipe some crème on top of the mousse.
Garnish with speculoos cookies or shaved chocolate if desired.

Notes:
*Some brands of speculoos (biscoff) spread are gluten free, read the label.
If you cannot find GF speculoos spread, you can make your own using GF cookies. The recipe is added and easy and quick to make.
**Coconut cream is the fat part of tinned coconut milk. Place a tin of full fat coconut milk in the fridge overnight. Open the tin and scoop off the hard part.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…