Doorgaan naar hoofdcontent

Thaise Panang Curry met Kikkererwten & Bloemkool + Zelfgemaakte Kerriepasta / Thai Panang Curry with Chickpeas and Cauliflower + Homemade Kerrie Pasta

In de Thaise keuken mogen kerriepasta’s niet ontbreken, ze zijn een essentieel onderdeel van de keuken en worden gebruikt voor het bereiden van soepen, roerbakgerechten en curry ’s.
In Thailand kan je een grote variatie aan kerriepasta’s vers kopen, allemaal uitgestald op de markt, de geur moet ongelooflijk zijn!
Er bestaan een aantal basis kerriepasta’s: groen, rood & geel. Daarnaast zijn er talloze variaties met elk een typische smaak.

Ook hier kan je kerriepasta kopen in de supermarkt, maar de smaak komt niet in de buurt van een vers gemaakte pasta. Voorverpakte kerriepaste bevat meestal teveel zout en bestaat voor een groot deel uit goedkopere ingrediënten.

Als je zelf kerriepasta maakt, kan je zelf bepalen welke specerijen je toevoegt en in welke hoeveelheden. Je beslist zelf hoe pikant  je pasta wordt en kan een beetje “spelen” en zo eigen creaties maken.
Normaal maak ik kerriepasta in de vijzel, maar gezien ik door schouder letsel een beetje euhm immobieler ben, heb ik de blender genomen. Een kleine short cut dan maar…

De curry bevat als hoofdingrediënten:
*kikkererwten
*bloemkool
*pindakaas
*kokosmelk

Ik vind sowieso kikkererwten & bloemkool goed samengaan. En pindakaas, tja, waar gaat pindakaas nu niet bij. De kokosmelk geeft er een vleugje romigheid aan.

Smakelijk!

Thaise Panang Curry met Kikkererwten & Bloemkool
veganistisch, glutenvrij

Voor 4 personen:
Ingrediënten:
Kerriepasta:*
2 à 3 sjalotjes, grof gesneden
3 teentjes knoflook, gehakt
3 centimeter gember, gehakt
1 stengel citroengras, in fijne ringetjes
4 gedroogde rode chilipepers, grof gehakt
1 theelepel korianderzaad
½ eetlepel komijnzaad
½ theelepel zwarte peperbolletjes
½ theelepel kurkuma
1 eetlepel pinda’s, geroosterd
Een aantal takjes Thaise basilicum of koriander, grof gesneden
Water om te blenden
Overige ingrediënten:
Neutrale olie om te bakken
~400 gram/2 blikjes kikkererwten
1 kleine bloemkool, in kleine roosjes
200 milliliter/½ cup + ⅓ cup kokosmelk
2 eetlepels/40-50 gram pindakaas (met stukjes)
2 eetlepels kokosbloesemsuiker
2 eetlepel limoensap
1 theelepel lichte sojasaus (tamari voor glutenvrij)
3 limoenblaadjes (gedroogd of vers)
Zout, indien nodig
Afwerking:
Thaise basilicum of koriander
Geroosterde pinda’s, grof gehakt

Bereidingswijze:
Kerriepasta:
Rooster komijn-, korianderzaad en zwarte peper in een droge pan tot de kruiden geurig en licht gekleurd zijn.
Week de chilipepers een tiental minuten in water.
Mix alle ingrediënten voor de kerriepasta fijn in een blender of food processor.**
Voeg een aantal eetlepels water toe om het mixen te vergemakkelijken.
Voor de curry:
Verhit olie in een pan met dikke bodem.
Bak hierin de kerriepasta tot deze niet langer “rauw” ruikt.
Voeg de kokosmelk, pindakaas, kokosbloesemsuiker, limoensap, sojasaus en limoenblaadjes toe en breng aan de kook. Kook de saus een vijftal minuten op een zacht vuurtje.
Voeg de kikkererwten en bloemkool toe en laat nog 15 à 20 minuten sudderen of tot de bloemkool beetgaar is, roer af en toe door.
Proef en breng op smaak, voeg indien nodig zout toe.
Garneer met Thaise basilicum of koriander en geroosterde pinda’s.
Serveer met rijst of noedels.

Variaties:
Gebruik seitan in plaats van kikkererwten. Bak de seitan rondom lichtjes aan in olie en voeg toe aan de curry samen met de bloemkool.
Nota’s:
*Als je de curry minder pikant wenst, gebruik dan de helft van de kerriepasta.
**Ik gebruik hiervoor een mini-blender. Als je de kerriepasta wil maken in een gewone blender of food processor, is het aangeraden een dubbele hoeveelheid te maken om het mixen te vergemakkelijken.
Kerriepasta’s kunnen goed bewaard worden in de diepvries, vries ze dan in een ijsblokjesvorm in, zo heb je altijd verse kerriepasta bij de hand.


Thai Panang Curry with Chickpeas and Cauliflower
vegan, gluten free

Serves 4:
Ingredients:
Kerrie paste:*
2-3 shallots, chopped
3 cloves garlic
3 centimetre ginger, chopped
1 stick lemon grass, chopped
4 dried chillies
1 tsp coriander seeds
½ tsp cumin seeds
½ tsp black pepper corns
½ tsp turmeric
1 tbsp peanuts, toasted
A few sprigs Thai basil or coriander, chopped
Water for blending
For the curry:
Neutral oil for frying
~400 gram/2 tins chickpeas
1 small head of cauliflower, cut in pieces
200 ml//½ cup + ⅓ cup kokosmelk
2 tbsp/40/50 grams peanut butter (chunky)
2 tbsp coconut blossom sugar
2 tbsp lime juice
1 tbsp light soy sauce (tamari for GF)
3 lime leaves (dried or fresh)
Salt, if needed
Garnish:
Thai basil or coriander leaves
Toasted peanuts, roughly chopped

Instructions:
Kerrie paste:
Toast the cumin, coriander and pepper in a dry pan until golden and fragnant?
Soak the dried chillies for ten minutes.
Blend the ingredients for the Kerrie paste in a blender or food processor.** Add a few tbsp of water if needed.
For the curry:
Heat oil in a heavy bottomed pan.
Sauté the Kerrie paste until it no longer smells “raw”.
Add the coconut milk, peanut butter, coconut blossom sugar, lime juice, soy sauce and lime leaves and bring to a boil. Reduce the heat and cook for 5 minutes.
Add the chickpeas and cauliflower and cook for another 15-20 minutes, stirring every 10 minutes.
Taste and season to personal preference, add salt if needed.
Garnish with Thai basil or coriander and toasted peanuts.
Serve with rice or noodles.

Variations:
Use seitan instead of chickpeas. Fry the seitan until golden and add along with the cauliflower.
Notes:
*If you prefer a milder curry, only use half the Kerrie paste.
**I use a mini blender, if you want to make this in a regular blender or food processor, it’s recommended to make a double amount of Kerrie paste.
Kerrie pasta can be frozen, freeze in ice cube moulds. This way you always have access to fresh Kerrie paste.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…