Doorgaan naar hoofdcontent

Thaise Panang Curry met Kikkererwten & Bloemkool + Zelfgemaakte Kerriepasta / Thai Panang Curry with Chickpeas and Cauliflower + Homemade Kerrie Pasta

In de Thaise keuken mogen kerriepasta’s niet ontbreken, ze zijn een essentieel onderdeel van de keuken en worden gebruikt voor het bereiden van soepen, roerbakgerechten en curry ’s.
In Thailand kan je een grote variatie aan kerriepasta’s vers kopen, allemaal uitgestald op de markt, de geur moet ongelooflijk zijn!
Er bestaan een aantal basis kerriepasta’s: groen, rood & geel. Daarnaast zijn er talloze variaties met elk een typische smaak.

Ook hier kan je kerriepasta kopen in de supermarkt, maar de smaak komt niet in de buurt van een vers gemaakte pasta. Voorverpakte kerriepaste bevat meestal teveel zout en bestaat voor een groot deel uit goedkopere ingrediënten.

Als je zelf kerriepasta maakt, kan je zelf bepalen welke specerijen je toevoegt en in welke hoeveelheden. Je beslist zelf hoe pikant  je pasta wordt en kan een beetje “spelen” en zo eigen creaties maken.
Normaal maak ik kerriepasta in de vijzel, maar gezien ik door schouder letsel een beetje euhm immobieler ben, heb ik de blender genomen. Een kleine short cut dan maar…

De curry bevat als hoofdingrediënten:
*kikkererwten
*bloemkool
*pindakaas
*kokosmelk

Ik vind sowieso kikkererwten & bloemkool goed samengaan. En pindakaas, tja, waar gaat pindakaas nu niet bij. De kokosmelk geeft er een vleugje romigheid aan.

Smakelijk!

Thaise Panang Curry met Kikkererwten & Bloemkool
veganistisch, glutenvrij

Voor 4 personen:
Ingrediënten:
Kerriepasta:*
2 à 3 sjalotjes, grof gesneden
3 teentjes knoflook, gehakt
3 centimeter gember, gehakt
1 stengel citroengras, in fijne ringetjes
4 gedroogde rode chilipepers, grof gehakt
1 theelepel korianderzaad
½ eetlepel komijnzaad
½ theelepel zwarte peperbolletjes
½ theelepel kurkuma
1 eetlepel pinda’s, geroosterd
Een aantal takjes Thaise basilicum of koriander, grof gesneden
Water om te blenden
Overige ingrediënten:
Neutrale olie om te bakken
~400 gram/2 blikjes kikkererwten
1 kleine bloemkool, in kleine roosjes
200 milliliter/½ cup + ⅓ cup kokosmelk
2 eetlepels/40-50 gram pindakaas (met stukjes)
2 eetlepels kokosbloesemsuiker
2 eetlepel limoensap
1 theelepel lichte sojasaus (tamari voor glutenvrij)
3 limoenblaadjes (gedroogd of vers)
Zout, indien nodig
Afwerking:
Thaise basilicum of koriander
Geroosterde pinda’s, grof gehakt

Bereidingswijze:
Kerriepasta:
Rooster komijn-, korianderzaad en zwarte peper in een droge pan tot de kruiden geurig en licht gekleurd zijn.
Week de chilipepers een tiental minuten in water.
Mix alle ingrediënten voor de kerriepasta fijn in een blender of food processor.**
Voeg een aantal eetlepels water toe om het mixen te vergemakkelijken.
Voor de curry:
Verhit olie in een pan met dikke bodem.
Bak hierin de kerriepasta tot deze niet langer “rauw” ruikt.
Voeg de kokosmelk, pindakaas, kokosbloesemsuiker, limoensap, sojasaus en limoenblaadjes toe en breng aan de kook. Kook de saus een vijftal minuten op een zacht vuurtje.
Voeg de kikkererwten en bloemkool toe en laat nog 15 à 20 minuten sudderen of tot de bloemkool beetgaar is, roer af en toe door.
Proef en breng op smaak, voeg indien nodig zout toe.
Garneer met Thaise basilicum of koriander en geroosterde pinda’s.
Serveer met rijst of noedels.

Variaties:
Gebruik seitan in plaats van kikkererwten. Bak de seitan rondom lichtjes aan in olie en voeg toe aan de curry samen met de bloemkool.
Nota’s:
*Als je de curry minder pikant wenst, gebruik dan de helft van de kerriepasta.
**Ik gebruik hiervoor een mini-blender. Als je de kerriepasta wil maken in een gewone blender of food processor, is het aangeraden een dubbele hoeveelheid te maken om het mixen te vergemakkelijken.
Kerriepasta’s kunnen goed bewaard worden in de diepvries, vries ze dan in een ijsblokjesvorm in, zo heb je altijd verse kerriepasta bij de hand.


Thai Panang Curry with Chickpeas and Cauliflower
vegan, gluten free

Serves 4:
Ingredients:
Kerrie paste:*
2-3 shallots, chopped
3 cloves garlic
3 centimetre ginger, chopped
1 stick lemon grass, chopped
4 dried chillies
1 tsp coriander seeds
½ tsp cumin seeds
½ tsp black pepper corns
½ tsp turmeric
1 tbsp peanuts, toasted
A few sprigs Thai basil or coriander, chopped
Water for blending
For the curry:
Neutral oil for frying
~400 gram/2 tins chickpeas
1 small head of cauliflower, cut in pieces
200 ml//½ cup + ⅓ cup kokosmelk
2 tbsp/40/50 grams peanut butter (chunky)
2 tbsp coconut blossom sugar
2 tbsp lime juice
1 tbsp light soy sauce (tamari for GF)
3 lime leaves (dried or fresh)
Salt, if needed
Garnish:
Thai basil or coriander leaves
Toasted peanuts, roughly chopped

Instructions:
Kerrie paste:
Toast the cumin, coriander and pepper in a dry pan until golden and fragnant?
Soak the dried chillies for ten minutes.
Blend the ingredients for the Kerrie paste in a blender or food processor.** Add a few tbsp of water if needed.
For the curry:
Heat oil in a heavy bottomed pan.
Sauté the Kerrie paste until it no longer smells “raw”.
Add the coconut milk, peanut butter, coconut blossom sugar, lime juice, soy sauce and lime leaves and bring to a boil. Reduce the heat and cook for 5 minutes.
Add the chickpeas and cauliflower and cook for another 15-20 minutes, stirring every 10 minutes.
Taste and season to personal preference, add salt if needed.
Garnish with Thai basil or coriander and toasted peanuts.
Serve with rice or noodles.

Variations:
Use seitan instead of chickpeas. Fry the seitan until golden and add along with the cauliflower.
Notes:
*If you prefer a milder curry, only use half the Kerrie paste.
**I use a mini blender, if you want to make this in a regular blender or food processor, it’s recommended to make a double amount of Kerrie paste.
Kerrie pasta can be frozen, freeze in ice cube moulds. This way you always have access to fresh Kerrie paste.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…