Doorgaan naar hoofdcontent

Tropische Vruchtencake met Marsepein / Tropical Fruit Cake with Marzipan

Een traditionele vruchtencake voor de feestdagen.

Een klassieke vruchtencake wordt gemaakt door gedroogde vruchten en/of noten te weken in euhm de nodige alcohol, al kan je natuurlijk ook vruchtensap gebruiken voor een alcoholvrije versie. Aan het beslag worden specerijen en donkere suiker toegevoegd voor de typische smaak.
In het Verenigd Koninkrijk wordt de cake traditioneel gegeten met kerstmis. Vind ik ook wel een goed idee! Nog iemand?
Ook in andere landen wordt vruchtencake bij speciale gelegenheden gegeten. Ik vind ook nog wel een speciaal momentje…

Hoewel ik zelden alcohol drink, vind ik een vruchtencake niet compleet zonder in rum geweekte vruchten. Ik noem het dan ook terecht boozy-cake… ­čśÇ Voor deze versie ben ik de tropische toer opgegaan, maar gebruik elke soort en combinatie gedroogde vruchten naar keuze.

Oorspronkelijk werd een vruchtencake op voorrand gebakken, soms heel lang op voorrand, tot zelfs een jaar. De alcohol in de cake werkt als een bewaarmiddel en houdt hem sappig.
En al blijft mijn cake best een aantal dagen smeuïg en zacht, misschien toch maar best verorberen voor er een jaar is verstreken.


Voor een vegan rum kijk op: Barnivore


Tropische Vruchtencake
veganistisch, sojavrij

Ingredi├źnten:
~1 ½ cup/240 gram gedroogde tropische vruchten, in stukjes gesneden: mango, papaja, ananas, gekonfijte sinaasappel
1 cup/240 ml vegan (donkere) rum*
Natte ingredi├źnten:
cup/160 ml neutrale olie
¾ cup/150 gram kokosbloesemsuiker of donkere bruine suiker
¾ cup/180 ml amandelmelk
1 theelepel vanille extract
1 eetlepel appelazijn
Droge ingredi├źnten:
1 ¾ cup/280 gram spelt bloem of 1 ¾ cup/325 gram tarwebloem
1 theelepel bakpoeder
½ theelepel bicarbonaat
Snufje zout
Specerijen:
½ theelepel kaneel
½ theelepel gember
¼ theelepel nootmuskaat
¼ theelepel kruidnagel

Bereidingswijze:
Meng de gedroogde vruchten met de rum en laat afgedekt een nacht weken. Roer af en toe door.
Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Vet een cakevorm (28-28 cm) in met olie en bestuif met bloem of bekleed met bakpapier.
Meng de natte ingredi├źnten (inclusief de geweekte vruchten + rum), behalve de appelazijn in een kom.
Meng in een grote kom de droge ingredi├źnten en de specerijen.
Roer de natte ingredi├źnten door de droge ingredi├źnten.
Klop tenslotte snel de appelazijn door het mengsel.
Giet het beslag in de cakevormen en bak circa 1 uur of tot een prikkertje schoon uit de cake komt. Dek indien nodig de cake af met aluminium folie om aanbranden te voorkomen.
Verwijder de cake uit de oven en laat 10 minuten afkoelen in de cakevorm.
Haal de cake uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
Afwerking:
Werk indien gewenst af met poedersuiker of vegan marsepein.
Als je de cake volledig wenst te bedekken met marsepein: Bestrijk de cake met een dunne laag sinaasappelmarelade. Bestuif het werkvlak met poedersuiker en rol de marsepein uit. Bedek de cake met marsepein.

Nota:
*Gebruik sinaasappelsap in plaats van rum, of gebruik half sinaasappelsap en half rum.


Tropical Fruit Cake
vegan, soy free

Ingredients:
~1 ½ cup dried tropical fruits, chopped: mango, papaya, pineapple, candied orange peel
1 cup/240 ml vegan (dark) rum*
Wet ingredients:
⅔ cup/160 ml neutral oil
¾ cup/150 grams coconut blossom sugar or dark brown sugar
¾ cup/180 ml almond milk
1 tsp vanilla extract
1 tbsp apple cider vinegar
Dry ingredients:
1 ¾ cup/280 gram spelt flour or 1 ¾ cup/325 grams wheat flour
1 tsp baking powder
½ tsp baking soda
Pinch of salt
Spices:
½ tsp cinnamon
½ tsp ginger
¼ tsp nutmeg
¼ tsp cloves

Instructions:
Mix the dried fruits with the rum and let the mixture sit overnight.
Preheat the oven to 180° Celsius. Grease a cake tin (28-18 cm) with oil and dust with flour or line with parchment paper.
In a bowl mix the wet ingredients (including the dried fruits and left over rum), except the apple cider vinegar.
In a large bowl mix the dry ingredients.
Combine wet and dry ingredients.
Quickly mix in the apple cider vinegar.
Pour the batter in the prepared cake tin. Bake for about 1 hour or until a wooden skewer comes out clean.
Remove from the oven and cool for 10 minutes in the tin.
Cool down completely on a wire rack.
Assembly:
Dust with icing sugar or garnish with vegan marzipan if desired.
If you would like to cover the cake completely with marzipan: spread the cake with a thin layer of orange marmelade. Dust the work surface with icing sugar and roll out the marzipan. Cover the cake with the marzipan.

Notes: 
*Use orange juice instead of rum, or use half orange juice half rum.


Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingredi├źnten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingredi├źnten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…