Doorgaan naar hoofdcontent

Tropische Vruchtencake met Marsepein / Tropical Fruit Cake with Marzipan

Een traditionele vruchtencake voor de feestdagen.

Een klassieke vruchtencake wordt gemaakt door gedroogde vruchten en/of noten te weken in euhm de nodige alcohol, al kan je natuurlijk ook vruchtensap gebruiken voor een alcoholvrije versie. Aan het beslag worden specerijen en donkere suiker toegevoegd voor de typische smaak.
In het Verenigd Koninkrijk wordt de cake traditioneel gegeten met kerstmis. Vind ik ook wel een goed idee! Nog iemand?
Ook in andere landen wordt vruchtencake bij speciale gelegenheden gegeten. Ik vind ook nog wel een speciaal momentje…

Hoewel ik zelden alcohol drink, vind ik een vruchtencake niet compleet zonder in rum geweekte vruchten. Ik noem het dan ook terecht boozy-cake… šŸ˜€ Voor deze versie ben ik de tropische toer opgegaan, maar gebruik elke soort en combinatie gedroogde vruchten naar keuze.

Oorspronkelijk werd een vruchtencake op voorrand gebakken, soms heel lang op voorrand, tot zelfs een jaar. De alcohol in de cake werkt als een bewaarmiddel en houdt hem sappig.
En al blijft mijn cake best een aantal dagen smeuĆÆg en zacht, misschien toch maar best verorberen voor er een jaar is verstreken.


Voor een vegan rum kijk op: Barnivore


Tropische Vruchtencake
veganistisch, sojavrij

Ingrediƫnten:
~1 ½ cup/240 gram gedroogde tropische vruchten, in stukjes gesneden: mango, papaja, ananas, gekonfijte sinaasappel
1 cup/240 ml vegan (donkere) rum*
Natte ingrediƫnten:
cup/160 ml neutrale olie
¾ cup/150 gram kokosbloesemsuiker of donkere bruine suiker
¾ cup/180 ml amandelmelk
1 theelepel vanille extract
1 eetlepel appelazijn
Droge ingrediƫnten:
1 ¾ cup/280 gram spelt bloem of 1 ¾ cup/325 gram tarwebloem
1 theelepel bakpoeder
½ theelepel bicarbonaat
Snufje zout
Specerijen:
½ theelepel kaneel
½ theelepel gember
¼ theelepel nootmuskaat
¼ theelepel kruidnagel

Bereidingswijze:
Meng de gedroogde vruchten met de rum en laat afgedekt een nacht weken. Roer af en toe door.
Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Vet een cakevorm (28-28 cm) in met olie en bestuif met bloem of bekleed met bakpapier.
Meng de natte ingrediƫnten (inclusief de geweekte vruchten + rum), behalve de appelazijn in een kom.
Meng in een grote kom de droge ingrediƫnten en de specerijen.
Roer de natte ingrediƫnten door de droge ingrediƫnten.
Klop tenslotte snel de appelazijn door het mengsel.
Giet het beslag in de cakevormen en bak circa 1 uur of tot een prikkertje schoon uit de cake komt. Dek indien nodig de cake af met aluminium folie om aanbranden te voorkomen.
Verwijder de cake uit de oven en laat 10 minuten afkoelen in de cakevorm.
Haal de cake uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
Afwerking:
Werk indien gewenst af met poedersuiker of vegan marsepein.
Als je de cake volledig wenst te bedekken met marsepein: Bestrijk de cake met een dunne laag sinaasappelmarelade. Bestuif het werkvlak met poedersuiker en rol de marsepein uit. Bedek de cake met marsepein.

Nota:
*Gebruik sinaasappelsap in plaats van rum, of gebruik half sinaasappelsap en half rum.


Tropical Fruit Cake
vegan, soy free

Ingredients:
~1 ½ cup dried tropical fruits, chopped: mango, papaya, pineapple, candied orange peel
1 cup/240 ml vegan (dark) rum*
Wet ingredients:
⅔ cup/160 ml neutral oil
¾ cup/150 grams coconut blossom sugar or dark brown sugar
¾ cup/180 ml almond milk
1 tsp vanilla extract
1 tbsp apple cider vinegar
Dry ingredients:
1 ¾ cup/280 gram spelt flour or 1 ¾ cup/325 grams wheat flour
1 tsp baking powder
½ tsp baking soda
Pinch of salt
Spices:
½ tsp cinnamon
½ tsp ginger
¼ tsp nutmeg
¼ tsp cloves

Instructions:
Mix the dried fruits with the rum and let the mixture sit overnight.
Preheat the oven to 180° Celsius. Grease a cake tin (28-18 cm) with oil and dust with flour or line with parchment paper.
In a bowl mix the wet ingredients (including the dried fruits and left over rum), except the apple cider vinegar.
In a large bowl mix the dry ingredients.
Combine wet and dry ingredients.
Quickly mix in the apple cider vinegar.
Pour the batter in the prepared cake tin. Bake for about 1 hour or until a wooden skewer comes out clean.
Remove from the oven and cool for 10 minutes in the tin.
Cool down completely on a wire rack.
Assembly:
Dust with icing sugar or garnish with vegan marzipan if desired.
If you would like to cover the cake completely with marzipan: spread the cake with a thin layer of orange marmelade. Dust the work surface with icing sugar and roll out the marzipan. Cover the cake with the marzipan.

Notes: 
*Use orange juice instead of rum, or use half orange juice half rum.


Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciƫren sinds ik veganist ben. Wafels is zo ƩƩn van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor Ć©Ć©n van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. šŸ˜
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilĆ . Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediĆ«nten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
IngrediĆ«nten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…