Doorgaan naar hoofdcontent

Turkse Buddha Bowl met Kisir, Harissa-Kikkererwten, Komijn-Wortelen & Citroen-Munt-Tahini / Turkish Buddha Bowl with Harissa-Chickpeas, Cumin-Carrots & Lemon-Mint-Tahini

En om het laatste restje kisir te verwerken, een Buddha/Boeddha bowl.

Persoonlijk ben ik een grote fan van de zogenoemde "Buddha bowl". Er gaan veel verhalen de ronde over de oorsprong van de benaming. ik houd het op de verklaring waarbij de naam “Buddha bowl” verwijst naar het overvolle kommetje dat doet denken aan het ronde buikte van jawel, Bhudda/Boeddha. De naam komt dus niet van het boeddhisme noch van de levenswijze.

Meestal bevat een Bhudda bowl:

*volkoren granen (zoals volkoren rijst of quinoa);
*proteïnen (zoals kikkererwten, linzen, of zelfs tofu of tempeh);
*(groene) groenten;
*een sausje;
*en kruiden & specerijen;

De bowls zijn razend populair bij vegans. En what’s not to like? Ze zijn supergezond, voedzaam en bovendien ongelooflijk lekker! Je kan eindeloos variëren met de ingrediënten & smaken, zoals bijvoorbeeld in deze Turks geïnspireerde versie.

Enjoy your bowl of health!



Turkse Buddha Bowl met Kisir, Harissa-Kikkererwten, Komijn-Wortelen & Citroen-Munt-Tahini
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Voor 2 bowls:
Ingrediënten:
Spinazie of jonge slablaadjes
1 avocado, in plakken gesneden
Voor de harissa kikkererwten:
200 gram gekookte kikkererwten
1 eetlepel harissa
1 eetlepel water
1 theelepel agave
1 theelepel olie
¼ theelepel korianderpoeder
Voor de komijn wortelen:
4 wortelen, schoongemaakt & in grove stukken
½ theelepel komijnpoeder
Peper & zout, naar smaak
Olie
Voor de citroen-munt-tahini dressing:
4 eetlepels plantaardige yoghurt
2 eetlepels tahini
1 eetlepel citroensap
3-4 eetlepels gehakte muntblaadjes
Peper & zout, naar smaak
Water om te verdunnen, indien nodig

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 190° Celsius.
Voor de harissa kikkererwten:*
Meng de ingrediënten voor de marinade in een kom. Roer de kikkererwten erdoor tot ze goed bedekt zijn met het mengsel.
Doe de kikkererwten in een bakplaat en rooster 20 minuten, roer halverwege door.
Voor de komijn wortelen:*
Meng de wortelen met de komijn en peper en zout. Bedek met een dun laagje olie.
Doe de wortelen in een bakplaat een rooster 20 minuten, roer halverwege door.
Voor de citroen-munt-tahini dressing:
Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kommetjes. Verdun met water indien nodig (afhankelijk van de soort tahini).
Breng op smaak met peper & zout.
Voor de bowls:
Leg spinazie of slablaadjes in de kommetjes.
Schik de kisir, kikkererwten, wortelen en avocado erover.
Werk af met de citroen-munt-tahini dressing.

Nota:*
Je kan de kikkererwten en wortelen op één bakplaat roosteren, het is niet erg als de marinade een beetje doorloopt.


Turkish Buddha Bowl with Harissa-Chickpeas, Cumin-Carrots & Lemon-Mint-Tahini
vegan, gluten free, soy free, nut free

For 2 bowls:
Ingredients:
Spinach or baby lettuce leaves
1 avocado, sliced
For the harissa chickpeas:
200 grams cooked chickpeas
1 tbsp harissa
1 tbsp water
1 tsp agave
1 tsp oil
¼ tsp coriander powder
For the cumin carrots:
4 carrots, coarsely chopped
½ tsp cumin powder
Pepper & salt, to taste
Oil
For the lemon-mint-tahini dressing:
4 tbsp non-diary yogurt
2 tbsp tahini
1 tbsp lemon juice
3-4 tbsp chopped mint leaves
Pepper & salt, to taste
Water to thin, if needed

Instructions:
Preheat the oven to 190° Celsius.
For the harissa chickpeas:*
Mix the ingredients for the marinade in a bowl. Stir in the chickpeas until well coated.
Place the chickpeas on a baking tray and roast for 20 minutes, stirring halfway.
For the cumin carrots:*
Mix the carrots, cumin and pepper & salt. Cover lightly with oil.
Add the carrots to a baking tray and roast for 20 minutes, stirring halfway.
For the lemon-mint-tahini dressing:
Combine the ingredients for the dressing in a bowl. Thin out with water if needed (depending on the thickness of the tahini).
Season with salt & pepper.
To assemble the bowls:
Place some spinach or lettuce leaves in the bowls.
Arrange kisir, chickpeas, carrots and avocado on top.
Drizzle with the dressing.

Note:
You can roast the chickpeas and carrots on one baking tray, don’t worry if the juices mix.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…