Doorgaan naar hoofdcontent

Turkse Buddha Bowl met Kisir, Harissa-Kikkererwten, Komijn-Wortelen & Citroen-Munt-Tahini / Turkish Buddha Bowl with Harissa-Chickpeas, Cumin-Carrots & Lemon-Mint-Tahini

En om het laatste restje kisir te verwerken, een Buddha/Boeddha bowl.

Persoonlijk ben ik een grote fan van de zogenoemde "Buddha bowl". Er gaan veel verhalen de ronde over de oorsprong van de benaming. ik houd het op de verklaring waarbij de naam “Buddha bowl” verwijst naar het overvolle kommetje dat doet denken aan het ronde buikte van jawel, Bhudda/Boeddha. De naam komt dus niet van het boeddhisme noch van de levenswijze.

Meestal bevat een Bhudda bowl:

*volkoren granen (zoals volkoren rijst of quinoa);
*proteïnen (zoals kikkererwten, linzen, of zelfs tofu of tempeh);
*(groene) groenten;
*een sausje;
*en kruiden & specerijen;

De bowls zijn razend populair bij vegans. En what’s not to like? Ze zijn supergezond, voedzaam en bovendien ongelooflijk lekker! Je kan eindeloos variëren met de ingrediënten & smaken, zoals bijvoorbeeld in deze Turks geïnspireerde versie.

Enjoy your bowl of health!



Turkse Buddha Bowl met Kisir, Harissa-Kikkererwten, Komijn-Wortelen & Citroen-Munt-Tahini
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Voor 2 bowls:
Ingrediënten:
Spinazie of jonge slablaadjes
1 avocado, in plakken gesneden
Voor de harissa kikkererwten:
200 gram gekookte kikkererwten
1 eetlepel harissa
1 eetlepel water
1 theelepel agave
1 theelepel olie
¼ theelepel korianderpoeder
Voor de komijn wortelen:
4 wortelen, schoongemaakt & in grove stukken
½ theelepel komijnpoeder
Peper & zout, naar smaak
Olie
Voor de citroen-munt-tahini dressing:
4 eetlepels plantaardige yoghurt
2 eetlepels tahini
1 eetlepel citroensap
3-4 eetlepels gehakte muntblaadjes
Peper & zout, naar smaak
Water om te verdunnen, indien nodig

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 190° Celsius.
Voor de harissa kikkererwten:*
Meng de ingrediënten voor de marinade in een kom. Roer de kikkererwten erdoor tot ze goed bedekt zijn met het mengsel.
Doe de kikkererwten in een bakplaat en rooster 20 minuten, roer halverwege door.
Voor de komijn wortelen:*
Meng de wortelen met de komijn en peper en zout. Bedek met een dun laagje olie.
Doe de wortelen in een bakplaat een rooster 20 minuten, roer halverwege door.
Voor de citroen-munt-tahini dressing:
Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kommetjes. Verdun met water indien nodig (afhankelijk van de soort tahini).
Breng op smaak met peper & zout.
Voor de bowls:
Leg spinazie of slablaadjes in de kommetjes.
Schik de kisir, kikkererwten, wortelen en avocado erover.
Werk af met de citroen-munt-tahini dressing.

Nota:*
Je kan de kikkererwten en wortelen op één bakplaat roosteren, het is niet erg als de marinade een beetje doorloopt.


Turkish Buddha Bowl with Harissa-Chickpeas, Cumin-Carrots & Lemon-Mint-Tahini
vegan, gluten free, soy free, nut free

For 2 bowls:
Ingredients:
Spinach or baby lettuce leaves
1 avocado, sliced
For the harissa chickpeas:
200 grams cooked chickpeas
1 tbsp harissa
1 tbsp water
1 tsp agave
1 tsp oil
¼ tsp coriander powder
For the cumin carrots:
4 carrots, coarsely chopped
½ tsp cumin powder
Pepper & salt, to taste
Oil
For the lemon-mint-tahini dressing:
4 tbsp non-diary yogurt
2 tbsp tahini
1 tbsp lemon juice
3-4 tbsp chopped mint leaves
Pepper & salt, to taste
Water to thin, if needed

Instructions:
Preheat the oven to 190° Celsius.
For the harissa chickpeas:*
Mix the ingredients for the marinade in a bowl. Stir in the chickpeas until well coated.
Place the chickpeas on a baking tray and roast for 20 minutes, stirring halfway.
For the cumin carrots:*
Mix the carrots, cumin and pepper & salt. Cover lightly with oil.
Add the carrots to a baking tray and roast for 20 minutes, stirring halfway.
For the lemon-mint-tahini dressing:
Combine the ingredients for the dressing in a bowl. Thin out with water if needed (depending on the thickness of the tahini).
Season with salt & pepper.
To assemble the bowls:
Place some spinach or lettuce leaves in the bowls.
Arrange kisir, chickpeas, carrots and avocado on top.
Drizzle with the dressing.

Note:
You can roast the chickpeas and carrots on one baking tray, don’t worry if the juices mix.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…