Doorgaan naar hoofdcontent

Turkse Kisir / Turkish Kisir

Turkije is bekend om zijn salades. Het zijn niet zomaar bijgerechten die zonder veel aandacht op tafel gebracht worden. Nee, een salade in Turkije is een gerecht op zich, boordevol smaak en kleur. Ze worden gegeten als mezze of als onderdeel van de maaltijd.

Kisir is hier een perfect voorbeeld van. 
Kisir wordt meestal gemaakt met bulgur. De salade bevat onder andere komkommer, tomaten, kruiden, granaatappelsap, citroensap, ui & knoflook. Het doet een beetje denken aan tabouleh, maar bevat meer smaakmakers.

En hoewel kisir perfect als maaltijd kan gegeten worden, past de salade ook perfect bij een vegan barbecue of een mezze menu. De komende dagen worden nog een aantal creatieve ideeën aangebracht met kisir.

Turkse Kisir
veganistisch, glutenvrije optie, sojavrij, notenvrij

Ingrediënten:
1 cup/185 gram bulgur (gebruik quinoa voor glutenvrij)
1 sjalot, fijn gesnipperd
4-5 lente uitjes, in ringetjes
2 tomaten, ontpit & in blokjes
1 kleine komkommer, in blokjes
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel – 1 eetlepel sambal oelek (afhankelijk van de gewenste hitte)
1 theelepel pul biber
1 eetlepel lookolie
1 eetlepel granaatappelsiroop
1 eetlepel citroensap
½ theelepel komijnpoeder
½ cup gehakte platte peterselie
2 eetlepels muntblaadjes, fijn gesneden
Peper & zout, naar smaak

Bereidingswijze:
Kook de bulgur (of quinoa) volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet af en laat uitlekken.
Meng in een grote kom de ingrediënten voor de kisir en roer de bulgur (of quinoa) erdoor.
Breng op smaak met peper & zout.
Serveer op kamertemperatuur.


Turkish Kisir
vegan, gluten free option, soy free, nut free

Ingredients:
1 cup/185 gram bulgur (use quinoa for GF)
1 shallot, finely chopped
4-5 spring onions
2 tomatoes, deseeded & chopped
1 small cucumber, cubed
1 tbsp tomato puree
1 tsp – 1 tbsp sambal oelek (depending on the desired heat)
1 tsp pul biber
1 tbsp garlic oil
1 tbsp pomegranate molasses
1 tbsp lemon juice
½ tsp cumin powder
½ cup chopped flat leave parsley
2 tbsp mint leaves, chopped
Pepper & salt, to taste

Instructions:
Cook the bulgur (or quinoa) according to package instructions and drain well.
Mix the ingredients for the kisir in a large bowl and stir in the bulgur (or quinoa).
Season with pepper & salt.
Serve at roomtemperature.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…