Doorgaan naar hoofdcontent

Winterse Pastaschotel met Prei & Puy Linzen / Winter Pasta Casserole with Leeks & Puy Lentils

In de winter heb je soms behoefte aan echt verwarmend troost-eten, wel ik dan toch.
Macaroni met kaassaus is een gerecht dat bij mij altijd goede herinneringen oproept. Pasta overgoten met smeltende en stretchy kaassaus… en een knapperig korstje van paneermeel. Het was altijd een gevecht wie het best gebakken stukje op zijn bord kreeg.

Nu nog staat een goede pastaschotel met een “kaasachtige saus” wel eens op het menu. Als veganist ben ik veel meer gaan experimenteren met ingrediënten en smaakcombinaties.
Deze winterse versie bevat:

*pasta, omdat macaroni gewoon pasta bevat
*romige cashew saus met mosterd en tijm
*prei voor de dagelijkse dosis groenten
*puy linzen voor een gezonde dosis eiwitten
*een beetje plantaardige kaas, uiteraard ;)
*en natuurlijk dat onontbeerlijke knapperige korstje!


Smakelijk!


Winterse Pastaschotel met Prei & Puy Linzen
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Voor 2 à 3 personen:
Ingrediënten:
1 ½ cup/150 gram kleine (glutenvrije) pasta
¼ cup/60 gram puy linzen, gespoeld en afgegoten
1 prei, schoongemaakt en gesneden
Vegan kaas (optioneel, maar aangeraden)
(glutenvrij) paneermeel
Mosterd-tijm saus:
cup/55 gram cashew noten, 1 uur geweekt in water & afgegoten
¾ cup/180 ml water of plantaardige melk
1 eetlepel maïzena
2 eetlepels edelgist
1 eetlepel olijfolie
1 teentje knoflook, gehakt
1 theelepel mosterdpoeder
½ theelepel gedroogde tijm
Peper, zout & nootmuskaat

Bereidingswijze:
Voor de mosterd-tijm saus:
Blend alle ingrediënten voor de saus glad met een mini blender of staafmixer.
Breng op smaak met peper, zout & nootmuskaat.
Voor de pastaschotel:
Kook de linzen in 20 minuten gaar en giet af.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.
Stoof de prei in vijf minuten beetgaar.
Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Vet een ovenschotel lichtjes in met olie.
Meng de pasta, linzen, prei, saus en eventueel vegan kaas.
Verdeel alles gelijkmatig over de ovenschotel en werk af met een beetje paneermeel.
Bak de schotel in 20 à 30 minuten goudbruin en warm. Serveer.


Winter Pasta Casserole with Leeks & Puy Lentils
vegan, gluten free, soy free

serves 3-4:
Ingredients:
1 ½ cup/150 grams small (GF) pasta
¼ cup/60 grams puy lentils, rinsed & drained
1 leek, cleaned & chopped
Vegan cheese (optional, but recommended)
(GF) breadcrumbs
Mustard-thyme sauce:
⅓ cup/55 grams cashew nuts, soaked for 1 hour in water & drained
¾ cup/180 ml water or non-diary milk
1 tbsp corn starch
2 tbsp nutritional yeast
1 tbsp olive oil
1 clove garlic, chopped
1 tsp mustard powder
½ tsp dried thyme
Pepper, salt & nutmeg

Instructions:
For the mustard-thyme sauce:
Blend the ingredients for the sauce until smooth using a mini blender of stick blender.
Season with pepper, salt & nutmeg.
For the pasta casserole:
Boil the lentils for 20 minutes and drain.
Cook the pasta according to package instructions.
Sauté the leeks until al dente.
Preheat the oven to 200° Celsius. Lightly grease an oven proof dish with oil.
Combine pasta, lentils, leeks, sauce and cheese (if using).
Pour the mix in the oven dish and sprinkle with breadcrumbs.
Bake for 20-30 minutes or until golden on top and bubbly. Serve.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…