Doorgaan naar hoofdcontent

Winterse Pastaschotel met Prei & Puy Linzen / Winter Pasta Casserole with Leeks & Puy Lentils

In de winter heb je soms behoefte aan echt verwarmend troost-eten, wel ik dan toch.
Macaroni met kaassaus is een gerecht dat bij mij altijd goede herinneringen oproept. Pasta overgoten met smeltende en stretchy kaassaus… en een knapperig korstje van paneermeel. Het was altijd een gevecht wie het best gebakken stukje op zijn bord kreeg.

Nu nog staat een goede pastaschotel met een “kaasachtige saus” wel eens op het menu. Als veganist ben ik veel meer gaan experimenteren met ingrediënten en smaakcombinaties.
Deze winterse versie bevat:

*pasta, omdat macaroni gewoon pasta bevat
*romige cashew saus met mosterd en tijm
*prei voor de dagelijkse dosis groenten
*puy linzen voor een gezonde dosis eiwitten
*een beetje plantaardige kaas, uiteraard ;)
*en natuurlijk dat onontbeerlijke knapperige korstje!


Smakelijk!


Winterse Pastaschotel met Prei & Puy Linzen
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Voor 2 à 3 personen:
Ingrediënten:
1 ½ cup/150 gram kleine (glutenvrije) pasta
¼ cup/60 gram puy linzen, gespoeld en afgegoten
1 prei, schoongemaakt en gesneden
Vegan kaas (optioneel, maar aangeraden)
(glutenvrij) paneermeel
Mosterd-tijm saus:
cup/55 gram cashew noten, 1 uur geweekt in water & afgegoten
¾ cup/180 ml water of plantaardige melk
1 eetlepel maïzena
2 eetlepels edelgist
1 eetlepel olijfolie
1 teentje knoflook, gehakt
1 theelepel mosterdpoeder
½ theelepel gedroogde tijm
Peper, zout & nootmuskaat

Bereidingswijze:
Voor de mosterd-tijm saus:
Blend alle ingrediënten voor de saus glad met een mini blender of staafmixer.
Breng op smaak met peper, zout & nootmuskaat.
Voor de pastaschotel:
Kook de linzen in 20 minuten gaar en giet af.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.
Stoof de prei in vijf minuten beetgaar.
Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Vet een ovenschotel lichtjes in met olie.
Meng de pasta, linzen, prei, saus en eventueel vegan kaas.
Verdeel alles gelijkmatig over de ovenschotel en werk af met een beetje paneermeel.
Bak de schotel in 20 à 30 minuten goudbruin en warm. Serveer.


Winter Pasta Casserole with Leeks & Puy Lentils
vegan, gluten free, soy free

serves 3-4:
Ingredients:
1 ½ cup/150 grams small (GF) pasta
¼ cup/60 grams puy lentils, rinsed & drained
1 leek, cleaned & chopped
Vegan cheese (optional, but recommended)
(GF) breadcrumbs
Mustard-thyme sauce:
⅓ cup/55 grams cashew nuts, soaked for 1 hour in water & drained
¾ cup/180 ml water or non-diary milk
1 tbsp corn starch
2 tbsp nutritional yeast
1 tbsp olive oil
1 clove garlic, chopped
1 tsp mustard powder
½ tsp dried thyme
Pepper, salt & nutmeg

Instructions:
For the mustard-thyme sauce:
Blend the ingredients for the sauce until smooth using a mini blender of stick blender.
Season with pepper, salt & nutmeg.
For the pasta casserole:
Boil the lentils for 20 minutes and drain.
Cook the pasta according to package instructions.
Sauté the leeks until al dente.
Preheat the oven to 200° Celsius. Lightly grease an oven proof dish with oil.
Combine pasta, lentils, leeks, sauce and cheese (if using).
Pour the mix in the oven dish and sprinkle with breadcrumbs.
Bake for 20-30 minutes or until golden on top and bubbly. Serve.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…