Doorgaan naar hoofdcontent

Witlof Vidé met Dragon Hollandaise / Vidé with Endives and Tarragon Hollandaise

Vidé of koninginnenhapje, een echte klassieker.

Ik maak dit gerecht al jaren in verschillende versies en het is een topper binnen de familie. Elke keer opnieuw krijg ik dan ook de vraag om mijn recept eens door te geven. Bij deze, mijn "geheime" recept. Niet zo geheim meer nu, hè?

Deze keer heb ik een versie gemaakt met ons beroemd Belgisch witlof. Het witlof wordt zachtjes gaar gesudderd, waardoor het haast zoet gaat smaken.
Een totaal nieuwe versie van de vidé is geboren. Misschien is dit binnenkort wel de nieuwe klassieker?

En met de feestdagen in het zicht, heb ik de vidé een extra feestelijk tintje gegeven door deze af te werken met een dragon hollandaise. De hollandaise bevat lichte ondertonen van mosterd en krijgt extra smaaktonen door er dragon aan toe te voegen.
Voor een simpele versie kan je de hollandaise weglaten en de vidé afwerken met gehakte peterselie.

En ja, om in het Belgisch thema te blijven, vidé met sla, frietjes & mayonaise!

Smakelijk!

Witlof Vidé met Dragon Hollandaise
veganistisch, glutenvrij

Voor de witlof vidé:
Ingrediënten:
Neutrale olie of plantaardige boter
2 bakjes vegan kipstukjes
Kipkruiden
5 stronkjes witlof, in grove stukken gesneden
Sap van 1 citroen
Voor de witte saus:
50 gram plantaardige boter (of neutrale olie)
50 gram (glutenvrije) bloem
1 cup/250 ml groentebouillon
1 cup/250 ml sojamelk
Peper & zout, nootmuskaat
Overige:
Oven Frieten
Plantaardige Mayonaise

Bereidingswijze:
Verhit olie of plantaardige boter in een pan en bak hierin de kipstukjes samen met kipkruiden licht goudkleurig. Zet opzij.
Verhit in een kookpot olie of plantaardige boter en voeg het witlof toe. Roer even door en giet het citroensap erbij. Dek de pan af en laat 10 minuten stoven.
Voor de witte saus:
Laat de plantaardige boter smelten en voeg de bloem toe. Roer goed door en laat even doorkoken.
Giet geleidelijk aan het vocht toe, al roerende. Kook even door.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Samenstelling:
Doe het witlof + het vocht en de kipstukjes bij de saus en laat doorkoken.
Proef en breng op smaak naar persoonlijke voorkeur. Ik voeg meestal nog een beetje extra citroensap toe op dit punt.
Serveer met de dragon hollandaise.
Lekker met brood, aardappelpuree of op de klassieke Belgische manier: met frietjes, mayo en salade!
Smakelijk!

Voor de dragon hollandaise:
Ingrediënten:
1 cup/200 gram cashew noten, 1 uur geweekt in water en afgegoten
1 cup/250 ml water of plantaardige melk
8 theepels olie
~6 theepels dragonazijn (of gebruik citroensap)
2 theelepels mosterdpoeder
Flinke snuf kurkuma (voor de kleur)
Peper & zout, naar smaak
4 eetlepels gehakte dragon

Bereidingswijze:
Doe de cashew noten, water of melk, olie, dragonazijn, mosterdpoeder en kurkuma in een blender en blend tot een romige saus.
Breng op smaak met peper en zout.
Doe de saus in een pannetje en verwarm (zonder te koken) op een zacht vuurtje, constant roerend.
Roer de dragon erdoor.

Vidé with Endives and Tarragon Hollandaise
vegan, gluten free

“Vidé” or “koninginnenhapje” is a traditional Belgian dish. It’s a saucy stew with chicken, mushrooms and little meatballs.
For this version I used vegan chicken chunks and Belgian endives to replace the mushrooms.
The “vidé” is finished with a tarragon hollandaise for an extra festive touch.

If you want to go Belgian all the way, serve the “vidé” with fries & mayonnaise and mixed lettuce leaves.
Enjoy!

For the endive vidé:
Ingredients:
Neutral oil or vegan butter
2 trays of vegan chicken chunks
Chicken spices
5 endive stalks, roughly chopped
Juice of 1 lemon
For the white sauce:
50 grams vegan butter (or neutral oil)
50 grams (GF) flour
1 cup/250 ml veggie stock
1 cup/250 ml soy milk
Pepper & salt, nutmeg
Extra:
Oven Fries
Vegan Mayonnaise

Instructions:
Heat oil or vegan butter and sauté the chicken chunks along with some chicken spices. Set aside.
Heat oil or vegan butter in a large pot and add the endives. Pour in the lemon juice, cover with a lid and simmer for 10 minutes.
For the white sauce:
Melt the vegan butter and add the flour. Stir and cook for a minute.
Gradually pour in the liquid, stirring constantly. Cook for a minute.
Season with salt, pepper and nutmeg.
Assembly:
Add the endives + liquid and chicken chunks to the sauce and cook trough.
Taste and adjust to your personal preferences. I usually add some more lemon juice at this point.
Serve with tarragon hollandaise.
Goes well with bread, mashed potatoes or the classic Belgian way: with fries, mayo and a salad!
Enjoy!

For the tarragon hollandaise:
Ingredients:
1 cup/200 grams cashews, soaked for 1 hour and drained
1 cup/250 ml water or non-diary milk
8 tsp oil
~6 tsp tarragon vinegar (or use lemon juice)
2 tsp mustard powder
Good pinch of turmeric (for colour)
Pepper & salt, to taste
4 tbsp chopped tarragon

Instructions:
Blend the cashews, water or milk, oil, tarragon vinegar, mustard powder and turmeric until smooth.
Season with salt and pepper.
In a small pan, gently heat the sauce (do not boil), whilst stirring.
Stir in the tarragon.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…