Doorgaan naar hoofdcontent

Witlof Vidé met Dragon Hollandaise / Vidé with Endives and Tarragon Hollandaise

Vidé of koninginnenhapje, een echte klassieker.

Ik maak dit gerecht al jaren in verschillende versies en het is een topper binnen de familie. Elke keer opnieuw krijg ik dan ook de vraag om mijn recept eens door te geven. Bij deze, mijn "geheime" recept. Niet zo geheim meer nu, hè?

Deze keer heb ik een versie gemaakt met ons beroemd Belgisch witlof. Het witlof wordt zachtjes gaar gesudderd, waardoor het haast zoet gaat smaken.
Een totaal nieuwe versie van de vidé is geboren. Misschien is dit binnenkort wel de nieuwe klassieker?

En met de feestdagen in het zicht, heb ik de vidé een extra feestelijk tintje gegeven door deze af te werken met een dragon hollandaise. De hollandaise bevat lichte ondertonen van mosterd en krijgt extra smaaktonen door er dragon aan toe te voegen.
Voor een simpele versie kan je de hollandaise weglaten en de vidé afwerken met gehakte peterselie.

En ja, om in het Belgisch thema te blijven, vidé met sla, frietjes & mayonaise!

Smakelijk!

Witlof Vidé met Dragon Hollandaise
veganistisch, glutenvrij

Voor de witlof vidé:
Ingrediënten:
Neutrale olie of plantaardige boter
2 bakjes vegan kipstukjes
Kipkruiden
5 stronkjes witlof, in grove stukken gesneden
Sap van 1 citroen
Voor de witte saus:
50 gram plantaardige boter (of neutrale olie)
50 gram (glutenvrije) bloem
1 cup/250 ml groentebouillon
1 cup/250 ml sojamelk
Peper & zout, nootmuskaat
Overige:
Oven Frieten
Plantaardige Mayonaise

Bereidingswijze:
Verhit olie of plantaardige boter in een pan en bak hierin de kipstukjes samen met kipkruiden licht goudkleurig. Zet opzij.
Verhit in een kookpot olie of plantaardige boter en voeg het witlof toe. Roer even door en giet het citroensap erbij. Dek de pan af en laat 10 minuten stoven.
Voor de witte saus:
Laat de plantaardige boter smelten en voeg de bloem toe. Roer goed door en laat even doorkoken.
Giet geleidelijk aan het vocht toe, al roerende. Kook even door.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Samenstelling:
Doe het witlof + het vocht en de kipstukjes bij de saus en laat doorkoken.
Proef en breng op smaak naar persoonlijke voorkeur. Ik voeg meestal nog een beetje extra citroensap toe op dit punt.
Serveer met de dragon hollandaise.
Lekker met brood, aardappelpuree of op de klassieke Belgische manier: met frietjes, mayo en salade!
Smakelijk!

Voor de dragon hollandaise:
Ingrediënten:
1 cup/200 gram cashew noten, 1 uur geweekt in water en afgegoten
1 cup/250 ml water of plantaardige melk
8 theepels olie
~6 theepels dragonazijn (of gebruik citroensap)
2 theelepels mosterdpoeder
Flinke snuf kurkuma (voor de kleur)
Peper & zout, naar smaak
4 eetlepels gehakte dragon

Bereidingswijze:
Doe de cashew noten, water of melk, olie, dragonazijn, mosterdpoeder en kurkuma in een blender en blend tot een romige saus.
Breng op smaak met peper en zout.
Doe de saus in een pannetje en verwarm (zonder te koken) op een zacht vuurtje, constant roerend.
Roer de dragon erdoor.

Vidé with Endives and Tarragon Hollandaise
vegan, gluten free

“Vidé” or “koninginnenhapje” is a traditional Belgian dish. It’s a saucy stew with chicken, mushrooms and little meatballs.
For this version I used vegan chicken chunks and Belgian endives to replace the mushrooms.
The “vidé” is finished with a tarragon hollandaise for an extra festive touch.

If you want to go Belgian all the way, serve the “vidé” with fries & mayonnaise and mixed lettuce leaves.
Enjoy!

For the endive vidé:
Ingredients:
Neutral oil or vegan butter
2 trays of vegan chicken chunks
Chicken spices
5 endive stalks, roughly chopped
Juice of 1 lemon
For the white sauce:
50 grams vegan butter (or neutral oil)
50 grams (GF) flour
1 cup/250 ml veggie stock
1 cup/250 ml soy milk
Pepper & salt, nutmeg
Extra:
Oven Fries
Vegan Mayonnaise

Instructions:
Heat oil or vegan butter and sauté the chicken chunks along with some chicken spices. Set aside.
Heat oil or vegan butter in a large pot and add the endives. Pour in the lemon juice, cover with a lid and simmer for 10 minutes.
For the white sauce:
Melt the vegan butter and add the flour. Stir and cook for a minute.
Gradually pour in the liquid, stirring constantly. Cook for a minute.
Season with salt, pepper and nutmeg.
Assembly:
Add the endives + liquid and chicken chunks to the sauce and cook trough.
Taste and adjust to your personal preferences. I usually add some more lemon juice at this point.
Serve with tarragon hollandaise.
Goes well with bread, mashed potatoes or the classic Belgian way: with fries, mayo and a salad!
Enjoy!

For the tarragon hollandaise:
Ingredients:
1 cup/200 grams cashews, soaked for 1 hour and drained
1 cup/250 ml water or non-diary milk
8 tsp oil
~6 tsp tarragon vinegar (or use lemon juice)
2 tsp mustard powder
Good pinch of turmeric (for colour)
Pepper & salt, to taste
4 tbsp chopped tarragon

Instructions:
Blend the cashews, water or milk, oil, tarragon vinegar, mustard powder and turmeric until smooth.
Season with salt and pepper.
In a small pan, gently heat the sauce (do not boil), whilst stirring.
Stir in the tarragon.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…