Doorgaan naar hoofdcontent

Witte Wijnsaus / White Wine Sauce

Toen ik nog in het wereldje van de catering zat, heb ik liters van deze saus gemaakt. Het is een basissaus die op verschillende manieren afgewerkt kan worden en in vele gerechten gebruikt kan worden.

Het recept is een beetje aangepast om in een veganistisch dieet te passen en ook gezonder gemaakt. Normaal wordt de saus opgewerkt met boter, ik kies ervoor om ze te binden met maïzena.
Gebruik (vegan!) droge witte wijn om de saus te bereiden.

Witte Wijnsaus
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Ingrediënten:
1 theelepel plantaardige boter of olie
1 sjalot, fijngesnipperd
½ cup/250 ml vegan witte wijn
½ cup/250 ml groentebouillon (glutenvrij indien nodig)
½ cup/250 ml plantaardige room naar keuze (soja, haver, rijst)
~4-5 theelepels maïzena, gemengd met een paar eetlepels water
Peper & zout, naar smaak

Bereidingswijze:
Stoof de sjalot glazig in boter of olie.
Voeg de witte wijn en bouillon toe en breng aan de kook. Laat voor de helft inkoken.
Giet de plantaardige room erbij en laat opnieuw tot de helft inkoken.
Nota: Normaal wordt witte wijnsaus opgewerkt met boter, maar om het een beetje gezonder te houden, bind ik de saus met maïzena.
Roer het maïzena papje door de saus en laat even doorkoken.
Breng op smaak met peper en zout.
Zeef indien gewenst de saus door.

White Wine Sauce
vegan, gluten free, soy free, nut free

Ingredients:
1 tsp vegan butter or oil
1 shallot, finely chopped
½ cup/250 ml vegan white wine
½ cup/250 ml veggie stock (use GF if needed)
½ cup/250 ml non-diary cream (soy, oat, rice)
~4-5 tsp corn starch, mixed with a couple tbsp water
Pepper & salt, to taste

Instructions:
Sauté the shallot until translucent in butter or oil.
Add white wine and veggie stock and bring to a boil. Reduce to ½.
Add the non-diary cream and again reduce to ½.
Note: Normally a white wine sauce is finished with butter, since I want to keep the sauce a bit healthy, I use corn starch instead.
Stir in corn starch and cook trough.
Season with salt and pepper.
Sift the sauce if desired.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…