Doorgaan naar hoofdcontent

Witte Wijnsaus / White Wine Sauce

Toen ik nog in het wereldje van de catering zat, heb ik liters van deze saus gemaakt. Het is een basissaus die op verschillende manieren afgewerkt kan worden en in vele gerechten gebruikt kan worden.

Het recept is een beetje aangepast om in een veganistisch dieet te passen en ook gezonder gemaakt. Normaal wordt de saus opgewerkt met boter, ik kies ervoor om ze te binden met maïzena.
Gebruik (vegan!) droge witte wijn om de saus te bereiden.

Witte Wijnsaus
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Ingrediënten:
1 theelepel plantaardige boter of olie
1 sjalot, fijngesnipperd
½ cup/250 ml vegan witte wijn
½ cup/250 ml groentebouillon (glutenvrij indien nodig)
½ cup/250 ml plantaardige room naar keuze (soja, haver, rijst)
~4-5 theelepels maïzena, gemengd met een paar eetlepels water
Peper & zout, naar smaak

Bereidingswijze:
Stoof de sjalot glazig in boter of olie.
Voeg de witte wijn en bouillon toe en breng aan de kook. Laat voor de helft inkoken.
Giet de plantaardige room erbij en laat opnieuw tot de helft inkoken.
Nota: Normaal wordt witte wijnsaus opgewerkt met boter, maar om het een beetje gezonder te houden, bind ik de saus met maïzena.
Roer het maïzena papje door de saus en laat even doorkoken.
Breng op smaak met peper en zout.
Zeef indien gewenst de saus door.

White Wine Sauce
vegan, gluten free, soy free, nut free

Ingredients:
1 tsp vegan butter or oil
1 shallot, finely chopped
½ cup/250 ml vegan white wine
½ cup/250 ml veggie stock (use GF if needed)
½ cup/250 ml non-diary cream (soy, oat, rice)
~4-5 tsp corn starch, mixed with a couple tbsp water
Pepper & salt, to taste

Instructions:
Sauté the shallot until translucent in butter or oil.
Add white wine and veggie stock and bring to a boil. Reduce to ½.
Add the non-diary cream and again reduce to ½.
Note: Normally a white wine sauce is finished with butter, since I want to keep the sauce a bit healthy, I use corn starch instead.
Stir in corn starch and cook trough.
Season with salt and pepper.
Sift the sauce if desired.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…