Doorgaan naar hoofdcontent

Zoete Tajine met Kikkererwten, Appel & Rozijnen / Sweet Tajine with Chickpeas, Apple and Raisins

Omdat de vorige tajine op mijn blog zo’n succes was, vandaag een receptje voor een “zoete” tajine. Bij een “zoete” tajine wordt een evenwicht gecreëerd tussen hartige en zoete smaken.

De basis van de tajine bestaat uit kikkererwten. Het zoete element komt van:

*appel, gebruik hiervoor een frisse appel, anders wordt de tajine te zoet (het mag geen dessert worden);
*rozijnen;
*agave of maple siroop;
*en kaneel.

De tajine wordt in balans gebracht door gedroogde specerijen en verse kruiden toe voegen en krijgt een mooie gouden gloed van de saffraan.

Ik serveer een “zoete” tajine meestal met een iets zoutigere of pittige salade & Marokkaans brood of couscous.

Zoete Tajine met Kikkererwten, Appel & Rozijnen
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Ingrediënten:
(olijf) olie om te bakken
1 ui, in ringen
400 gram gekookte kikkererwten
2 frisse appels, in partjes
cup/50 gram rozijnen
½ cup/120ml groentebouillon
4-6 eetlepels agave of maple siroop (afhankelijk van hoe zoet je de tajine wenst)
½ theelepel gemberpoeder
¾ theelepel kaneelpoeder
Snufje saffraanpoeder
Snufje paprikapoeder of Cayenne (voor het evenwicht in smaken)
Paar takjes koriander of platte peterselie
Peper en zout, naar smaak
Geroosterde sesamzaadjes (of amandelsnippers)

Bereidingswijze:
Verhit de olie in een tajine of een stoofpot met dikke bodem indien je geen tajine hebt.
Stoof de ui-ringen glazig.
Leg nu achtereenvolgens de kikkererwten, appels en rozijnen in lagen in de tajine.
Strooi de kruiden, takjes koriander of platte peterselie over het geheel en giet de bouillon en agave erover. Dek af met het deksel.
Breng het geheel aan de kook en laat de tajine 20-30 minuten (of tot de appels zacht zijn) zachtjes sudderen op een klein vuurtje.
Werk af met geroosterd sesamzaad.
Serveer met couscous (quinoa voor glutenvrij) of Marokkaans brood en een salade.

Variaties:
Gebruik cranberry's in plaats van rozijnen.


Sweet Tajine with Chickpeas, Apple and Raisins
vegan, gluten free, soy free, nut free

Ingredients:
(olive) oil for frying
1 onion, in rings
400 grams cooked chickpeas
2 fresh apples, in 8 segments
cup/50 grams raisins
½ cup/120 ml veggie stock
4-6 tbsp agave or maple syrup (depending on how sweet you want your tajine)
½ tsp ginger powder
¾ tsp cinnamon
Pinch of saffron powder
Pinch paprika or cayenne (for balans in flavour)
Few sprigs flat leave parsley or coriander
Pepper and salt, to taste
Toasted sesame seeds (or almond flakes)

Instructions:
Heat the oil in a tajine or heavy bottomed pot.
Stew the onion until translucent.
Arrange the chickpeas, apples and raisins in the tajine.
Sprinkle over the spices, sprigs flat leave parsley or coriander and pour over the stock and agave. Cover with the lid.
Bring to a boil and gently simmer for 20-30 minutes or until the apples or soft.
Garnish with toasted sesame seeds.
Serve with couscous (quinoa for GF) or Moroccan bread and a salad.

Variations:
Use cranberries instead of raisins.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…