Doorgaan naar hoofdcontent

Zoete Tajine met Kikkererwten, Appel & Rozijnen / Sweet Tajine with Chickpeas, Apple and Raisins

Omdat de vorige tajine op mijn blog zo’n succes was, vandaag een receptje voor een “zoete” tajine. Bij een “zoete” tajine wordt een evenwicht gecreëerd tussen hartige en zoete smaken.

De basis van de tajine bestaat uit kikkererwten. Het zoete element komt van:

*appel, gebruik hiervoor een frisse appel, anders wordt de tajine te zoet (het mag geen dessert worden);
*rozijnen;
*agave of maple siroop;
*en kaneel.

De tajine wordt in balans gebracht door gedroogde specerijen en verse kruiden toe voegen en krijgt een mooie gouden gloed van de saffraan.

Ik serveer een “zoete” tajine meestal met een iets zoutigere of pittige salade & Marokkaans brood of couscous.

Zoete Tajine met Kikkererwten, Appel & Rozijnen
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Ingrediënten:
(olijf) olie om te bakken
1 ui, in ringen
400 gram gekookte kikkererwten
2 frisse appels, in partjes
cup/50 gram rozijnen
½ cup/120ml groentebouillon
4-6 eetlepels agave of maple siroop (afhankelijk van hoe zoet je de tajine wenst)
½ theelepel gemberpoeder
¾ theelepel kaneelpoeder
Snufje saffraanpoeder
Snufje paprikapoeder of Cayenne (voor het evenwicht in smaken)
Paar takjes koriander of platte peterselie
Peper en zout, naar smaak
Geroosterde sesamzaadjes (of amandelsnippers)

Bereidingswijze:
Verhit de olie in een tajine of een stoofpot met dikke bodem indien je geen tajine hebt.
Stoof de ui-ringen glazig.
Leg nu achtereenvolgens de kikkererwten, appels en rozijnen in lagen in de tajine.
Strooi de kruiden, takjes koriander of platte peterselie over het geheel en giet de bouillon en agave erover. Dek af met het deksel.
Breng het geheel aan de kook en laat de tajine 20-30 minuten (of tot de appels zacht zijn) zachtjes sudderen op een klein vuurtje.
Werk af met geroosterd sesamzaad.
Serveer met couscous (quinoa voor glutenvrij) of Marokkaans brood en een salade.

Variaties:
Gebruik cranberry's in plaats van rozijnen.


Sweet Tajine with Chickpeas, Apple and Raisins
vegan, gluten free, soy free, nut free

Ingredients:
(olive) oil for frying
1 onion, in rings
400 grams cooked chickpeas
2 fresh apples, in 8 segments
cup/50 grams raisins
½ cup/120 ml veggie stock
4-6 tbsp agave or maple syrup (depending on how sweet you want your tajine)
½ tsp ginger powder
¾ tsp cinnamon
Pinch of saffron powder
Pinch paprika or cayenne (for balans in flavour)
Few sprigs flat leave parsley or coriander
Pepper and salt, to taste
Toasted sesame seeds (or almond flakes)

Instructions:
Heat the oil in a tajine or heavy bottomed pot.
Stew the onion until translucent.
Arrange the chickpeas, apples and raisins in the tajine.
Sprinkle over the spices, sprigs flat leave parsley or coriander and pour over the stock and agave. Cover with the lid.
Bring to a boil and gently simmer for 20-30 minutes or until the apples or soft.
Garnish with toasted sesame seeds.
Serve with couscous (quinoa for GF) or Moroccan bread and a salad.

Variations:
Use cranberries instead of raisins.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…