Doorgaan naar hoofdcontent

Aloo Gobi met Zoete Aardappelen + Wrap / Aloo Gobi with Sweet Potatoes + Wrap

Aloo gobi, één van de bekendste gerechten uit de Indische keuken.  Vandaag een versie gemaakt met zoete aardappel.

Zoete aardappel is geen familie van de aardappel (nachtschadefamilie), maar behoort tot de windefamilie.
Ze bevatten meer vezels dan gewone aardappelen en hebben mede hierdoor een lagere glycemische index (de bloedsuikerspiegel blijft stabieler). Het hogere gehalte aan vezels draagt bij tot een goede darmwerking en je krijg je ook een sneller verzadigd gevoel. Bovendien bevatten zoete aardappelen meer antioxidanten dan de gewone patatjes.
En als dat niet genoeg is, zijn ze ook nog eens lekker & veelzijdig!

De aloo gobi wordt op smaak gebracht met typische Indische specerijen. 
Verder geef ik nog een ideetje mee voor een wrap, want zoals ik vroeger al eens aanhaalde maken restjes een snelle & smakelijke wrap vulling. En deze aloo gobi smaakt uitstekend in een wrap!

Aloo Gobi met Zoete Aardappelen + Wrap
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Voor de aloo gobi:
Neutrale olie om te bakken
1 (rode) ui, gesnipperd
2 à 3 teentjes knoflook, gehakt
2 à 3 centimeter gember, geraspt
1 tomaat, in blokjes (verwijder zaadlijsten indien gewenst)
~2 cups zoete aardappel, in blokjes van 2 centimeter
~2 cups bloemkool, in kleine roosjes
½ theelepel komijnzaad
1 theelepel korianderpoeder
½ theelepel kurkuma
¼ - ½ theelepel chilipoeder
½ theelepel garam masala
Snufje asafoetida (optioneel, laat weg voor glutenvrij)
½ cup water
Zout, naar smaak
Verse koriander om af te werken
Voor de wraps:
Tortilla wraps
Humus (zelfgemaakt of gekocht)
Spinazie blaadjes
Gepekelde rode ui (recept zie onder)
Verse korianderblaadjes
Voor de gepekelde rode ui:
1 rode ui, in fijne ringen
¼ cup/60 milliliter limoen- of citroensap
3 theelepels suiker
½ theelepel zout

Voor de aloo gobi:
Verhit de olie in een kookpot.
Bak het komijnzaad tot het licht gekleurd is.
Voeg de ui toe en bak glazig, gevolgd door de knoflook en gember.
Roer korianderpoeder, kurkuma en chilipoeder erdoor en stoof een minuutje mee.
Voeg vervolgens de tomaat toe en laat het geheel stoven tot de tomaat zacht is, druk eventueel grotere stukken plat.
Roer de zoete aardappel, bloemkoolroosjes en water erdoor. Dek af met een deksel, breng aan de kook en laat ongeveer 15 minuten sudderen.
Breng op smaak met zout.
Roer de garam masala erdoor en werk af met koriander.
Voor de wrap:
Bestrijk de tortilla wraps met humus en beleg met spinazie blaadjes.
Schep er een portie aloo gobi op en werk af met gepekelde rode ui en koriander.
Rol de wrap op en eet. Wat dacht je dan?!
Voor de gepekelde rode ui:
Blancheer de uienringen in water gedurende 15 seconden. Giet af en zet opzij.
Combineer limoensap, suiker en zout in een plastic of glazen kommetje en roer tot suiker en zout is opgelost.
Voeg de uienringen toe en mix door. Dek af en laat een uurtje marineren in de ijskast.


Aloo Gobi with Sweet Potatoes + Wrap
vegan, gluten free, soy free, nut free

Ingredients :
For the aloo gobi:
Neutral oil for frying
1 red onion, chopped
2-3 cloves garlic, minced
2-3 cm ginger, grated
1 tomato, chopped
~2 cups sweet potatoes, cubes of 2 cm
~2 cups cauliflower, cut in small florets
½ tsp cumin seeds
1 tsp coriander
½ tsp turmeric
¼ - ½  tsp chilli powder
½ tsp garam masala
Pinch of asafoetida (optional, leave out for GF)
½ cup water
Salt, to taste
Fresh coriander leaves for garnish
For the wraps:
Tortilla wraps
Hummus (homemade  or store-bought)
Spinach leaves
Pickled red onions (recipe see below)
Fresh coriander leaves
For the pickled red onions:
1 red onion, sliced
¼ cup/60 ml lime or lemon juice
3 tsp sugar
½ tsp salt

Instructions :
For the aloo gobi:
Heat oil in a pot. Fry the cumin seeds until golden.
Add the onion and sauté until translucent, followed by the ginger and garlic.
Stir in coriander, turmeric, chilli and sauté for another minute.
Add the tomatoes and simmer until the tomatoes are completely soft and mushy.
Stir in the sweet potatoes, cauliflower and water. Bring to a boil, cover with a lid and simmer for about 15 minutes.
Season with salt. Stir in the garam masala.
Garnish with coriander leaves.
For the wraps:
Spread a layer of hummus on the wrap and place spinach leaves on top.
Top with aloo gobi, pickled onions and coriander leaves.
Roll the wraps and cut in half. Eat!
For the pickled red onions:
Blanche the onions in water for 15 seconds. Drain and set aside.
Combine lime juice, sugar and salt in a plastic or glass bowl and stir to dissolve sugar and salt.
Add the onion rings and mix. Cover and marinate for an hour in the fridge.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…