Doorgaan naar hoofdcontent

Aloo Gobi met Zoete Aardappelen + Wrap / Aloo Gobi with Sweet Potatoes + Wrap

Aloo gobi, één van de bekendste gerechten uit de Indische keuken.  Vandaag een versie gemaakt met zoete aardappel.

Zoete aardappel is geen familie van de aardappel (nachtschadefamilie), maar behoort tot de windefamilie.
Ze bevatten meer vezels dan gewone aardappelen en hebben mede hierdoor een lagere glycemische index (de bloedsuikerspiegel blijft stabieler). Het hogere gehalte aan vezels draagt bij tot een goede darmwerking en je krijg je ook een sneller verzadigd gevoel. Bovendien bevatten zoete aardappelen meer antioxidanten dan de gewone patatjes.
En als dat niet genoeg is, zijn ze ook nog eens lekker & veelzijdig!

De aloo gobi wordt op smaak gebracht met typische Indische specerijen. 
Verder geef ik nog een ideetje mee voor een wrap, want zoals ik vroeger al eens aanhaalde maken restjes een snelle & smakelijke wrap vulling. En deze aloo gobi smaakt uitstekend in een wrap!

Aloo Gobi met Zoete Aardappelen + Wrap
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Voor de aloo gobi:
Neutrale olie om te bakken
1 (rode) ui, gesnipperd
2 à 3 teentjes knoflook, gehakt
2 à 3 centimeter gember, geraspt
1 tomaat, in blokjes (verwijder zaadlijsten indien gewenst)
~2 cups zoete aardappel, in blokjes van 2 centimeter
~2 cups bloemkool, in kleine roosjes
½ theelepel komijnzaad
1 theelepel korianderpoeder
½ theelepel kurkuma
¼ - ½ theelepel chilipoeder
½ theelepel garam masala
Snufje asafoetida (optioneel, laat weg voor glutenvrij)
½ cup water
Zout, naar smaak
Verse koriander om af te werken
Voor de wraps:
Tortilla wraps
Humus (zelfgemaakt of gekocht)
Spinazie blaadjes
Gepekelde rode ui (recept zie onder)
Verse korianderblaadjes
Voor de gepekelde rode ui:
1 rode ui, in fijne ringen
¼ cup/60 milliliter limoen- of citroensap
3 theelepels suiker
½ theelepel zout

Voor de aloo gobi:
Verhit de olie in een kookpot.
Bak het komijnzaad tot het licht gekleurd is.
Voeg de ui toe en bak glazig, gevolgd door de knoflook en gember.
Roer korianderpoeder, kurkuma en chilipoeder erdoor en stoof een minuutje mee.
Voeg vervolgens de tomaat toe en laat het geheel stoven tot de tomaat zacht is, druk eventueel grotere stukken plat.
Roer de zoete aardappel, bloemkoolroosjes en water erdoor. Dek af met een deksel, breng aan de kook en laat ongeveer 15 minuten sudderen.
Breng op smaak met zout.
Roer de garam masala erdoor en werk af met koriander.
Voor de wrap:
Bestrijk de tortilla wraps met humus en beleg met spinazie blaadjes.
Schep er een portie aloo gobi op en werk af met gepekelde rode ui en koriander.
Rol de wrap op en eet. Wat dacht je dan?!
Voor de gepekelde rode ui:
Blancheer de uienringen in water gedurende 15 seconden. Giet af en zet opzij.
Combineer limoensap, suiker en zout in een plastic of glazen kommetje en roer tot suiker en zout is opgelost.
Voeg de uienringen toe en mix door. Dek af en laat een uurtje marineren in de ijskast.


Aloo Gobi with Sweet Potatoes + Wrap
vegan, gluten free, soy free, nut free

Ingredients :
For the aloo gobi:
Neutral oil for frying
1 red onion, chopped
2-3 cloves garlic, minced
2-3 cm ginger, grated
1 tomato, chopped
~2 cups sweet potatoes, cubes of 2 cm
~2 cups cauliflower, cut in small florets
½ tsp cumin seeds
1 tsp coriander
½ tsp turmeric
¼ - ½  tsp chilli powder
½ tsp garam masala
Pinch of asafoetida (optional, leave out for GF)
½ cup water
Salt, to taste
Fresh coriander leaves for garnish
For the wraps:
Tortilla wraps
Hummus (homemade  or store-bought)
Spinach leaves
Pickled red onions (recipe see below)
Fresh coriander leaves
For the pickled red onions:
1 red onion, sliced
¼ cup/60 ml lime or lemon juice
3 tsp sugar
½ tsp salt

Instructions :
For the aloo gobi:
Heat oil in a pot. Fry the cumin seeds until golden.
Add the onion and sauté until translucent, followed by the ginger and garlic.
Stir in coriander, turmeric, chilli and sauté for another minute.
Add the tomatoes and simmer until the tomatoes are completely soft and mushy.
Stir in the sweet potatoes, cauliflower and water. Bring to a boil, cover with a lid and simmer for about 15 minutes.
Season with salt. Stir in the garam masala.
Garnish with coriander leaves.
For the wraps:
Spread a layer of hummus on the wrap and place spinach leaves on top.
Top with aloo gobi, pickled onions and coriander leaves.
Roll the wraps and cut in half. Eat!
For the pickled red onions:
Blanche the onions in water for 15 seconds. Drain and set aside.
Combine lime juice, sugar and salt in a plastic or glass bowl and stir to dissolve sugar and salt.
Add the onion rings and mix. Cover and marinate for an hour in the fridge.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…