Doorgaan naar hoofdcontent

Amandelmelk - Notenmelk

Amandelmelk wordt al gedronken sedert de middeleeuwen. Nee hoor, het is geen creatieve uitvinding van veganisten… De melk werd toen zowel door christenen als moslims gedronken tijdens de periodes van vasten.

De laatste jaren is er een enorme stijging in de consumptie van amandelmelk (en andere plantaardige melk). Mogelijke verklaringen kunnen gezocht worden in het feit dat amandelmelk zowel lactose- en glutenvrij is en cholesterolvrij. Amandelmelk is dan ook geschikt voor een grote groep mensen die noch sojaproducten noch koemelk verdragen.
Bovendien is amandelmelk van plantaardige oorsprong en is ze dus ook geschikt voor personen die er bewust voor kiezen om geen koemelk te consumeren. Wie dat zijn? je raadt het al, veganisten.

Amandelmelk word veel gedronken in mediterrane landen, niet zo onlogisch wetende dat amandelen in deze landen weelderig groeien.

In de supermarkt zijn natuurlijk brikken amandelmelk te koop, vaak met een smaakje toegevoegd. Deze melk is meestal ook verrijkt met vitaminen. En toegegeven, deze brikken kunnen een snel alternatief bieden. En af en toe een brik kan natuurlijk geen kwaad, we kunnen niet gans de dag melk staan maken. Maar verse amandelmelk is zoveel lekkerder en gezonder! 100% puur en zonder toegevoegde smaakstoffen en stabilisatoren.  

Ik houd meestal een aantal brikken in voorraad als alternatief, maar als het even kan, toch liever huisgemaakt.

Amandelmelk heeft een romige textuur en een nootachtige smaak. Voor degenen die nog nooit amandelen hebben “gemolken”, het is zeer eenvoudig.
Het proces gaat als volgt:
*week de amandelen een nacht tot zelfs 24 uur voor in water;
Hoe langer de noten worden geweekt, hoe romiger de melk zal zijn.
*giet de noten af en spoel ze met water;
*blend de amandelen met zuiver water (en eventueel dadels of andere zoetstof en een snufje zout);
*giet de melk door een kaasdoek;
*knijp zoveel mogelijk vocht (en smaak!) uit de amandelpulp;
*giet de verse amandelmelk in een fles en bewaar in de ijskast.


Als je een snellere versie van amandelmelk wil maken, blend dan amandelpasta samen met water. Zorg er dan wel voor dat je amandelpasta natuur is, en niet verrijkt met suiker en olie.

Eén klein nadeel valt op te merken aan amandelmelk. In tegenstelling tot noten, is amandelmelk slechts beperkt houdbaar (~3 dagen). Het is dan ook best slechts een hoeveelheid te maken die binnen deze termijn opgewerkt geraakt. Of dat een probleem is, valt te betwijfelen, zelfgemaakte amandelmelk is ongelooflijk lekker! Bij mij is een fles in elk geval altijd snel leeg en ik heb nog nooit restjes slechte melk moeten weggieten.

Na het maken van amandelmelk houd je amandelpulp over, gooi deze vooral niet weg. Gebruik de pulp in smoothies & havermoutpap. Je kan ook bakken met de amandelpulp, denk maar aan lekkere muffins of koekjes, waaraan pulp is toegevoegd. Als alternatief kan je de pulp ook drogen in de oven aan een lage temperatuur gedurende meerdere uren om amandelmeel te bekomen.
Amandelpulp kan ook ingevroren worden tot gebruik.

En waar ik al heel het artikel schrijf over amandelen & amandelmelk, geldt hetzelfde natuurlijk ook voor andere notensoorten.
Cashewnoten geven een zeer romige melk en is in dikkere versie zeer geschikt als koffiemelk. Een kleine nota, cashewnoten moeten slechts een uur voorweken.
Denk ook eens aan andere notensoorten en combinaties; pinda’s, pistaches, pecan noten…
Of combineer eens noten met gedroogde vruchten. Ik denk hierbij dan direct aan hazelnoten met vijgen, eventueel met een snufje kardemom.

Succes met het “melken”!

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…