Doorgaan naar hoofdcontent

Amandelmelk - Notenmelk

Amandelmelk wordt al gedronken sedert de middeleeuwen. Nee hoor, het is geen creatieve uitvinding van veganisten… De melk werd toen zowel door christenen als moslims gedronken tijdens de periodes van vasten.

De laatste jaren is er een enorme stijging in de consumptie van amandelmelk (en andere plantaardige melk). Mogelijke verklaringen kunnen gezocht worden in het feit dat amandelmelk zowel lactose- en glutenvrij is en cholesterolvrij. Amandelmelk is dan ook geschikt voor een grote groep mensen die noch sojaproducten noch koemelk verdragen.
Bovendien is amandelmelk van plantaardige oorsprong en is ze dus ook geschikt voor personen die er bewust voor kiezen om geen koemelk te consumeren. Wie dat zijn? je raadt het al, veganisten.

Amandelmelk word veel gedronken in mediterrane landen, niet zo onlogisch wetende dat amandelen in deze landen weelderig groeien.

In de supermarkt zijn natuurlijk brikken amandelmelk te koop, vaak met een smaakje toegevoegd. Deze melk is meestal ook verrijkt met vitaminen. En toegegeven, deze brikken kunnen een snel alternatief bieden. En af en toe een brik kan natuurlijk geen kwaad, we kunnen niet gans de dag melk staan maken. Maar verse amandelmelk is zoveel lekkerder en gezonder! 100% puur en zonder toegevoegde smaakstoffen en stabilisatoren.  

Ik houd meestal een aantal brikken in voorraad als alternatief, maar als het even kan, toch liever huisgemaakt.

Amandelmelk heeft een romige textuur en een nootachtige smaak. Voor degenen die nog nooit amandelen hebben “gemolken”, het is zeer eenvoudig.
Het proces gaat als volgt:
*week de amandelen een nacht tot zelfs 24 uur voor in water;
Hoe langer de noten worden geweekt, hoe romiger de melk zal zijn.
*giet de noten af en spoel ze met water;
*blend de amandelen met zuiver water (en eventueel dadels of andere zoetstof en een snufje zout);
*giet de melk door een kaasdoek;
*knijp zoveel mogelijk vocht (en smaak!) uit de amandelpulp;
*giet de verse amandelmelk in een fles en bewaar in de ijskast.


Als je een snellere versie van amandelmelk wil maken, blend dan amandelpasta samen met water. Zorg er dan wel voor dat je amandelpasta natuur is, en niet verrijkt met suiker en olie.

Eén klein nadeel valt op te merken aan amandelmelk. In tegenstelling tot noten, is amandelmelk slechts beperkt houdbaar (~3 dagen). Het is dan ook best slechts een hoeveelheid te maken die binnen deze termijn opgewerkt geraakt. Of dat een probleem is, valt te betwijfelen, zelfgemaakte amandelmelk is ongelooflijk lekker! Bij mij is een fles in elk geval altijd snel leeg en ik heb nog nooit restjes slechte melk moeten weggieten.

Na het maken van amandelmelk houd je amandelpulp over, gooi deze vooral niet weg. Gebruik de pulp in smoothies & havermoutpap. Je kan ook bakken met de amandelpulp, denk maar aan lekkere muffins of koekjes, waaraan pulp is toegevoegd. Als alternatief kan je de pulp ook drogen in de oven aan een lage temperatuur gedurende meerdere uren om amandelmeel te bekomen.
Amandelpulp kan ook ingevroren worden tot gebruik.

En waar ik al heel het artikel schrijf over amandelen & amandelmelk, geldt hetzelfde natuurlijk ook voor andere notensoorten.
Cashewnoten geven een zeer romige melk en is in dikkere versie zeer geschikt als koffiemelk. Een kleine nota, cashewnoten moeten slechts een uur voorweken.
Denk ook eens aan andere notensoorten en combinaties; pinda’s, pistaches, pecan noten…
Of combineer eens noten met gedroogde vruchten. Ik denk hierbij dan direct aan hazelnoten met vijgen, eventueel met een snufje kardemom.

Succes met het “melken”!

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…