Doorgaan naar hoofdcontent

Amandelmelk + Supermarkt Versie / Almond Milk + Shop Version

Nu gaan we natuurlijk amandelmelk maken…

In zijn natuurlijke vorm is zelfgemaakte amandelmelk niet stabiel en zal de melk in twee fasen opdelen nadat ze een tijd staat. Dit is heel gemakkelijk op te lossen door gewoon met de fles te schudden. 
Om de amandelmelk toch stabiel te maken en zelfs een dikkere consistentie te geven, kan je een snufje (~⅛ theelepel) xanthaangom toevoegen. Je krijgt dan een melk met een consistentie zoals deze van de supermarkt. De toevoeging is volledig optioneel, ik laat het meestal gewoon weg om een zo natuurlijk mogelijke amandelmelk te verkrijgen.

Xanthaangom is een gom van natuurlijke oorsprong die in de voedingsindustrie verschillende toepassingen kent. Het wordt in veel voedingsmiddelen gebruikt en kan herkent worden aan het E-nummer: E415.

Xanthaangom wordt gebruikt als:
*verdikkingsmiddel
*stabilisator
*emulgator
*glutenvervanger
*ei-vervanger

In de amandelmelk doet de xanthaangom dienst als stabilisator & verdikkingsmiddel.

Xanthaangom komt weleens negatief onder de aandacht, omdat het problemen zou geven met de spijsvertering, met name een opgeblazen gevoel en winderigheid.
Aangezien xanthaangom reeds in zeer kleine hoeveelheden werkzaam is, heb je hier bij normaal gebruik geen last van.

Zie ook het artikel: Amandelmelk - Notenmelk

Amandelmelk + Supermarkt Versie
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Ingrediënten:
1 cup amandelen
3-4 cups water (afhankelijk van de gewenste dikte)
3-5 medjool dadels (optioneel)
Snufje zout (optioneel)
Snufje xanthaangom (voor supermarkt versie)

Bereidingswijze:
Basis amandelmelk:
Week de amandelen een nacht in water. Giet de amandelen af en spoel ze.
Blend de amandelen met 1 cup water. Voeg nog 2 à 3 cups water toe en blend opnieuw.
Giet de amandelmelk door een vergiet bekleed met een kaasdoek. Knijp zoveel mogelijk milk (en smaak) uit de doek.
Giet de amandelmelk in een fles en bewaar in de ijskast.
Zoete amandelmelk:
Voeg samen met de geweekte amandelen 3 à 5 medjool dadels en een snufje zout toe.
Supermarkt versie:
Voeg een snufje xanthaangom toe aan de amandelmelk en blend door.

Nota:
In tegenstelling tot amandelen blijft amandelmelk slechts een paar dagen goed in de ijskast.


Almond Milk + Shop Version
vegan, gluten free, soy free

Ingredients:
1 cup almonds
3-4 cups water (depending on the desired thickness)
3-5 medjoul dates (optional)
Pinch salt (optional)
Pinch xanthan gum (for shop version)

Instructions:
Basic almond milk:
Soak the almonds overnight in water. Drain the almonds and rinse.
Blend the almonds along with 1 cup of water. Add 2 - 3 cups of water and blend again.
Pour the almond milk into a strainer covered with a cheese cloth. Squeeze out as much as possible milk (and flavour).
Pour the milk in a bottle and keep in the fridge.
Sweetened almond milk:
Add 3-5 medjoul dates and a pinch of salt along with the soaked almonds.
Shop version:
Add a pinch of xanthan gum to the milk and blend.

Note:
Almond milk only lasts a few days in the fridge.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…