Doorgaan naar hoofdcontent

Amandelmelk + Supermarkt Versie / Almond Milk + Shop Version

Nu gaan we natuurlijk amandelmelk maken…

In zijn natuurlijke vorm is zelfgemaakte amandelmelk niet stabiel en zal de melk in twee fasen opdelen nadat ze een tijd staat. Dit is heel gemakkelijk op te lossen door gewoon met de fles te schudden. 
Om de amandelmelk toch stabiel te maken en zelfs een dikkere consistentie te geven, kan je een snufje (~⅛ theelepel) xanthaangom toevoegen. Je krijgt dan een melk met een consistentie zoals deze van de supermarkt. De toevoeging is volledig optioneel, ik laat het meestal gewoon weg om een zo natuurlijk mogelijke amandelmelk te verkrijgen.

Xanthaangom is een gom van natuurlijke oorsprong die in de voedingsindustrie verschillende toepassingen kent. Het wordt in veel voedingsmiddelen gebruikt en kan herkent worden aan het E-nummer: E415.

Xanthaangom wordt gebruikt als:
*verdikkingsmiddel
*stabilisator
*emulgator
*glutenvervanger
*ei-vervanger

In de amandelmelk doet de xanthaangom dienst als stabilisator & verdikkingsmiddel.

Xanthaangom komt weleens negatief onder de aandacht, omdat het problemen zou geven met de spijsvertering, met name een opgeblazen gevoel en winderigheid.
Aangezien xanthaangom reeds in zeer kleine hoeveelheden werkzaam is, heb je hier bij normaal gebruik geen last van.

Zie ook het artikel: Amandelmelk - Notenmelk

Amandelmelk + Supermarkt Versie
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Ingrediënten:
1 cup amandelen
3-4 cups water (afhankelijk van de gewenste dikte)
3-5 medjool dadels (optioneel)
Snufje zout (optioneel)
Snufje xanthaangom (voor supermarkt versie)

Bereidingswijze:
Basis amandelmelk:
Week de amandelen een nacht in water. Giet de amandelen af en spoel ze.
Blend de amandelen met 1 cup water. Voeg nog 2 à 3 cups water toe en blend opnieuw.
Giet de amandelmelk door een vergiet bekleed met een kaasdoek. Knijp zoveel mogelijk milk (en smaak) uit de doek.
Giet de amandelmelk in een fles en bewaar in de ijskast.
Zoete amandelmelk:
Voeg samen met de geweekte amandelen 3 à 5 medjool dadels en een snufje zout toe.
Supermarkt versie:
Voeg een snufje xanthaangom toe aan de amandelmelk en blend door.

Nota:
In tegenstelling tot amandelen blijft amandelmelk slechts een paar dagen goed in de ijskast.


Almond Milk + Shop Version
vegan, gluten free, soy free

Ingredients:
1 cup almonds
3-4 cups water (depending on the desired thickness)
3-5 medjoul dates (optional)
Pinch salt (optional)
Pinch xanthan gum (for shop version)

Instructions:
Basic almond milk:
Soak the almonds overnight in water. Drain the almonds and rinse.
Blend the almonds along with 1 cup of water. Add 2 - 3 cups of water and blend again.
Pour the almond milk into a strainer covered with a cheese cloth. Squeeze out as much as possible milk (and flavour).
Pour the milk in a bottle and keep in the fridge.
Sweetened almond milk:
Add 3-5 medjoul dates and a pinch of salt along with the soaked almonds.
Shop version:
Add a pinch of xanthan gum to the milk and blend.

Note:
Almond milk only lasts a few days in the fridge.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…