Doorgaan naar hoofdcontent

Blije Kippen-Groenten Pastei / Happy Chicken-Veggie Pie

Het is nog eens tijd voor een klassiek gerechtje. Het is een echte traditionele pastei geworden, vegan style. 

Dit is een pastei waar zelfs de kippen blij van worden! En hoewel ik geen fan ben van “kipstukjes” en ander “nepvlees”, komen ze in deze pastei tot hun recht. Aangevuld met groenten en kruiding wordt het een hartige en vullende maaltijd, waar niet alleen veganisten (en kippen!) blij van worden.

Ik heb deze blije kippenpastei gemaakt toen ik gasten had, non-vegan gasten, en het was een waar succes. De pastei kan perfect als hoofdgerecht geserveerd worden, maar je kan er ook aardappelpuree en warme groenten bij geven.

En zoals altijd als ik gasten heb, sta ik niet graag lang in de keuken. De vulling kan op voorrand bereid worden. Op het moment dat je gasten aankomen moet je enkel de pastei samenstellen en in de oven schuiven. Ideaal dus voor een relaxte avond met vrienden of familie.

Laat het smaken!


Blije Kippen-Groenten Pastei
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Ingrediënten:
Voor de vulling:
Neutrale olie om te bakken
2 bakjes à 175 gram vegan “kipstukjes” (sommige merken zijn glutenvrij)
Kipkruiden
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gehakt
3 wortelen, in stukjes
1 bakje/250 gram (kastanje) champignons, in schijfjes
1 theelepel gedroogde tijm
Peper & zout, naar smaak
Handje gehakte peterselie
Voor de saus:
5 eetlepels plantaardige boter
5 eetlepels (glutenvrije) bloem
½ cup/120 ml groentebouillon
½ cup/120 ml vegan droge witte wijn (of extra bouillon + 1 eetlepel citroensap)
1 cup/240 ml amandelmelk
Peper, zout & nootmuskaat, naar smaak
Overige:
2 rollen vegan bladerdeeg
1 theelepel ei-vervanger gemengd met 2 eetlepels water

Bereidingswijze:
Voor de vulling:
Verhit olie in een pan en bak de kipstukjes rondom aan met kipkruiden. Zet opzij.
Verhit olie in een pan of kookpot en stoof de ui en knoflook glazig. Voeg de wortelen en champignons toe en bak beetgaar. Voeg de tijm toe en breng op smaak met peper en zout. Zet opzij.
Voor de saus:
Laat de plantaardige boter smelten en voeg de bloem toe. Roer goed door en laat even doorkoken.
Giet geleidelijk aan het vocht toe, al roerende. Kook even door.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Roer de kipstukjes, groenten en peterselie door de saus en laat volledig afkoelen.
Samenstelling:
Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Vet een ovenschaal in met olie. Rol het bladerdeeg uit en leg het in de vorm, laat het bladerdeeg een beetje overhangen aan de randen. Schep de vulling erin, dek af met bladerdeeg en druk de randen dicht. Bestrijk de bovenkant met ei-vervanger en maak een paar sneetjes in de bovenkant.
Bak de pastei in 30 à 40 minuten goudbruin.

Nota + variaties:
Vervang ½ cup/120 ml amandelmelk door plantaardige room voor een extra rijke saus.
Voeg diepvrieserwten toe aan de saus.


Happy Chicken-Veggie Pie
vegan, gluten free, soy free

Ingredients:
For the filling:
Neutral oil for frying
2 packages vegan “chicken pieces”
Chicken seasoning
1 onion, chopped
2 cloves garlic, minced
3 carrots, chopped
1 package/250 grams (chestnut) mushrooms, sliced
1 tsp dried thyme
Pepper & salt, to taste
Handful of chopped parsley
For the sauce:
5 tbsp vegan butter or oil
5 tbsp (GF) flour
½ cup/120 ml veggie stock
½ cup vegan dry white wine (or extra veggie stock + 1 tbsp lemon juice)
1 cup/250 ml almond milk
Pepper, salt & nutmeg, to taste
Other:
2 packages vegan puff pastry
1 tsp egg replacer mixed with 2 tbsp water

Instructions:
For the filling:
Heat oil in a pan and sauté the chicken pieces and chicken seasoning until golden. Set aside.
Again heat some oil in a pan or pot and sauté the onion and garlic until translucent. Add the carrots and mushrooms and sauté until al dente. Stir in the thyme and season with pepper and salt. Set aside.
For the sauce:
Melt the vegan butter and add the flour. Stir and cook for a minute.
Gradually pour in the liquid, stirring constantly. Cook for a minute.
Season with salt, pepper and nutmeg.
Stir in chicken pieces, veggies and parsley and cool down completely.
Assembly:
Preheat the oven to 200° Celsius. Grease an oven dish with oil. Roll out the puff pastry and place in the oven dish, hanging some pastry over the ends. Spoon in the filling and cover with the remaining puff pastry. Seal and crimp the edges. Brush the top with egg replacer and make some slices in the pastry so the air can escape.
Bake for 30-40 minutes or until golden.

Note + variations:
Replace ½ cup/120 ml almond milk by non-diary cream for an extra rich sauce.
Add some frozen peas to the sauce.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…