Doorgaan naar hoofdcontent

Blije Kippen-Groenten Pastei / Happy Chicken-Veggie Pie

Het is nog eens tijd voor een klassiek gerechtje. Het is een echte traditionele pastei geworden, vegan style. 

Dit is een pastei waar zelfs de kippen blij van worden! En hoewel ik geen fan ben van “kipstukjes” en ander “nepvlees”, komen ze in deze pastei tot hun recht. Aangevuld met groenten en kruiding wordt het een hartige en vullende maaltijd, waar niet alleen veganisten (en kippen!) blij van worden.

Ik heb deze blije kippenpastei gemaakt toen ik gasten had, non-vegan gasten, en het was een waar succes. De pastei kan perfect als hoofdgerecht geserveerd worden, maar je kan er ook aardappelpuree en warme groenten bij geven.

En zoals altijd als ik gasten heb, sta ik niet graag lang in de keuken. De vulling kan op voorrand bereid worden. Op het moment dat je gasten aankomen moet je enkel de pastei samenstellen en in de oven schuiven. Ideaal dus voor een relaxte avond met vrienden of familie.

Laat het smaken!


Blije Kippen-Groenten Pastei
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Ingrediënten:
Voor de vulling:
Neutrale olie om te bakken
2 bakjes à 175 gram vegan “kipstukjes” (sommige merken zijn glutenvrij)
Kipkruiden
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gehakt
3 wortelen, in stukjes
1 bakje/250 gram (kastanje) champignons, in schijfjes
1 theelepel gedroogde tijm
Peper & zout, naar smaak
Handje gehakte peterselie
Voor de saus:
5 eetlepels plantaardige boter
5 eetlepels (glutenvrije) bloem
½ cup/120 ml groentebouillon
½ cup/120 ml vegan droge witte wijn (of extra bouillon + 1 eetlepel citroensap)
1 cup/240 ml amandelmelk
Peper, zout & nootmuskaat, naar smaak
Overige:
2 rollen vegan bladerdeeg
1 theelepel ei-vervanger gemengd met 2 eetlepels water

Bereidingswijze:
Voor de vulling:
Verhit olie in een pan en bak de kipstukjes rondom aan met kipkruiden. Zet opzij.
Verhit olie in een pan of kookpot en stoof de ui en knoflook glazig. Voeg de wortelen en champignons toe en bak beetgaar. Voeg de tijm toe en breng op smaak met peper en zout. Zet opzij.
Voor de saus:
Laat de plantaardige boter smelten en voeg de bloem toe. Roer goed door en laat even doorkoken.
Giet geleidelijk aan het vocht toe, al roerende. Kook even door.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Roer de kipstukjes, groenten en peterselie door de saus en laat volledig afkoelen.
Samenstelling:
Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Vet een ovenschaal in met olie. Rol het bladerdeeg uit en leg het in de vorm, laat het bladerdeeg een beetje overhangen aan de randen. Schep de vulling erin, dek af met bladerdeeg en druk de randen dicht. Bestrijk de bovenkant met ei-vervanger en maak een paar sneetjes in de bovenkant.
Bak de pastei in 30 à 40 minuten goudbruin.

Nota + variaties:
Vervang ½ cup/120 ml amandelmelk door plantaardige room voor een extra rijke saus.
Voeg diepvrieserwten toe aan de saus.


Happy Chicken-Veggie Pie
vegan, gluten free, soy free

Ingredients:
For the filling:
Neutral oil for frying
2 packages vegan “chicken pieces”
Chicken seasoning
1 onion, chopped
2 cloves garlic, minced
3 carrots, chopped
1 package/250 grams (chestnut) mushrooms, sliced
1 tsp dried thyme
Pepper & salt, to taste
Handful of chopped parsley
For the sauce:
5 tbsp vegan butter or oil
5 tbsp (GF) flour
½ cup/120 ml veggie stock
½ cup vegan dry white wine (or extra veggie stock + 1 tbsp lemon juice)
1 cup/250 ml almond milk
Pepper, salt & nutmeg, to taste
Other:
2 packages vegan puff pastry
1 tsp egg replacer mixed with 2 tbsp water

Instructions:
For the filling:
Heat oil in a pan and sauté the chicken pieces and chicken seasoning until golden. Set aside.
Again heat some oil in a pan or pot and sauté the onion and garlic until translucent. Add the carrots and mushrooms and sauté until al dente. Stir in the thyme and season with pepper and salt. Set aside.
For the sauce:
Melt the vegan butter and add the flour. Stir and cook for a minute.
Gradually pour in the liquid, stirring constantly. Cook for a minute.
Season with salt, pepper and nutmeg.
Stir in chicken pieces, veggies and parsley and cool down completely.
Assembly:
Preheat the oven to 200° Celsius. Grease an oven dish with oil. Roll out the puff pastry and place in the oven dish, hanging some pastry over the ends. Spoon in the filling and cover with the remaining puff pastry. Seal and crimp the edges. Brush the top with egg replacer and make some slices in the pastry so the air can escape.
Bake for 30-40 minutes or until golden.

Note + variations:
Replace ½ cup/120 ml almond milk by non-diary cream for an extra rich sauce.
Add some frozen peas to the sauce.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…