Doorgaan naar hoofdcontent

Chocolade-Peercake met Gember / Chocolate-Pear Cake with Ginger

Chocolade en peren, nog zo’n goed huwelijk in de foodie wereld, deze keer verwerkt in een cake. En het is er ook het moment voor, omdat peren nog volop in het seizoen zijn.
Om de cake een extra tintje te geven heb ik er gember aan toegevoegd, en dit driemaal!

*gemberpoeder;
*gekonfijte gember;
*gembersiroop.

Het gemberpoeder geeft een subtiel aroma aan de cake, terwijl de gekonfijte gember zorgt voor mini explosies van gember in je mond. De siroop wordt na het bakken over de cake gegoten, waarna deze langzaam kan insijpelen. De cake wordt hierdoor niet alleen extra smeuïg, de zoet-pittige smaak van de gember komt volledig tot leven.

En laat ik nu zeggen, njammie njammie njam!





Chocolade-Peercake met Gember
veganistisch, sojavrij, notenvrij

Ingrediënten:
Droog:
¾ cup/120 gram speltbloem of ¾ cup/140 gram tarwebloem
3 eetlepels cacao
⅓ cup/77 gram rietsuiker
½ theelepel bakpoeder
¼ theelepel bicarbonaat
½ theelepel gemberpoeder
3-4 eetlepels gekonfijte gember, fijngehakt
Nat:
¼ cup/60 ml neutrale olie
¼ cup/180 ml water
½ theelepel vanille extract
1 theelepel appelazijn
Overige:
1 peer, in acht stukken (5 minuten geblancheerd als de peer hard is)
4 eetlepels gembersiroop

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Bekleed de bodem van een cakevorm (17-18 cm) met bakpapier. Vet de cakevorm en het bakpapier in met olie.
Meng de natte ingrediënten door in een kom. Meng in een andere kom de droge ingrediënten.
Roer de natte ingrediënten door de droge ingrediënten. Roer er snel de appelazijn door.
Giet het beslag in de cakevorm.
Leg de peren op de cake en druk lichtjes aan.
Bak de cake 30-35 minuten in de voorverwarmde oven of tot een houten prikkertje er schoon uitkomt.
Laat de cake tien minuten afkoelen in de bakvorm. Prik met een tandenstoker een aantal gaatjes in de cake en giet de gembersiroop langzaam over de cake.
Laat volledig afkoelen op een rooster. Snijd en serveer.


Chocolate-Pear Cake with Ginger
vegan, soy free, nut free

Ingredients:
Dry:
¾ cup/125 gram spelt flour or ¾ cup/140 grams wheat flour
3 tbsp cocoa powder
⅓ cup/77 grams cane sugar
½ tsp baking powder
¼ tsp baking soda
½ tsp ginger
3-4 tbsp candied ginger, finely chopped
Pinch of salt
Wet:
1 medium well-ripe banana, mashed
¼ cup/60 ml neutral oil
¾ cup/180 ml water
½ tsp vanilla extract
1 tsp apple cider vinegar
Other:
1 pear, in eight pieces (blanched for 5 minutes if the pear is hard)
4 tbsp ginger syrup

Instructions:
Preheat the oven to 180° Celsius. Line the bottom tin (17-18 cm) with parchment paper. Grease the cake tin + parchment paper with oil..
Mix the wet ingredients. In another bowl mix the dry ingredients.
Combine wet and dry ingredients. Quickly stir in the apple cider vinegar.
Pour the mixture in the cake tin. Arrange the pears on top and lightly press.
Bake in the oven for 30-35 minutes or until a wooden stick comes out clean.
Cool down 10 minutes in the cake tin. With a toothpick, make some holes in the cake and slowly pour over the ginger syrup.
Cool down completely on a wire rack. Slice and serve.



Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…