Doorgaan naar hoofdcontent

Chocolade-Peercake met Gember / Chocolate-Pear Cake with Ginger

Chocolade en peren, nog zo’n goed huwelijk in de foodie wereld, deze keer verwerkt in een cake. En het is er ook het moment voor, omdat peren nog volop in het seizoen zijn.
Om de cake een extra tintje te geven heb ik er gember aan toegevoegd, en dit driemaal!

*gemberpoeder;
*gekonfijte gember;
*gembersiroop.

Het gemberpoeder geeft een subtiel aroma aan de cake, terwijl de gekonfijte gember zorgt voor mini explosies van gember in je mond. De siroop wordt na het bakken over de cake gegoten, waarna deze langzaam kan insijpelen. De cake wordt hierdoor niet alleen extra smeuïg, de zoet-pittige smaak van de gember komt volledig tot leven.

En laat ik nu zeggen, njammie njammie njam!





Chocolade-Peercake met Gember
veganistisch, sojavrij, notenvrij

Ingrediënten:
Droog:
¾ cup/120 gram speltbloem of ¾ cup/140 gram tarwebloem
3 eetlepels cacao
⅓ cup/77 gram rietsuiker
½ theelepel bakpoeder
¼ theelepel bicarbonaat
½ theelepel gemberpoeder
3-4 eetlepels gekonfijte gember, fijngehakt
Nat:
¼ cup/60 ml neutrale olie
¼ cup/180 ml water
½ theelepel vanille extract
1 theelepel appelazijn
Overige:
1 peer, in acht stukken (5 minuten geblancheerd als de peer hard is)
4 eetlepels gembersiroop

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Bekleed de bodem van een cakevorm (17-18 cm) met bakpapier. Vet de cakevorm en het bakpapier in met olie.
Meng de natte ingrediënten door in een kom. Meng in een andere kom de droge ingrediënten.
Roer de natte ingrediënten door de droge ingrediënten. Roer er snel de appelazijn door.
Giet het beslag in de cakevorm.
Leg de peren op de cake en druk lichtjes aan.
Bak de cake 30-35 minuten in de voorverwarmde oven of tot een houten prikkertje er schoon uitkomt.
Laat de cake tien minuten afkoelen in de bakvorm. Prik met een tandenstoker een aantal gaatjes in de cake en giet de gembersiroop langzaam over de cake.
Laat volledig afkoelen op een rooster. Snijd en serveer.


Chocolate-Pear Cake with Ginger
vegan, soy free, nut free

Ingredients:
Dry:
¾ cup/125 gram spelt flour or ¾ cup/140 grams wheat flour
3 tbsp cocoa powder
⅓ cup/77 grams cane sugar
½ tsp baking powder
¼ tsp baking soda
½ tsp ginger
3-4 tbsp candied ginger, finely chopped
Pinch of salt
Wet:
1 medium well-ripe banana, mashed
¼ cup/60 ml neutral oil
¾ cup/180 ml water
½ tsp vanilla extract
1 tsp apple cider vinegar
Other:
1 pear, in eight pieces (blanched for 5 minutes if the pear is hard)
4 tbsp ginger syrup

Instructions:
Preheat the oven to 180° Celsius. Line the bottom tin (17-18 cm) with parchment paper. Grease the cake tin + parchment paper with oil..
Mix the wet ingredients. In another bowl mix the dry ingredients.
Combine wet and dry ingredients. Quickly stir in the apple cider vinegar.
Pour the mixture in the cake tin. Arrange the pears on top and lightly press.
Bake in the oven for 30-35 minutes or until a wooden stick comes out clean.
Cool down 10 minutes in the cake tin. With a toothpick, make some holes in the cake and slowly pour over the ginger syrup.
Cool down completely on a wire rack. Slice and serve.



Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…