Doorgaan naar hoofdcontent

Dal van Zwarte Oogbonen met Aardappelen & Groene Kool / Dal with Black Eyed Peas, Potatoes & Kale

In een vegan keuken zijn peulvruchten nooit ver af. Niet verwonderlijk want ze zijn goed voor ons.

Peulvruchten bevatten veel eiwitten, vitaminen & mineralen.
Ze zijn rijk aan complexe koolhydraten, met andere woorden ze geven hun energie traag aan het lichaam af en zorgen lang voor een gevuld gevoel. Bovendien bevatten peulvruchten veel voedingsvezels die voor een goede darmwerking zorgen.
Als je optimaal gebruik wil maken van deze voordelen, ga dan voor gedroogde peulvruchten, het aandeel aan eiwitten en koolhydraten is nog hier nog hoger. Persoonlijk vind ik peulvruchten lekkerder & gemakkelijker verteerbaar als je vertrekt van de gedroogde versie.
Om deze redenen passen ze dan ook perfect in het veganistische voedingspatroon.

En voor degenen die ermee begaan zijn, peulvruchten hebben ook nog eens een lage caloriewaarde.

Het recept dan.
Bonen, linzen… Ze doen het zo goed in Indische gerechten.

Vandaag ben ik vertrokken van gedroogde zwarte oogbonen. Je kan natuurlijk ook bonen uit blik gebruiken voor en snellere versie. Zie hiervoor de nota in het recept.

Om er een volledige maaltijd van te maken heb ik er aardappelen en groene kool (boerenkool) aan toegevoegd. En een beetje kokosmelk om het geheel een beetje romiger te maken en de smaak van de specerijen te temperen.

Dal van Zwarte Oogbonen met aardappelen & Groene Kool
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Voor 4-6 personen:
Ingrediënten:
1 cup/200 gram zwarte oogbonen, 4 uur geweekt & afgegoten
~2,5 cup/675 ml water
Neutrale olie om te bakken
1 rode uit, fijngesneden
4 teentjes knoflook, fijngehakt
3 cm gember, geraspt
1 - 2 kleine groene chili, fijngesneden
2 tomaten, in blokjes
2 aardappelen, in blokjes van 2 cm
~3 cups fijngehakte groene kool (of spinazie)
~1 cup kokosmelk
Zout, naar smaak
Specerijen:
½ theelepel komijnzaad
1 ½ theelepel korianderpoeder
½ theelepel kurkuma
¾ - 1 theelepel chilipoeder, of naar smaak
1 ½ - 2 theelepels garam masala, of naar smaak
Afwerking:
Koriander blaadjes, fijngesneden
~1 cup/250 ml kokosyoghurt, op smaak gebracht met peper & zout

Bereidingswijze:
Breng de bonen samen met het water aan de kook. Dek de pan af met een deksel en zet het vuur laag. Laat de bonen 40 minuten koken.
*Of kook 10 minuten in de snelkookpan.
Verhit ondertussen olie in een bakpan en fruit hierin de ui tot deze bruin wordt.
Voeg de knoflook, gember en chili toe en bak een minuutje mee.
Roer de specerijen erdoor en bak weer een minuutje mee.
Voeg de tomaten toe en laat het geheel sudderen tot de tomaten volledig zacht zijn. voeg indien nodig een eetlepel water toe.
Voeg eens de bonen gaar zijn, de aardappelen, groene kool, kokosmelk en het specerijen-tomaten-mengsel toe. Laat afgedekt nog 20 minuten sudderen.
Voeg indien nodig een beetje extra water toe om de gewenste consistentie te bekomen.
Roer de garam masala erdoor en breng op smaak met zout.
Garneer met gehakte koriander blaadjes.
Serveer met naan brood en kokosyoghurt.


Nota:
Om dit recept te maken met zwarte oogbonen uit blik:
Giet 2 blikken bonen af en spoel ze. Doe de bonen in een pot met ½ cup/120 ml water en breng aan de kook. 
Ga verder zoals aangegeven in het recept.


Dal with Black Eyed Peas, Potatoes & Kale
vegan, gluten free, soy free, nut free

Serves 4-6:
Ingredients:
1 cup/200 grams black eyed peas, soaked for 4 hours & drained
~2,5 cup/675 ml water
Neutral oil for frying
1 red onion, chopped
4 cloves garlic, minced
3 cm ginger, grated
1 - 2 small green chilli, finely chopped
2 tomatoes, diced
2 potatoes, cubed (2 cm)
~3 cups kale (or spinach), finely chopped
~1 cup coconut milk
Salt, to taste
Spices:
½ tsp cumin seeds
1 ½ coriander
½ tsp turmeric
¾ - 1 chilli powder, or to taste
1 ½ - 2 garam masala, or to taste
Garnish:
Coriander leaves, chopped
~1 cup/250 ml coconut yogurt, seasoned with salt & pepper

Instructions:
In a pot, bring the beans and water to a boil. Reduce the heat to low, cover with a lid and cook for 40 minutes.
*Or cook in a pressure cooker for 10 minutes.
Meanwhile, heat the oil in a pan and sauté the onion until lightly brown.
Add the garlic, ginger, and chilli and sauté for a minute.
Stir in the spices and sauté for another minute.
Add the tomatoes and simmer until the tomatoes are completely soft, adding a tbsp of water if needed.
Once the beans are cooked, add the potatoes, kale, coconut milk and the spice-tomato-mixture. Cover and simmer for 20 minutes or until the potatoes are cooked.
Add a little extra water to become the desired consistency.
Stir in the garam masala and season with salt.
Garnish with chopped coriander leaves.
Serve with naan bread and coconut yoghurt.

Note:
To make this recipe with tinned black eyed peas:
Drain and rinse2 tins of beans. Add the beans along with ½ cup/120 ml of water to a pot and bring to a boil.
Continue with as indicated in the recipe.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…