Doorgaan naar hoofdcontent

(Gezouten) Karamel Popcorn / (Salted) Caramel Popcorn

Snack-tijd!

Ook in een gezonde voeding past in mijn ogen af en toe een snack, we zijn tenslotte geen robots. Ik grijp dan meestal naar popcorn. Snel gemaakt, keuze genoeg aan smaakcombinaties en afhankelijk van de bereidingswijze nog een vrij gezond alternatief voor de supermarktsnacks.

Pofmaïs bevat weinig calorieën, veel vezels en antioxidanten, goed begin. Vaak gaat het daarna bergaf. Popcorn uit de supermarkt en zeker de versie te koop in de cinema (je kent ze wel die reuze bakken) zijn vaak gemaakt met harde en ongezonde vetten. Bovendien bevat deze popcorn meestal enorme hoeveelheden suiker en zout.

Een gezondere optie is zelfgemaakte popcorn. En het is leuk! Jawel, zelfs ik die toch volwassen genoemd kan worden, vind het reuze lol om de maïs te horen ploppen in de kookpot!
Deze (gezouten) karamel popcorn is simpel te bereiden. Meestal wordt de maïs eerst geploft en daarna in de oven gebakken met karamelsaus. Ik voeg de suiker rechtstreeks toe aan de maïs, op deze manier kan het suikergehalte flink verminderd worden. Doel bereikt, karamel popcorn gezonde stijl!
Werk de popcorn af met zout voor een zoet-zoute popcorn.


Geniet ervan & leuk weekend!

(Gezouten) Karamel Popcorn
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij

Voor 2 grote of 4 kleine porties:
Ingrediënten:
¼ cup/60 gram pofmaïs
1 eetlepel (kokos)olie
2 eetlepels suiker
1 eetlepel  agave of ahornsiroop
¼ theelepel zout (optioneel)

Bereidingswijze:
Doe de olie en een drietal maïskorrels in een pot met dikke bodem en sluit af met een deksel. Verhit op medium vuur en wacht tot de korrels gaat knappen.
Voeg eens de korrels gepoft zijn de maïs, suiker en agave of ahornsiroop toe, zet het deksel erop en schud het geheel op.
Laat de maïskorrels knappen, schud af en toe op.
Strooi indien gewenst het zout erover en schud het geheel op.
Serveer warm of koud.


(Salted) Caramel Popcorn
vegan, gluten free, soy free, nut free

Makes 2 large or 4 small portions:
Ingredients:
¼ cup/60 grams popping corn
1 tbsp (coconut)oil
2 tbsp sugar
1 tbsp agave or maple syrup
¼ tsp salt

Instructions:
Put the oil and three corn kernels in a heavy bottomed pan and cover with a lid. Heat over medium fire and wait for the kernels to pop.
Add the rest of the corn kernels, sugar and agave or maple syrup, cover with a lid and shake to coat.
Pop the corn, shaking occasionally.
Sprinkle with salt if desired and shake to cover.
Serve hot or cold.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…