Doorgaan naar hoofdcontent

Havermout-Humus Bowls met Geroosterde Zoete Aardappel & Komijn-Citroen Boerenkool / Oatmeal-Hummus Bowls with Oven Roasted Sweet Potato & Cumin-Lemon Kale

Het is vandaag de dag van de gezonde bowls! Na de gezonde ontbijt bowl, is ook het avondmaal omgetoverd in een kleurrijk & energieke bowl.

De bowl zit dan ook boordevol gezonde ingrediënten en geeft je een instant boost & verwarmend gevoel.

*havermout met humus;
*oven geroosterde zoete aardappel met specerijen;
*boerenkool met citroen en komijnzaadjes;
*avocado;
*en voor de liefhebbers een drizzle tahin & Sriracha!

Meestal worden er peulvruchten of proteïnen toegevoegd aan een bowl, in dit geval heb ik de humus rechtstreeks verwerkt in de havermout. Het resultaat is een ongelooflijk romige & smeuïge havermoutpap/risotto.

De gekruide & geroosterde zoete aardappel en de al dente gesmoorde boerenkool geven een beetje bite aan het geheel.
De kruiding brengt de bowl in balans. En niet te vergeten, kijk eens naar al die mooie kleuren! Dit kan niet anders dan gezond zijn! En nog lekker ook!

Smakelijk!




Havermout-Humus Bowls met Geroosterde Zoete Aardappel & Komijn-Citroen Boerenkool
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij, laag vetgehalte

Voor 2 à 3 bowls:
Ingrediënten:
Voor de zoete aardappel:
1 grote zoete aardappel, in schijfjes van 8 mm
Olie
½ theelepel komijnpoeder
¼ theelepel gerookt paprikapoeder
¼ theelepel chilipoeder
Peper & zout, naar smaak
Voor de humus-havermout:
1 cup (glutenvrije) grove havervlokken
½ à 3 cups/600 à 720 ml water
7-8 eetlepels humus
Peper & zout, naar smaak
Voor de komijn-citroen boerenkool:
150 gram gesneden boerenkool
Olie
½ theelepel komijn zaadjes
1 teentje knoflook, gehakt
zeste & sap van ½ citroen
Water, indien nodig
Peper & zout, naar smaak
Overige:
Avocado
Tahin
Sriracha

Bereidingswijze:
Voor de zoete aardappel:
Verwarm de oven voor op 190° Celsius.
Meng de kruiden met olie. Bedek de aardappelschijfjes met het mengsel.
Bak de aardappelen in 15-20 minuten goudbruin & knapperig, draai halverwege om.
Voor de humus-havermout:
Doe de havervlokken en water in een kookpot, breng aan de kook.
Laat 15 minuten zachtjes sudderen, al roerend.
Breng op smaak met peper en zout en roer de humus erdoor.
Voor de komijn-citroen boerenkool:
Verhit olie komijnzaad in een kookpot. Voeg eens het komijnzaad sputtert de knoflook toe en bak glazig.
Roer de boerenkool en het citroensap erdoor en stoof in een aantal minuten beetgaar. Voeg indien nodig een paar eetlepels water toe.
Breng op smaak met peper en zout.
Samenstelling van de bowls:
Verdeel de humus-havermout over de bowls. Werk af met de zoete aardappel, boerenkool en avocado.
Besprenkel met tahin & Sriracha.


Oatmeal-Hummus Bowls with Oven Roasted Sweet Potato & Cumin-Lemon Kale
vegan, gluten free, soy free, nut free, low fat

Serves 2-3:
Ingredients:
For the oven roasted sweet potato:
1 large sweet  potato, sliced (about 8 mm)
Oil
½ tsp cumin
¼ smoked paprika
¼ tsp chilli
Pepper & salt, to taste
For the humus-oatmeal:
1 cup (GF) rolled oats
½ - 3 cups/600-720 ml water
7-8 tbsp hummus
Pepper & salt, to taste
For the cumin-lemon kale:
150 grams chopped kale
Oil
½ tsp cumin seeds
1 clove garlic, chopped
zeste & juice form ½ lemon
Water, if needed
Pepper & salt, to taste
Other:
Avocado
Tahini 
Sriracha

Instructions:
For the oven roasted sweet potato:
Preheat the oven to 190° Celsius.
Combine spices and oil. Cover the potatoes with the mixture.
Bake the potatoes for 15-20 minutes or until golden and crunchy, flipping them halfway.
For the humus-oatmeal:
Put the oats and water in a pot and bring to a boil.
Simmer gently for 25 minutes, whilst stirring.
Season with pepper and salt, stir in the hummus.
For the cumin-lemon kale:
Heat oil and cumin seeds in a pot. When the cumin seeds start to sputter, add the garlic and sauté until translucent.
Add the kale and lemon juice and sauté for a few minutes. Add a few tbsp of water if needed.
Season with pepper and salt.
Assembly:
Divide the hummus-oatmeal between the bowls. Top with the roasted sweet potato, cumin-lemon kale and avocado.
Drizzle with tahin & Sriracha.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…