Doorgaan naar hoofdcontent

Havermout-Humus Bowls met Geroosterde Zoete Aardappel & Komijn-Citroen Boerenkool / Oatmeal-Hummus Bowls with Oven Roasted Sweet Potato & Cumin-Lemon Kale

Het is vandaag de dag van de gezonde bowls! Na de gezonde ontbijt bowl, is ook het avondmaal omgetoverd in een kleurrijk & energieke bowl.

De bowl zit dan ook boordevol gezonde ingrediënten en geeft je een instant boost & verwarmend gevoel.

*havermout met humus;
*oven geroosterde zoete aardappel met specerijen;
*boerenkool met citroen en komijnzaadjes;
*avocado;
*en voor de liefhebbers een drizzle tahin & Sriracha!

Meestal worden er peulvruchten of proteïnen toegevoegd aan een bowl, in dit geval heb ik de humus rechtstreeks verwerkt in de havermout. Het resultaat is een ongelooflijk romige & smeuïge havermoutpap/risotto.

De gekruide & geroosterde zoete aardappel en de al dente gesmoorde boerenkool geven een beetje bite aan het geheel.
De kruiding brengt de bowl in balans. En niet te vergeten, kijk eens naar al die mooie kleuren! Dit kan niet anders dan gezond zijn! En nog lekker ook!

Smakelijk!




Havermout-Humus Bowls met Geroosterde Zoete Aardappel & Komijn-Citroen Boerenkool
veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij, laag vetgehalte

Voor 2 à 3 bowls:
Ingrediënten:
Voor de zoete aardappel:
1 grote zoete aardappel, in schijfjes van 8 mm
Olie
½ theelepel komijnpoeder
¼ theelepel gerookt paprikapoeder
¼ theelepel chilipoeder
Peper & zout, naar smaak
Voor de humus-havermout:
1 cup (glutenvrije) grove havervlokken
½ à 3 cups/600 à 720 ml water
7-8 eetlepels humus
Peper & zout, naar smaak
Voor de komijn-citroen boerenkool:
150 gram gesneden boerenkool
Olie
½ theelepel komijn zaadjes
1 teentje knoflook, gehakt
zeste & sap van ½ citroen
Water, indien nodig
Peper & zout, naar smaak
Overige:
Avocado
Tahin
Sriracha

Bereidingswijze:
Voor de zoete aardappel:
Verwarm de oven voor op 190° Celsius.
Meng de kruiden met olie. Bedek de aardappelschijfjes met het mengsel.
Bak de aardappelen in 15-20 minuten goudbruin & knapperig, draai halverwege om.
Voor de humus-havermout:
Doe de havervlokken en water in een kookpot, breng aan de kook.
Laat 15 minuten zachtjes sudderen, al roerend.
Breng op smaak met peper en zout en roer de humus erdoor.
Voor de komijn-citroen boerenkool:
Verhit olie komijnzaad in een kookpot. Voeg eens het komijnzaad sputtert de knoflook toe en bak glazig.
Roer de boerenkool en het citroensap erdoor en stoof in een aantal minuten beetgaar. Voeg indien nodig een paar eetlepels water toe.
Breng op smaak met peper en zout.
Samenstelling van de bowls:
Verdeel de humus-havermout over de bowls. Werk af met de zoete aardappel, boerenkool en avocado.
Besprenkel met tahin & Sriracha.


Oatmeal-Hummus Bowls with Oven Roasted Sweet Potato & Cumin-Lemon Kale
vegan, gluten free, soy free, nut free, low fat

Serves 2-3:
Ingredients:
For the oven roasted sweet potato:
1 large sweet  potato, sliced (about 8 mm)
Oil
½ tsp cumin
¼ smoked paprika
¼ tsp chilli
Pepper & salt, to taste
For the humus-oatmeal:
1 cup (GF) rolled oats
½ - 3 cups/600-720 ml water
7-8 tbsp hummus
Pepper & salt, to taste
For the cumin-lemon kale:
150 grams chopped kale
Oil
½ tsp cumin seeds
1 clove garlic, chopped
zeste & juice form ½ lemon
Water, if needed
Pepper & salt, to taste
Other:
Avocado
Tahini 
Sriracha

Instructions:
For the oven roasted sweet potato:
Preheat the oven to 190° Celsius.
Combine spices and oil. Cover the potatoes with the mixture.
Bake the potatoes for 15-20 minutes or until golden and crunchy, flipping them halfway.
For the humus-oatmeal:
Put the oats and water in a pot and bring to a boil.
Simmer gently for 25 minutes, whilst stirring.
Season with pepper and salt, stir in the hummus.
For the cumin-lemon kale:
Heat oil and cumin seeds in a pot. When the cumin seeds start to sputter, add the garlic and sauté until translucent.
Add the kale and lemon juice and sauté for a few minutes. Add a few tbsp of water if needed.
Season with pepper and salt.
Assembly:
Divide the hummus-oatmeal between the bowls. Top with the roasted sweet potato, cumin-lemon kale and avocado.
Drizzle with tahin & Sriracha.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…