Doorgaan naar hoofdcontent

Havermout-Pompoen Risotto Bowls met Rokerige Tempeh & Look-Spinazie / Oatmeal-Pumpkin Risotto Bows with Smoky Tempeh & Garlicky Spinach

Nog een receptje voor een bowl, anders gezegd alles in laagjes in een bowl geschikt. En dan, lekker op de sofa met een lepel langzaam het kommetje leegmaken...

Havermout wordt meestal zoet klaargemaakt, terwijl het zich ook uitstekend leent tot hartige gerechten. Ik maak vaak hartige bowls met havermout, aangevuld met groenten, proteïnen en specerijen. Een explosie van smaak zonder schuldgevoel!

De basis voor deze bowls bestaat uit havermout-pompoen risotto. Technisch gezien mag ik dit misschien geen risotto noemen, aangezien er geen risotto rijst in zit. Maar hey, dit is mijn blog, dus ik noem het toch zoals ik wil, niet dan?!

De laagjes van de bowl:

*romige havermout met pompoenpuree & specerijen (met de smaak en textuur van een risotto 😀);
*rokerige tempeh blokjes;
*spinazie op smaak gebracht met knoflook;
*avocado schijfjes;
*en extra chilivlokken voor de liefhebbers! Ik ben alvast voor, maar ik strooi dan ook bijna overal chili over…

De bowls bestaan uit een aantal componenten, maar zijn mits een beetje multitasking best snel gemaakt. De smaken zijn, net zoals de lagen in de bowls, netjes in balans.

Grab a spoon and dig in! Smakelijk & enjoy!

Havermout-Pompoen Risotto Bowls met Rokerige Tempeh & Look-Spinazie
veganistisch, glutenvrij, sojavrij

Voor 2 à 3 bowls:
Ingrediënten:
Voor de havermout-pompoen risotto:
1 cup/120 gram (glutenvrije) grove havervlokken
½ cup/160 gram pompoenpuree
½ cup/120 ml amandelmelk
1 ½ cup/360 ml water
¼ theelepel chilipoeder
¼ theelepel tijm
theelepel kaneelpoeder
Peper & zout, naar smaak
2 eetlepel edelgist
Voor de rokerige tempeh:
200 gram tempeh, in blokjes
Neutrale olie om te bakken
Marinade:
2 eetlepels sojasaus of tamari voor glutenvrij
2 theelepels sesamolie
2 theelepels ahornsiroop
¾ theelepel gerookte paprikapoeder
¼ theelepel komijnpoeder
2 eetlepels water
Voor de look spinazie:
Olie om te bakken
200 gram spinazie
1 teentje knoflook, gehakt
Peper & zout, nootmuskaat, naar smaak
Overige:
1 avocado, gesneden
Olijfolie
Chilivlokken (optioneel)

Bereidingswijze:
Voor de havermout-pompoen risotto:
Doe de havervlokken, pompoenpuree, water, melk en specerijen in een pot en breng aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes sudderen, al roerend.
Breng op smaak met peper en zout en roer de edelgist erdoor.
Voor de rokerige tempeh:
Meng alle ingrediënten voor de marinade. Voeg de tempeh blokjes toe en meng door.
Laat 15 tot 30 minuten marineren. Bak de blokjes rondom goudbruin.
Voor de look spinazie:
Verhit olie in een kookpot en bak de look glazig. Voeg de spinazie toe en laat slinken.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Samenstelling:
Verdeel de havermout-pompoen risotto over de bowls. Top met de tempeh blokjes, spinazie en avocado.
Besprenkel met olijfolie en chilivlokken indien gewenst.
Smakelijk!


Oatmeal-Pumpkin Risotto Bows with Smoky Tempeh & Garlicky Spinach
vegan, gluten free, soy free

Ingredients:
For the oatmeal-pumpkin risotto:
1 cup/120 gram (GF) rolled oats
½ cup/160 gram pumpkin puree
½ cup/120 ml almond milk
1 ½ cup/360 ml water
¼ tsp chilli powder
¼ tsp thyme
⅛ tsp cinnamon
Pepper & salt, to taste
2 tbsp nutritional yeast
For the smoky tempeh:
200 grams tempeh, cubed
Neutral oil for frying
Marinade:
2 tbsp soy sauce of tamari for GF
2 tsp sesame olie
2 tso maple syrup
¾ tsp smoked paprika
¼ tsp cumin
2 tbsp water
For the garlicky spinach:
Oil for frying
200 grams spinach
1 clove garlic, minced
Pepper & salt, nutmeg, to taste
Other:
1 avocado, sliced
Olive oil
Chilli flakes (optional)

Instructions:
For the oatmeal-pumpkin risotto:
Combine oats, pumpkin puree, water, milk and spices in a pot and bring to a boil. Simmer gently for 25 minutes, whilst stirring.
Season with pepper and salt, stir in the nutritional yeast.
For the smoky tempeh:
Mix the ingredients for the marinade. Mingle in the tempeh.
Marinate for 15-30 minutes. Sauté the tempeh until golden.
For the garlicky spinach:
Heat oil in a pot and sauté the garlic until translucent. Add the spinach and let it wilt.
Season with pepper, salt and nutmeg.
Assembly:
Divide the oatmeal-pumpkin risotto between the bowls. Top with tempeh, spinach and avocado.
Sprinkle with olive oil and chilli flakes if desired.
Enjoy!

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…